Dünya Bilmecenin parçaları ortaya çıkıyor...

Bilmecenin parçaları ortaya çıkıyor...

23.10.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın öldürülmesine ilişkin bilmecenin parçaları yavaş yavaş ortaya çıkıyor. CNN, Kaşıkçı’nın dublörünün görüntülerini yayınlarken, Suudiler yeni açıklama yaptı.

Bilmecenin parçaları ortaya çıkıyor...

Suudi Arabistan vatandaşı Cemal Kaşıkçı’nın, bu ülkenin İstanbul Başkonsolosluğu’na girdikten sonraki akıbetine ilişkin bilmecenin parçaları teker teker ortaya çıkıyor. Önceki gün Reuters’in gündeme getirdiği “Kaşıkçı’nın dublörü” olan kişinin görüntüleri CNN International tarafından yayınlanırken, Suudi Arabistan Başkonsolosluğu’na ait bir araç, bir otoparkta terkedilmiş bulundu. Bununla birlikte dünyanın bu konudaki tepkisi de sürüyor.

Haberin Devamı

CNN International’ın ulaştığı ve yayınladığı görüntüler, Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı için Suudi Arabistan’dan geldiklerine inanılan 15 kişilik ekipten bir kişinin, Kaşıkçı’nın dublörü olarak kullanıldığını iddiasını kanıtladı. Nitekim bu iddia, Reuters ajansının konuştuğu ve adı açıklanmayan Suudi yetkili tarafından detaylı anlatılmıştı. CNN’in yayımladığı yeni kamera kayıtlarında, Suudi gazeteciden önce 15 kişilik ekiple birlikte konsolosluğa gelen mavi gömlekli şahsın, Kaşıkçı’nın o gün giydiği kıyafetler, gözlük ve yapay sakalla çıktığı görülüyor. Yanında kendi özel eşyalarını taşıyan bir başkasıyla konsolosluğun arka kapısından çıkan ve MOBESE kameralarında görüntülenen kişinin, Suudi gazeteciye benzeyen Mustafa el Madani olduğu belirtildi.

Haberin Devamı

Tuvalette değişti

Konsolosluğa Kaşıkçı’dan 4 saat önce, ön kapıdan, adli tıp uzmanı Salah el Tubaigy Madani ile birlikte giren el Madani’nin, mavi-beyaz gömlek ve koyu renk kot pantolon giydiği, sakalının olmadığı, Kaşakçı’nın aksine “spor ayakkabı”yle dolaştığı görülüyor. Şahsın, Suudi gazetecinin konsolosluğa girmesinden 2 saat sonra, Kaşıkçı’nınkine benzer yapma sakal, Suudi gazetecinin gözlük ve kıyafetleriyle konsolosluğun arka kapısından çıktığı kameralara yansıyor. Günün ilerleyen saatlerinde Sultanahmet Camii çevresinde görülen Madani, yanındaki şahısla birlikte tuvalete gidiyor ve daha sonra konskolosluğa girerken giydiği kendi kıyafetleriyle buradan çıkıp kalabalığa karışıyor.

CNN’e konuşan Türk yetkili, Madani’nin İstanbul’a Kaşıkçı’nın dublörü olarak davranması için getirildiğini belirterek, “Bir belge teslimi ya da sorgulama için dublöre ihtiyaç duymazsınız. Vardığımız sonuç, 6 Ekim’den bu yana değişmedi. Bu önceden planlanmış bir cinayetti ve ceset konsolosluktan çıkarıldı” dedi. Yetkili, “Kaşıkçı’nın kıyafetleri, Madani onları giydiğinde belki de hala sıcaktı” diye konuştu.

Suudilerden tweet

Reuters ajansı da, üst düzey bir Suudi yetkiliye dayanarak verdiği haberde, Kaşıkçı’nın, tartışma sırasında bağırmasını engellemek isteyen bir görevli tarafından boğulduğunu, cesedinin halıya sarıldıktan sonra konsolosluk araçlarından biriyle bina dışına çıkardığını, heyetteki istihbarat görevlilerinden Mustafa el Madani’nin, “Kaşıkçı’ymış gibi” konsolosluktan ayrılıp Sultanahmet’e gittiğini anlatmıştı.

Haberin Devamı

Öte yandan Suudi Dışişleri Bakanlığı, twitter üzerinden paylaştığı grafikli mesajla Kaşıkçı’nın öldürülmesi olayına açıklık getirmeye çalıştı. “Suçlular cezalandırılacak” başlıklı grafikte, “Operasyondan Prens Salman’ın haberi yoktu. Böyle bir olayla hiçbir bağlantımız olmadı ve olmayacak da...”, “Savcılık olayla ilgili soruşturmasını sürdürüyor”, “Bu eylemi bireysel olarak gerçekleştirenler, kendi yetki sınırları dışında eyleme döktü”, “Yapılanları suç olarak tanımlıyoruz”, “(yapılanlar) Büyük bir sapıklık ve yanlış”, “Kanun dışı bir eylem”, “(Suudi yönetiminin) Yapılan yanlış, bu işi saklamaya çalışmak” ifadeleri yer aldı.

Bilmecenin parçaları ortaya çıkıyor...

Konsolosluğa ait Mercedes marka araç, cinayetten birkaç gün sonra otoparka getirildi.

Otoparkta esrarengiz araç

Haberin Devamı

Cemal Kaşıkçı’nın öldürülmesiyle ilgili soruşturmada dün yeni bir gelişme yaşandı. Soruşturma kapsamında çalışmalarını sürdüren İstanbul Emniyeti, başkonsolosluğa ait ‘34 CC 1736’ diplomatik plakalı bir aracın Sultangazi’de İSPARK’a ait Zeminaltı Otoparkı’nda park edilmiş halde olduğunu belirledi. Ekipler, 2 haftadır park halinde olan Mercedes marka aracın etrafına güvenlik şeridi çekerek, otoparkı giriş çıkışlara kapattı. Olay yeri inceleme ekipleri, diplomatik aracın çevresinde yaklaşık bir saat inceleme yaparken, aracın içerisinde inceleme yapabilmek için başkonsolosluk ve başsavcılıktan izin talebinde bulunuldu. İstanbul Emniyet Müdürlüğü Gayrettepe Yerleşkesi’ne götürülen araçta, gerekli izinlerin alınmasının ardından bu sabah inceleme yapılacağı bildirildi.

Bilmecenin parçaları ortaya çıkıyor...

Görüntülerde Madani’nin, Kaşıkçı’nın kıyafetleriyle konsolosluktan çıkıp Sultanahmet’e gidişi görülüyor.

‘Başkonsolos’un aracı’

Başkonsolos Muhammed el Uteybi ve ailesinin kullandığı aracın, konsoloslukta çalışan bir Türk makam şoförü tarafından otoparka bırakıldığı öne sürüldü. Polis ekipleri ise, aracı otoparka bırakan şahsı tespit etmek için kamera kayıtlarını incelemeye aldığı belirtildi. TRT WORLD’ün yayınladığı görüntülere göre, aynı otoparka 18 Ekim’de gelen ‘34 CC 2665’ diplomatik plakalı BMW marka bir otomobile Mercedes’ten birkaç kutu aktarıldı.

Haberin Devamı

Öte yandan konsolosluğun önünde bulunan plakasız bir araç saat 16.00 sıralarında özel bir firmaya ait çekiciye konularak götürüldü. Aracın araç muayene istasyonuna götürülerek muayeneden geçirildiği öğrenildi. Araç saat 19.30 sıralarında götürüldüğü çekici ile konsolosluğa tekrar getirildi. l GÖKHAN KAM İstanbul

Bilmecenin parçaları ortaya çıkıyor...

18 Ekim’de otoparka getirilen BMW marka araca Mercedes’den birkaç kutu aktarıldı.

‘Bize özel izin verilmedi’

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nca yürütülen soruşturma kapsamında, Suudi Başkonsolosluğu’nda görevli 5 kişinin “tanık” sıfatıyla dün ifadesi alındı. Söz konusu görevlilerin, “olay günü kendilerine izin verilmesi gibi durumun olmadığını ve normal mesai bitiminde (saat 15.30) konsolosluktan ayrıldıklarını” söylediği aktarıldı. Konsoloslukta şoför olarak çalıştığını anlatan bir Tanık, “Kaşıkçı’nın başkonlosluğa girdiği 2 Ekim günü olağanüstü bir durum hissetmediklerini, mesaisi devam ederken konsolosluktan gönderilmediği, ekstra bir göreve gitmediği, içeri giren Kaçıkçı ve 15 kişiyi görmediği, mesailerinin saat 09.00’da başladığı ve saat 15.30’da sona erdiği, o gün de aynı şekilde mesaileri bittiği için konsolosluktan ayrıldıkları”nı söylediklerini anlattı.

Adli Tıp raporu savcılıkta

Soruşturma kapsamında Başkonsolosluk binasında yapılan Lüminol testle alınan 6 ayrı DNA parçası, konsolosluk konutundaki su kuyusundan alınan su ve toprak örneği, kanalizasyonundan alınan örnekler Adli Tıp’ta incelendi. İncelemenin ardından hazırlanan Adli Tıp raporu soruşturmayı yürüten savcılığa ulaştırıldı. Raporun, soruşturmada görev alan istihbarat ve kolluk güçleriyle paylaşılmadığı öğrenildi. l FERİT ZENGİN İstanbul