Gündem Besin hazırlarken dikkat etmeniz gerekenler

Besin hazırlarken dikkat etmeniz gerekenler

24.04.2018 - 14:40 | Son Güncellenme:

Sağlıklı yaşam için dikkat edilmesi gereken birçok nokta vardır. Fakat bu noktalar bazen yanlış anlaşılmalar, bazen de eksik bilgilendirme yüzünden gözden kaçabilmektedir. Uzmanlar bu tür durumların önüne geçmek için farklı iletişim yollarıyla halkı bilinçlendirmeye çalışıyor. Uzmanların uyardığı noktaları sizler için derledik.

Besin hazırlarken dikkat etmeniz gerekenler

Besinler ve sağlık ilişkisi

Haberin Devamı

Besinler çeşitli vitamin ve mineralleri tüketim yoluyla elde ettiğimiz gıdalardır. Vücudun ihtiyaç duyduğu enerjiyi sağlamak için bu vitamin ve mineraller gereklidir. Ancak doğru koşullarda muhafaza edilmeyen ya da pişirilmeyen besinler insan sağlığı açısından risk oluşturmaktadır. Bireyin bağışıklık sisteminin güçlü ya da zayıf oluşuna göre bu riskler değişebilmektedir. Üretimlerinde kullanılan kimyasallar, maruz bırakıldıkları ortamlar besinlerin değerlerinin değişmesine neden olmaktadır. Bu nedenle sağlığımız için gerekli olan besinler birden sağlığımız için çok tehlikeli maddelere dönüşebilirler. Gıdaların getirdikleri tehlikeyi minimuma indirmek için her besin kendi özelliklerine göre korunmalı ve pişirilmelidir. Belirtilen noktalar besin sağlığı açısından uzmanların üzerinde durduğu konulardır.

Haberin Devamı

Hijyen ve temizlik koşulları

Hijyen besin sağlığı için önemli en temel unsurdur. Kullanılan besinlerin hijyenik olması, değilse sterilize edilmesi önemlidir. Besinlerde bunun için ilk koşul ellerinizin yıkanmış olmasıdır. Tüketim anında ya da hazırlama aşamasında mutlaka elinizin öncesinde yıkamanız gerekmektedir. Aksi takdirde elinizde bulunan bakteriler besinlere geçmektedir. Bunun dışında aldığınız ürünün ambalajının yıpranmamış, yırtılmamış olmasına dikkat etmeniz gerekir. Yiyeceklerin ortalıkta haşerelere karşı korunmasız bir şekilde bırakılması aynı şekilde sağlık için risk oluşturur. Herhangi zararlı bir madde ile temas ettiğine şüphelendiğiniz besinleri 20 dakika boyunca tuzlu suda bekletmelisiniz. Besinleri bünyelerinde bulundurdukları bakterilerden arındırmak amacıyla yapılan ısıtma işlemine özen göstermelisiniz. Bu işlem sütlerin pastörize edilme aşamasında da gerçekleştirilmektedir. Buna ek olarak maruz kaldığı işlem sayısı arttıkça besinlerin kirlenme olasılığının da yükseldiğini unutmamalısınız. Besin sağlığı için unutmamanız gereken diğer bir nokta ise kesme işlemini gerçekleştirdiğiniz tahtayı kesilen madde değiştikçe değiştirmeniz gerektiğidir.

Dikkat edilmesi gereken diğer noktalar

  • Izgara yaparken kullanılan etlerin çok yüksek ateşte pişirilmemesi gerekir. Yüksek ateşte pişirilen etler dış yüzeyi yakarak ısının iç kesimlere ulaşmasını engeller. Böylece iç kısım diri kalır. Aynı şekilde çok düşük derecedeki ateş de etin içerisinde bulunan bakterilerin ölmesini sağlayamaz. Bu nedenlere bağlı olarak etlerin orta ateşte uzun süre pişirmelisiniz.
  • Tavuk, süt, balık gibi besinleri marketten eve getirdikten sonra hemen buzdolabında tekrar muhafaza etmeye başlamalısınız.
  • Ürünlerin son kullanım tarihine dikkat etmelisiniz.
  • Yüksek derece ateşte besinleri ısıtmak her zaman mikroorganizmaları öldürmeyebilir. Çünkü her besin içerisindeki organizma ısıya aynı derecede tepki vermez. Bu yüzden bakterilerden arındırma işlemini besinin özelliklerine göre belirlemelisiniz.
  • Buzluktan çıkarılan tavuk, balık gibi besinleri pişirmek için çözülmesini beklemelisiniz.
  • Çürümüş, kokan meyve ve sebzelerden uzak durmalısınız.
  • Sirkeyi salatanın yenmesine yakın zamanda eklemelisiniz.
  • Besin hazırlarken kullanılan çatal bıçak ve diğer malzemeleri kullandıktan sonra mutlaka dezenfekte etmelisiniz.