Gündem Bir çift koruyucu kanat

Bir çift koruyucu kanat

25.05.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Demirören Holding Yönetim Kurulu Başkanı Erdoğan Demirören’in yaptırdığı, Somalı çocuklara kanat geren iki okul, önceki gün törenle açıldı

Bir çift koruyucu kanat

‘Çocuklukta babanın koruyucu kanatları altında olmaktan daha güçlü bir gereksinim düşünemiyorum’ der Freud. Dağ gibi arkamızda durur babamız, korur kollar, sahip çıkar. Büyük ihtiyaçtır bunlar. Bazen de o güçlü gereksinim hiçbir akrabalık bağımızın olmadığı bir başka babanın koruyucu kanatlarında giderilir. Misal, okuduğumuz okulu yaptıran bir hayırseverin...
Önceki gün Soma’daki Cenkyeri’nde açılan Erdoğan Demirören Maden Şehitleri İlkokulu’nda ve Tülin Demirören Maden Şehitleri Anaokulu’nda okuyan çocuklar, koridorlarında neşeyle koşup oynadıkları okullarında, onları yaptıran babanın koruyucu kanatlarının verdiği güveni hep hissedecek. İlkokul çağındakiler, düne kadar bulundukları çevredeki tek okulun kapasitesi yetmediğinden yaşadıkları yer olan Cenkyeri’nden çok uzağa taşınırken yaz kış, artık evlerinin yakınında bir okulda, Erdoğan Demirören Maden Şehitleri İlkokulu’nda okuyacaklar. Çocuklarını ‘uzaktaki’ okula gönderdikten sonra kalpleri korkuyla atan anneleri de derin bir nefes alacak. Hayatta olan, olmayan babaları sevinecek.
301 madencinin şehit olduğu 13 Mayıs 2014’te yaşanan maden faciasının ardından bir yıldır yas tutan Soma’da o gün, bayram günü gibiydi. Okul bahçesini dolduran veliler, sıcaklık 30 derecenin üstündeymiş, güneş alev alevmiş hiç aldırmadılar. Bütün töreni baştan sona alkışlarla izlediler. Değil mi ki mutlu bir şey olmuştu hayatlarında, çocukları korunup kollanmıştı, onlar sevinmesin de kim sevinsindi...
Okullar dayanıksızdı
İlk önce pembe tütülü kızlar, fötr şapkalı küçük beyler eğlenceli bir koreografi eşliğinde dans ettiler protokolde oturan misafirlerine. Yaşları 7-8 arasında, birer su damlası gibi çocuklar... Ardından Soma halk oyunları ekibinin gösterisini izledik. Onu takiben konuşmalara geçildi. İl Milli Eğitim Müdürü Recep Dernekbaş, bölgedeki tek okulun Cumhuriyet Ortaokulu olduğuna, onun da depreme dayanıksızlığına dikkat çekti. Öte yandan bu okulun hem ortaokul hem ilkokul olarak ikili öğretim yaptığını, ihtiyacı karşılamakta zorlandığını vurguladı. Dernekbaş, Cumhuriyet Ortaokulu’nun bundan böyle tekli eğitime geçeceğini, ilkokul öğrencilerinin TOGEM’in katkılarıyla yapılan 12 derslikli Erdoğan Demirören Maden Şehitleri İlkokulu’na devam edeceğini belirtti. Dernekbaş, yine TOGEM’in desteğiyle Erdoğan Demirören tarafından inşa ettirilen Tülin Demirören Maden Şehitleri Anaokulu’nun ise üç dersliğiyle eğitim vereceğini sözlerine ekledi.
Soma Belediye Başkanı Hasan Ergene ise yaptığı konuşmada “Minik yavrularımızı uzaktaki okullara taşıyorduk. Onların gözündeki sevinci umarım sizler de fark etmişsinizdir” dedi. Fark etmemek mümkün değildi.
Umut taşımak istedik
Daha sonra söz alan TOGEM Başkanı Saadet Gülbaran ise yaptığı konuşmada, “Geçen yıl bu zamanlarda gerçekleşen ve tüm Türkiye’nin yüreğini yakan can kayıplarıyla sonuçlanan elim bir maden kazasının yaşandığı Soma’ya uzatılacak en anlamlı yardım elinin bu ilçeye kazandırılacak yeni okullar olduğuna inandık. Büyük bölümü kazada yetim kalan Somalı çocuklarımıza eğitim ışığı ile umut taşımak istedik.”

Haberin Devamı

Bir çift koruyucu kanat

Demirören Yönetim Kurulu Başkanı Yıldırım Demirören ve eşi Tülin Demirören.

‘Görevimiz ateş yakmak’
Haklıydı Gülbaran, en çok da umuda ihtiyaçları vardı o çocukların ve geçici yardımlardan ziyade onlara okul armağan etmek uzun vadede nice doktor, mühendis, avukatın yetişmesi demekti, Soma’dan çıkacak. Ardından yapılan konuşmaları takiben Demirören Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı, Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı Yıldırım Demirören geldi kürsüye... Çocukların yoğun tezahüratı ve alkışlarla... Daha okulun kapısından girer girmez, çocuklar tarafından etrafı çevrilmişti. İmza isteyenler, fotoğraf çekilebilir miyiz diye soranlar, her birinin gönlünü yaptı Demirören.
Soma Maden Faciası’nın, sadece Türkiye’nin değil tüm dünyanın yüreğini yakan, hepimizi acıya boğan, benzeri görülmemiş bir felaket olduğunu vurgulayan TFF Başkanı, acının hala taze olduğunu yaraların sarılmasının zaman alacağını söyledi. “Üzüntümüz ne kadar derin olsa da sizin yaşadığınız acıya yaklaşmamızın mümkün olmadığının da bilincindeyiz,” diyen Demirören sözlerine şöyle devam etti: “Bana göre şimdi bize düşen en büyük görev geleceğe bir ateş yakmak. Bu amaçla bugün iki yeni okulun açılışını yapıyoruz. Soma’ya hayırlı olmasını dilerim.”

Haberin Devamı

Bir çift koruyucu kanat

Revna ve Yıldırım Demirören, Bakan Veysel Eroğlu ve eşi Hatice Eroğlu ile birlikte açılışa katıldılar.

‘Şimdi o okul açıldı’
Konuşmaları takiben açılış törenine geçildi. Önce Tülin Demirören Maden Şehitleri Anaokulu’nun kurdelesi kesildi. Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, TBMM Bütçe Komisyonu Başkanı Recai Berber, Yıldırım Demirören, eşi Revna Demirören, Demirören Holding Yönetim Kurulu üyesi Meltem Demirören Oktay, TOGEMDER Başkanı Saadet Gülbaran, Erdoğan - Tülin Demirören çiftinin torunları Sinan Oktay ve Yelda Demirören, Manisa Valisi Erdoğan Bektaş, Soma Kaymakamı Mehmet Bahattin Atçı, Soma Belediye Başkanı Hasan Ergene okulun açılışını yaptıktan sonra içeri girdiler.
Duvarları pembe boyalı sınıflarında, minik sandalyelerine ve masalarına yerleşip gelenleri karşılayan çocuklar bu defa da kendilerine dağıtılan hediyelerin sevincini yaşadılar. Aynı sevinç az sonra Erdoğan Demirören Maden Şehitleri İlkokulu’nun açılışında da yaşandı.
Sınıflardan birinin önünde kucağında çocuğuyla duran bir anne dikkat çekiyordu. Töreni de baştan sona takip etmiş, Demirören Ailesi’ne tek tek teşekkür etmişti. Yanına yaklaşıp kim olduğunu sordum. Adı Rabia Demir. Maden faciasında eşini kaybetmiş, o sırada sekiz aylık hamileymiş. 2013’ün Ağustos’unda kucağındaki Enes Talha doğmuş. Facianın ardından gelen herkese Cenkyeri’nin okula ihtiyacı olduğunu söylemiş, komşuları, yakınlarıyla birlikte. “Şimdi o okul açıldı, bunun sevinciyle buradayım” dedi. “Okulun adında maden şehitlerinin geçmesi, bir şehit eşi olarak gurur verdi bana. Onların unutulmaması, isimlerinin geçtiği bir okul yapılması mutlu ediyor insanı. Eşim vefat etti ama bir oğlum var. Her daim bilinçli bir annesi olmasını istiyorum. Onun da o şekilde bilinçli bir çocuk olarak büyümesini istiyorum. Yaşı geldiğinde Tülin Demirören Maden Şehitleri Anaokulu’na yazdıracağım. Elimden geldiği kadar eğitimini güzel bir şekilde aldırmaya çalışacağım.”
Bir iki yıla kalmaz, annesinin de dediği gibi Tülin Demirören Maden Şehitleri Anaokulu’na başlar Enes Talha. 7’sine geldiğinde de Erdoğan Demirören Maden Şehitleri İlkokulu’na... Babasının yokluğu dolmaz elbet ama bu okulların kurucusunun koruyucu kanatlarının altında olacak Enes Talha. O ve onun gibi şu an anne kucağında olan Soma’nın, Cenkönü’nün tüm Enes Talha’ları...