Gündem Betternet uygulaması nedir?

Betternet uygulaması nedir?

23.04.2018 - 12:00 | Son Güncellenme:

Betternet uygulaması özellikle son zamanlarda gerçekleştirilen FETÖ ile ilgili operasyonlardan sonra gün yüzüne çıkan ve birçok insan için merak konusu olan kavramlardan. Akıllı telefonlarda kısa mesaj gibi özellikleri için kullanılan uygulamanın tam olarak ne olduğu gündeme oturmuş durumda. Bu yazıda ise Betternet uygulaması ve uygulamanın içeriği ile ilgili bilgiler anlatılmaktadır.

Betternet uygulaması nedir

En kısa tabiriyle haberleşme uygulaması olan Betternet; FETÖ’nün kullandığı, Bylock’tan sonra ortaya çıkan bir başka gizli uygulama. Betternet’in temelde Bylock’tan birkaç farklı noktası bulunmakla birlikte amacı haberleşmeyi gerçekleştirmek. Son sürat devam eden FETÖ operasyonlarıyla birlikte ortaya çıkmış bu Betternet kavramı, örgüt üyelerinin Bylock dışında haberleşmek için kullandıkları başka uygulamalar olduğunun da bir göstergesi.

Haberin Devamı

Betternet denilen bu telefon uygulamasına ilk kez Erzurum’da gerçekleştirilen bir operasyon sonucu ulaşıldı. Telefonlarına el konularak inceleme altına alınan süphelilerin bu Betternet uygulamalarını telefonlarına kurmuş oldukları gözlendi.

Betternet’in nasıl kullanıldığıysa bir başka merak konusu. Uygulamayı kullanmak isteyen FETÖ üyeleri; öncelikle VPN yardımıyla uygulamaya bağlanmakta ardından da uçak moduna alınmış ve GSM hatları dahi bulunmayan telefonlarla haberleşme işlerine başlamaktadırlar.

Betternet uygulaması GSM hattı bulunmayan telefonlar da kullanılmakla beraber haberleşmeyi sadece yazılı olarak değil sesli olarak da sağlayabilmekte. VPN ile desteklenmiş bu uygulamayı kullanarak internet üzerinden gerçekleştirilen iletişimin izlenmesi ihtimalini de ortadan kaldıran örgüt üyeleri yakalanma riski çok düşük bir şekilde görüşmelerini yapabilmekte.

Haberin Devamı

Üstelik örgüt üyelerinin evlerinde taşınabilir bir internet yayıcı cihaz ile bir projeksiyon aygıtı da bulundu.

Tüm bunlara rağmen uygulamanın geliştirildiği noktanın FETÖ ile bir bağlantısı bulunmamakta. Henüz çok yeni bir uygulama olan Betternet Android ve IOS işletim sistemleri üzerine kurulmak için ortaya çıkartılmış.

Betternet üzerinden gerçekleştirilen iletişimin kayıtlarıyla ilgili araştırmalar halen sürmekteyken sesli olarak yapılan görüşmeler kayıt yakalama işini bir miktar güçleştirmektedir.

Betternet; tüm bunlara rağmen, VPN gibi internette özgür ve gizli olarak dolaşmayı sağlayan bir uygulama olması dolayısıyla da dünyanın birçok kesimi tarafından kullanılmaktadır.

Özellikle internet üzerine gelen yasaklardan sıyrılmak için kullanıcı kapasitesi genişlemiş VPN uygulamaları gibi oldukça rağbet görmeye başlamış bir uygulama olan Betternet, FETÖ ile doğrudan ilişkili değildir. Ancak örgüt üyelerinin yoğun kullanımı sonucu insanların hayatına yasaklı bir uygulama olarak girmiş ve akıllarda bu şekilde bir yer edinmiştir.