24.04.2018 - 14:40 | Son Güncellenme:
Besinler ve sağlık ilişkisi
Besinler çeşitli vitamin ve mineralleri tüketim yoluyla elde ettiğimiz gıdalardır. Vücudun ihtiyaç duyduğu enerjiyi sağlamak için bu vitamin ve mineraller gereklidir. Ancak doğru koşullarda muhafaza edilmeyen ya da pişirilmeyen besinler insan sağlığı açısından risk oluşturmaktadır. Bireyin bağışıklık sisteminin güçlü ya da zayıf oluşuna göre bu riskler değişebilmektedir. Üretimlerinde kullanılan kimyasallar, maruz bırakıldıkları ortamlar besinlerin değerlerinin değişmesine neden olmaktadır. Bu nedenle sağlığımız için gerekli olan besinler birden sağlığımız için çok tehlikeli maddelere dönüşebilirler. Gıdaların getirdikleri tehlikeyi minimuma indirmek için her besin kendi özelliklerine göre korunmalı ve pişirilmelidir. Belirtilen noktalar besin sağlığı açısından uzmanların üzerinde durduğu konulardır.
Hijyen ve temizlik koşulları
Hijyen besin sağlığı için önemli en temel unsurdur. Kullanılan besinlerin hijyenik olması, değilse sterilize edilmesi önemlidir. Besinlerde bunun için ilk koşul ellerinizin yıkanmış olmasıdır. Tüketim anında ya da hazırlama aşamasında mutlaka elinizin öncesinde yıkamanız gerekmektedir. Aksi takdirde elinizde bulunan bakteriler besinlere geçmektedir. Bunun dışında aldığınız ürünün ambalajının yıpranmamış, yırtılmamış olmasına dikkat etmeniz gerekir. Yiyeceklerin ortalıkta haşerelere karşı korunmasız bir şekilde bırakılması aynı şekilde sağlık için risk oluşturur. Herhangi zararlı bir madde ile temas ettiğine şüphelendiğiniz besinleri 20 dakika boyunca tuzlu suda bekletmelisiniz. Besinleri bünyelerinde bulundurdukları bakterilerden arındırmak amacıyla yapılan ısıtma işlemine özen göstermelisiniz. Bu işlem sütlerin pastörize edilme aşamasında da gerçekleştirilmektedir. Buna ek olarak maruz kaldığı işlem sayısı arttıkça besinlerin kirlenme olasılığının da yükseldiğini unutmamalısınız. Besin sağlığı için unutmamanız gereken diğer bir nokta ise kesme işlemini gerçekleştirdiğiniz tahtayı kesilen madde değiştikçe değiştirmeniz gerektiğidir.
Dikkat edilmesi gereken diğer noktalar