Beyin Tümörünün Nedenleri

Tümörler insanlar için her zaman korkutucu olan ve bu nedenle de kolayca görmezden gelinen sorunlar arasında yer alır. Erken teşhisin çok önemli olduğu sağlık problemleri arasında yer alan tümörler farklı şekillerde kendilerini gösterebilirler.

Kişilerin bu konuda duyarlı olması özellikle de beyin tümörü oluşumuna neden olabilecek sağlık geçmişi olanların dikkatli davranması çok önemli.

Beyin Tümörü Nedenleri

Tümör oluşumunun hem genetik hem de yaşam şekline bağlı nedenleri bulunur. Genetik nedenleri değiştirmek mümkün olmasa da yaşam şekline bağlı nedenleri olabildiğince değiştirmek kişinin kendi elinde.

Haberin Devamı

Sağlıklı beslenme, sigara ya da uyuşturucu gibi zararlı maddeleri kullanmama, düzenli spor yapma vücudun daha sağlıklı ve dinç olmasını sağlayacağı gibi tümör oluşma ihtimalini de belirli ölçülerde azaltır.

Beyin Tümörü Oluşumunda Risk Grupları

Beyin tümörü oluşumunda bazı risk faktörleri olsa da yapılan araştırmalar sonucunda risk faktörü taşımayan insanların da bu rahatsızlığa yakalanabileceğini gösterir.

Risk grubunda olmayan kişilerin de mutlaka yaşadıkları belirtileri göz ardı etmeden doktora başvurmaları gerekir.

Radyasyon Etkisi

Radyasyon esasında kanser tedavileri için kullanılan bir yöntem olsa da kişilerin radyasyona maruz kalması sonucunda beyin tümörü oluşma riski artar. Ancak tedavi amaçlı uygulanan radyasyon tedavilerinin etkisi beyin tümörü oluşturma riskinden çok daha fazla olduğu için bu tür tedaviler hala uygulanır.

Genetik Faktör

Bazı durumlarda kişinin aile geçmişinde farklı kanser türlerine yakalanan kişilerin ya da doğrudan beyin tümörü bulunan kişilerde bu duruma rastlanabilir.

Aileye bağlı olarak gelişen tümörler kendini erken göstereceği için özellikle ailede kanser geçmişi varsa genç yaştaki kişilerin belirtileri daha ciddiye alması önerilir.

Bağışıklık Sistemi Sorunları

Bağışıklık sisteminde yaşanan sorunlar doğuştan olabildiği gibi bir hastalığa bağlı da meydana gelebilir. Ancak bu alanda yaşanan bozukluklar beyinde lenfoma oluşmasını tetikleyebilir.

Beyin Tümörü Belirtileri Nelerdir?

Haberin Devamı

Beyin tümörü oluşumu ile birlikte kafa içi basınç artar. Bu basıncın artması ile birlikte baş ağrısı, epilepsi nöbeti, kişilik bozuklukları, yetenek kaybı, kusma, kişinin hareketlerinin ya da mimiklerinin yavaşlaması gibi belirtiler ortaya çıkabilir.

Ayrıca beyin tümörünün oluşumu ile birlikte hormonal bozukluklar ve bu bozukluklara bağlı hastalıklar da meydana gelebilir.

Op. Dr. Çağatay Kemerli

Beyin, Sinir ve Omurilik Cerrahisi Uzmanı

www.cagataykemerli.com

Instagram:@op.dr.cagataykemerli

Facebook:@OpDrCagatayKemerli

YouTube - OP. DR. Çağatay Kemerli