Gündem ‘Birçok hastalığın nedeni uyku apnesi’

‘Birçok hastalığın nedeni uyku apnesi’

21.05.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Göztepe Eğitim ve Araştırma Hastanesi  Başhekim Yardımcısı Uzman Doktor Sacit İçten, uyku apnesinin önemli sağlık sorunlarının başında geldiğini, ancak hastaların bir kısmının bu sorunun farkında olmadığını dile getirdi.

‘Birçok hastalığın nedeni uyku apnesi’

Bir çok hastalığın temelinde uyku apnesi olduğunu belirten İçten, “Trafik kazalarının en büyük nedenlerinden birini uyku apnesi oluşturuyor. Ama toplumun yüzde 2 ila 4’ü uyku apnesi olduğunun farkında değil. Tüm uzun yol şoförlerinin taranması, her ehliyet alana uyku testi yapılması lazım” dedi.

Haberin Devamı

Solunum duruyor

Uyku bozukluğuyla ilgili 85 hastalık olduğunu, en sık görülenin uykuda solunumun durması olarak bilinen uyku apnesi olduğunu ifade eden İçten şunları söyledi: “Bu kişilerde uykuda 10 saniye kadar solunum durması veya yavaşlaması oluyor. Buna bağlı vücudun oksijenlenmesi azalıyor ve bu vücuttaki duyu, organ ve sistemleri etkiliyor.”

Kalbi de etkiliyor

İçten, birçok kronik hastalığın altında uyku bozukluklarının olduğunu belirterek şunları kaydetti: “Kardiyovasküler hastalıklar, şeker, insülin direnci, kilo alma ve verme gibi tüm kronik hastalıkların altında uyku bozukluğu var. Vücudunuza giren oksijenle besini yakıyorsunuz, hücreler besleniyor, ancak uykunuzda nefesiniz defalarca kesildiğinde zincirin halkasında hasar oluşuyor. Yorgunluk, bitkinlik, konsantrasyon bozukluğu, horlama gibi problemler varsa kişi bunları dikkate almalı.” ZAFER ARSLAN AA