Gündem Berat kandili bu sene ne zaman?

Berat kandili bu sene ne zaman?

21.04.2018 - 12:12 | Son Güncellenme:

Berat kandili’nin kutlama hazırlıklarına Şaban ayının gelmesiyle birlikte başlanır. Şaban ayının 15. gecesine denk gelen bu kandilin arapça anlamı temize çıkmaktır. Ramazan ayının habercisi olan bu mübarek gecenin önemi nedir?

Berat kandili bu sene ne zaman

Berat kandili nedir?

Haberin Devamı

Berat gecesinde dua okumak, iyi dileklerde bulunmak ve af dilemek çok önemlidir. Çünkü islamiyete göre berat gecesinde kulların bilmesinin olanaksız olduğu şeyleri Allah’ın kayıtlara geçirdiği söylenir. Bu gecede yapılacak duaların kabul olacağıyla ilgili ayetler ve hadisler bulunmaktadır.

Bu mübarek gecede affedilme, temizlenme, arınma gibi önemli isteklerin söylenmesi gerekir. Bolca ibadet edilmeli, dua edilmeli, namaz kılınmalı ve aranızın kötü olduğu insanlarla barışılmalıdır.

3 ayların gelmesiyle birlikte Ramazan’ın habercisi olan bu önemli gecenin amacı kişinin kendi affını sağlamasıdır. Önemli olan ruhani rahatlığa erişmektir. Başkası hakkında iyi dileklerde bulunmak, kendi için ne istendi ise başkası için daha güzelini istemek bu gecede önemlidir. Temizlenme ve arınmanın dua ile desteklenmesi gerekir.

Haberin Devamı

Berat kandili ne zamandır?

Recep, Şaban, Ramazan aylarının genel adına 3 aylar denir. Bu ayların başlangıcıyla beraber kin nefret duygularının aşılması, kırılan kalplerin onarılması, dargınlıkların bitmesi umut edilir. Şaban ayında berat kandili, ramazan ayında ise oruçla beraber ramazan bayramı kutlanır.

Şaban ayının 15. Gecesinde berat kandili kutlanır. Bu yıl 30 Nisan Pazartesi gecesine denk geliyor. Ramazan ayının içerisinde kutlanacak Kadir gecesi 10 Haziran Pazar gününe denk geliyor. 14 Haziran Perşembe gecesiyle Arefe günü başlıyor. 15 Haziran Cuma günü ise ramazan ayıyla beraber orucun ilk günüdür.

Mübarek günlerin amacı kişinin dinginliğini bulması, birlik ve beraberlik duygusunun yaşanması, iyi dileklerde bulunulması için bir araçtır. Bu önemli günlerde anlayışlı, hoşgörülü olmalı ve hayata daha pozitif bakılmalıdır. Kalp kırmamalı ve iyi niyetler dua edilerek iletilmelidir. Bu tür önemli günlerin anlamı bilinmeli ve duyarlı olunmalıdır.

Yazarlar