Gündem Beslenme programı sayesinde olduğunuz yaşın keyfini çıkarın

Beslenme programı sayesinde olduğunuz yaşın keyfini çıkarın

27.04.2018 - 14:59 | Son Güncellenme:

İnsanoğlu doğduktan itibaren zaman içinde gelişip büyümektedir. Sürekli gelişim aşamasında olan vücudun zamanla ihtiyaçları da başkalaşmaktadır. Değişen bu ihtiyaçlar karşılanmadığı zaman vücut hastalık alarmı verebilir. Yanlış beslenme de bir çeşit vücudun ihtiyaçlarını karşılayamama durumudur. Peki, bulunduğunuz yaşa göre belli beslenme programı var mıdır?

Beslenme programı sayesinde olduğunuz yaşın keyfini çıkarın

Her yaş grubunu kapsayan beslenme programları

Haberin Devamı

Çocukluk dönemi

Ebeveynlerin çocuklarının büyüme sürecinde ilk dikkat edeceği şey çocuklarının beslenme düzenidir. Çünkü bu dönemde çocuklar ne kadar sağlıklı beslenmeye alışırlarsa ileri ki süreçlerde de bu alışkanlıklarını devam ettirmek isteyeceklerdir. Bilindiği üzere çocukluk dönemi her çocuk açısından hiperaktif geçen bir dönemdir. Bu yüzdendir ki çocukların kaybedilen enerjiyi geri kazanmak için zengin vitaminlere ihtiyacı vardır. Genelde 2-5 yaş arası çocuklarda şekerleme, asitli içecekler ve bisküvi tarzı yiyeceklere de ebeveynler tarafından sınırlandırma getirilmelidir. Çünkü çocukların böyle sağlıksız yiyecekleri tüketmesi ilerde obezite sorunlarına yol açabilmektedir. 6-13 yaş arası çocukların ise daha çok tam tahıl gibi zengin vitaminli yiyecekler tüketmesine özen gösterilmelidir.

Haberin Devamı

Ergenlik dönemi

Ergenlik dönemi beslenme programı genelde yağlı ve abur cuburların içerisinde bulunmadığı bir programdır. Genelde çocuklar ergenlik dönemine girdiklerinde abur cuburu ve yağlı yiyecekleri tercih etmeyi sevdikleri için bunlar çocukların fiziksel görüntüsünü ve sağlığını kötü etkilemektedir. Bu tarz yiyecekler sivilce ve obeziteye olanak sağladığından çocukların psikolojik durumlarını da etkileyebilmektedir. Bu nedenle ebeveynlerin çocuklarına daha çok kalsiyum içeren besinler, protein içeren besinler, meyveler ve kuruyemiş gibi yiyecekleri tüketmelerini sağlamaları gerekir.

20'li yaşlarda beslenme

Bu döneme kadar olan beslenme programları genelde kemik gelişiminin en sağlıklı şekilde ilerleyebilmesi baz alınarak hazırlanır. Ama bu yaş dönemi artık sizlerin en üretken ve enerjili olduğunuz dönemdir. Bu yüzden gün içerisinde enerjinizi dinç tutmak ve sağlık için meyve takviyelerine sıkça yer verebilirsiniz. Lifli besinler, balık ve süt ürünleri tüketmeniz ise sizlere vitamin desteği sağlayacaktır.

30'lu yaşlarda beslenme

Bu yaşta en çok kalsiyum yüklü gıdalar tercih edilmelidir. Bunun yanı sıra egzersiz her zaman hayatınızda var olmalıdır. 30'lu yaşlarda daha çok vitamin eksiklikleri ortaya çıkabiliyor. Bunun için zengin vitaminli ve kemiklerinizin dayanıklılığını arttırabilmeniz açısından kalsiyum içeren besinler tüketmelisiniz. Sağlınızı etkileyebilecek yanlış diyetlerden de kaçınmalısınız.

Haberin Devamı

Yaşlılık dönemi

Yaşlılık dönemi beslenme programı genelde öğün sayısını arttırmanız ve öğünlerde az yemenizi baz alır. Yaşlanınca belli organlarınızda yavaşlayıp yaşlanabilir. Bu durumun oluşmasına engel olmak sizin elinizdedir. Bunu da şekerli, tuzlu ve yağlı yemekleri yemekten kaçınarak sağlayabilirsiniz. Her dönemde olduğu gibi bu dönemde de bol sıvı tüketmeyi ihmal etmemelisiniz.