Ekonomi ‘Bitcoin para sayılmaz’

‘Bitcoin para sayılmaz’

15.12.2017 - 01:30 | Son Güncellenme:

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, “Bitcoin para birimi olarak kabul edilemez” dedi. Bakan Şimşek, “Türkiye’nin Bitcoin’i bir para birimi olarak tanıması söz konusu olamaz” diye konuştu.

‘Bitcoin para sayılmaz’

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, ‘Bitcoin’ ile ilgili açıklamalarını Meclis’te sürdürdü. “Bu spekülasyondan uzak durmalı” diyen Şimşek, Türkiye’nin Bitcoin’in para birimi olarak tanımasının söz konusu olamayacağını söyledi. İşletmelerin Bitcoin kullanabileceğini söyleyen Şimşek, “Hiçbir egemen devlet, para basma yetkisini başkasına devretmez, paylaşmaz. Bizim devlet olarak para birimi olarak kabul etmemiz söz konusu değil” dedi. MHP’den ise Şimşek’i eleştiren bir açıklama geldi. Ekonomist, MHP İzmir Milletvekili Ahmet Kenan Tanrıkulu, “Çin bile dijital para çıkardı. Türkiye kendi dijital parasını çıkartabilir. Adı, Türkcoin olabilir. Küçük esnaf bile kendi arasında Bitcoin kullanıyor” dedi.

Haberin Devamı

‘Egemen devlet’

“Bitcoin, finans tarihinin en büyük balonu olan lale çılgınlığını geçmiş. Bu spekülasyondan uzak durmalı” diyen Şimşek, Meclis’te Milliyet’e yaptığı açıklamada, özetle şunları kaydetti:

“Dijital ekonomi ve elektronik ticarete aracılık yapma o anlamda ödeme sistemleri ayrı konular. Hatta blockchain ayrı bir konudur. Bitcoin bir dijital para birimidir. Olsa olsa bu haliyle oldukça spekülatif. Bunun bir ödeme aracı olarak, yani siz bugün vatandaşlar arasında, işletmeler arasında barter yapılabilir, herhangi bir para birimi üzerinde anlaşabilir. Alan razı, veren razı bağlamında söylüyorum. Fakat bizim devlet olarak para birimi olarak kabul etmemiz söz konusu değil. Dijital ekonomi bir realitedir, önem verdiğimiz üzerinde çalıştığımız, istihdam yaratacak, katma değer yaratacak alanlardır. Bununla Bitcoin meselesi ayrı meseledir. Bitcoin esası itibariyle şu anda tam olarak arkasında kim var, nasıl bir yapı, çok ciddi şüphelerin olduğu bir yapı. İkincisi, hiçbir egemen devlet para basma yetkisini başkasına devretmez, paylaşmaz.”

Haberin Devamı

‘Küçük esnaf bile kullanıyor’

Şimşek’in açıklamasını eleştiren Tanrıkulu da Bitcoin için Türkiye’de hızla yasal mevzuat hazırlanması gerektiğine dikkati çekerek, şunları söyledi:

“Çin bile dijital para çıkardı. Türkiye de kendi dijital parasını çıkartabilir. Adı, Türkcoin olabilir. Türkiye’de kripto paralarla al-sat yapılıyor. Küçük esnaf bile kendi arasında Bitcoin kullanıyor. Tespitime göre, Bitcoin kullanan Ankara’da 200’ün üzerinde şirket var. Türkiye’de, 13 Aralık 2017’de Bitcoin kullanılarak 5 bin 392 işlem yapıldı. Bunun parasal karşılığı 220 milyon TL’ye denk geliyor. SPK, BDDK ve Maliye Bakanlığı Bitcoin’e hâlâ çok yabancı. Matbaa Osmanlı’ya ilk geldiğinde ‘gavur icadı’ denmişti. Eğer hızla bir yasal mevzuat, altyapı düzenlemesi yapılmazsa kara para aklamaya da yönelme başlayabilir.”
Özellikle son aylarda kırdığı rekorlar ile adını duyuran Bitcoin, kripto para piyasasının en çok yatırım alan üyesi. 3 Ocak 2009’da kullanıma giren Bitcoin, son aylardaki çıkışı ile pek çok yatırımcının ilgi odağı oldu.

Haberin Devamı