Kars Beylerbeyi Sarayı Restorasyon Çalışmalarında Yeni Bir Giriş Ve Top Mermisi Bulundu

Beylerbeyi Sarayı Restorasyon Çalışmalarında Yeni Bir Giriş Ve Top Mermisi Bulundu

16.11.2017 - 14:01 | Son Güncellenme:

.

Beylerbeyi Sarayı Restorasyon Çalışmalarında Yeni Bir Giriş Ve Top Mermisi Bulundu

Tarihi Beylerbeyi Sarayı’nda restorasyon çalışmaları devam ederken, sarayın toprak altında kalan bir girişi yapılan kazı çalışmalarında ortaya çıktı. Kazı çalışmalarında Osmanlı-Rus Savaşı’ndan kalan bir de top mermisi bulundu.
Kars Kalesi eteklerinde 1579’da Lala Mustafa Paşa tarafından inşa edilen Beylerbeyi Sarayı’nın restorasyon çalışmaları aralıksız devam ederken, yürütülen kazı çalışmalarında saraya açılan kemer şeklinde bir giriş tespit edildi. Ayrıca kazı çalışmalarında bir de top mermisi ile gülle bulunarak muhafaza altına alındı. Müze Müdürlüğü yetkilileri nezaretinde yürütülen çalışmalarda ortaya çıkan materyaller daha sonra Müze Müdürlüğü’ne teslim ediliyor.
Beylerbeyi Sarayı’nda yürütülen çalışmalara eşil eden Müze Müdürlüğü yetkilisi Ergün Yılmaz, “1579 yılında Lala Mustafa paşa tarafından yapılan Beylerbeyi Sarayı’na ilişkin restorasyon çalışması Valimiz Rahmi Doğan’ın talimatlarıyla Kars Müze Müdürlüğü denetiminde yapılıyor. Yapılan çalışmalarda dış cephesinde kemerli bir giriş olduğu tespit edildi ve çalışmalarımız devam ediyor” dedi.
Çalışmaların iç mekan hafriyat temizlemesinin tamamladığını, dış mekana geçildiğini ve belli bölgelerde duvar kalıntılarına rastlandığını ifade eden Ergün Yılmaz, “İç mekandaki odalarda Osmanlı-Rus dönemine ait hançerler, kamalar, top mermileri çıktı. Bunlarda fotoğraflanarak Müze Müdürlüğü’ne teslim edildi” diye konuştu.
Beylerbeyi Sarayı’nda Müze Müdürlüğü görevlileri nezaretinde yapılan kazı çalışmalarında daha öncede 1828 Osmanlı-Rus Savaşı’ndan kalma Türk ve Rus Süngüleri, Top Mermileri, Gülle, kurşun kovanı ve buna benzer malzemeler ortaya çıkmıştı.