Ekonomi Biyoteknolojik kardeşlik

Biyoteknolojik kardeşlik

16.12.2017 - 01:30 | Son Güncellenme:

Master hücreden biyolojik ilaç geliştirme ve üretiminde, dünyada en yüksek teknolojiye sahip Güney Kore’de, yenilikçi ürünleriyle öne çıkan Polusile global yatırım ortaklığı yapan yüzde 100 yerli sermayeli ilk Türk şirketi Pharmactive, Türkiye’de bir üretim tesisi kurma konusunda anlaşmaya vardı.

Biyoteknolojik kardeşlik

Pharmactive ve Polus ortaklığıyla kurulacak üretim tesisi ile Türkiye, kök hücreden itibaren çalışarak,biyoteknolojik ilaç üretebilen dünyadaki sayılı ülkeler arasına girecek. Uluslararası standartlarda biyoteknolojik ilaç üretebilen ABD, İngiltere, Japonya, Güney Kore, İsviçre’nin ardından Türkiye, bu teknolojiye sahip 6. ülke olacak.

Haberin Devamı

Düzenlenen basın toplantısında Pharmactive Yönetim Kurulu Başkanı Haluk Sancak, Polus Yönetim Kurulu Başkanı Seung Heon Nam, Pharmactive Yönetim Kurulu Üyesi Levent Selamoğlu, Pharmactive Teknik Operasyonlardan Sorumlu Genel Müdürü Fatih Elay bilgi verdi.

Haluk Sancak, “Bu yeni anlaşma ile Pharmactivemaster hücre kültürüne sahiplik hakkı, biyoteknolojik ürün AR-GE teknolojilerine erişim hakkının yanında, dünya standartlarında ve global klinik çalışmalarla geliştirilecek biyobenzer ürünlerin Türkiye, Rusya, BDT, Ortadoğu ve Doğu Avrupa bölgesinde 34 ülkede münhasır satış ve pazarlama haklarına sahip olmuştur” dedi.

Biyoteknolojik kardeşlik
Sancak, “Global klinik çalışmalara Türkiye‘den merkezlerin katılımı ve klinik deneyim sağlanacaktır. Ayrıca, Türkiye’de bir üretim tesisi kurulacak ve bu tesis Avrupa ve Amerika sağlık otoritelerinden (FDA) onaylı olacaktır. Bu vesileyle Türkiye’de olmayan yüksek teknoloji ülkemize transfer edilecek ve bu tesislerde farklı biyolojik ürünler de geliştirilebilecektir” diye konuştu.

Haberin Devamı

200 milyon $’lık yatırım

Pharmactive ile ilgili bilgiler veren Haluk Sancak, Pharmactive’in üretim tesislerinin 200 milyon doların üzerinde bir yatırımla, yıllık 330 milyon kutu üretim kapasiteli,108 bin metrekare alana kurulu, Türkiye’nin en büyük ve en modern üretim tesislerinden biri olduğunu da söyledi.

Sancak’ın verdiği bilgilere göre, Pharmactive İlaç Fabrikası, yılda 230 milyon kutu katı ( tablet, kapsül, toz), 57 milyon kutu yarı katı ( krem, jel, merhem ve losyon) ve 43 milyon kutu likit (şurup, süspansiyon, sprey ve damla) üretebiliyor. Sancak, bu tesisin genişleme alanlarının da devreye alınmasıyla birlikte, yıllık 550 milyon kutunun üzerinde üretim kapasitesiyle, Avrupa’nın sayılı ilaç üretim tesislerinden biri olacağını belirtti.

Sancak, ilk ürünlerini 2013 yılında Türkiye’de doktor ve eczacıların hizmetine sunanPharmactive’in, 2017 yılını 175 milyon TL ciro ve 648 kişilik istihdam ile kapattığını belirtirken, 2018 yılında 322 milyon TL ciro ve 855 kişilik istihdam hedeflediklerini bildirdi.

Yazarlar