Dünya Trump "Kuzey Kore'yi tamamen yok edebiliriz" dedi

Trump "Kuzey Kore'yi tamamen yok edebiliriz" dedi

19.09.2017 - 16:40 | Son Güncellenme:

BMGK'da konuşan ABD Başkanı Trump, Kuzey Kore liderini "intihar misyonu olan roket adam" şeklinde tanımlayarak nükleer faaliyetlerine devam  etmesi durumunda "Kuzey Kore'yi tamamen yok etmekten" başka seçeneklerinin kalmayacağını söyledi. İran'ı da terörü desteklemekle suçladı. Trump, konuşmasında Türkiye'ye teşekkür de etti. Mültecileri en kısa zamanda ülkelerine yeniden yerleştirmenin önemini vurguladı.

Trump Kuzey Koreyi tamamen yok edebiliriz dedi

Birleşmiş Milletler 72. Genel Kurulu Görüşmeleri 120'den fazla devlet ya da hükümet başkanının katılımıyla New York’ta başladı. 15 dakika süresi olmasına rağmen 40 dakika konuşan ABD Başkanı Donald Trump, "Kuzey Kore kadar hiçbir rejim kendi halkına zulüm etmemiştir. Şimdi de nükleer silahla tüm dünyayı tehdit etmekte. ABD gerektiğinde harekete geçmeye hazırdır. Dünyayı nükleer çatışmayla tehdit eden bir ülkeye silah desteği verilmemeli" diye konuştu.

Haberin Devamı

Trump, Kuzey Kore liderini "intihar misyonu olan roket adam" şeklinde tanımlayarak Kuzey Kore'nin nükleer faaliyetlerine devam etmesi durumunda "Kuzey Kore'yi tamamen yok etmekten" başka seçeneklerinin kalmayacağını söyledi.

"İran konusunda henüz son sözümüzü duymadınız"

İran hakkında konuşan ABD Başkanı Donald Trump, "İran, Hizbullah ve diğer terör rejimlerini destekliyor. İsrail ve diğer komşularını tehdit ediyor. İran anlaşması ABD tarihindeki en tek taraflı anlaşmalardan biriydi. Biz böyle bir anlaşmaya taraf olamayız. Tüm dünya, İran’a karşı bir araya gelmeli. İran'ın güzel halkı değişim istiyor" dedi. İran'ın petrolden kazandığı parayla Hizbullah ve Beşşar Esed rejimini destekleyerek bölgede krizi yaydığını kaydederek, "İran'la nükleer anlaşma ABD için bir utanç kaynağıdır. Bu konuda henüz son sözümüzü duymadınız." ifadesini kullandı.

Haberin Devamı

"Venezuela böyle devam ederse..."

Venezuela’daki durumun ‘tamamıyla kabul edilemez’ olduğunu iddia eden Trump, adım atmaya hazır olduklarını ifade etti. "Venezuela'daki sorun sosyalizmin kötü uygulanması değil, özüne sadık bir şekilde uygulanmasıdır" dedi.

Türkiye'ye teşekkür

Ürdün, Türkiye ve Lübnan’a mültecilere kucak açtıkları için teşekkür eden Trump, mültecileri en kısa zamanda ülkelerine yeniden yerleştirmenin önemini vurguladı.

Guterres'ten 'ateşli söylem' uyarısı

Trump Kuzey Koreyi tamamen yok edebiliriz dedi

Antonio Guterres de BM Genel Sekreteri olarak ilk kez hitap ettiği BMGK'nın açılışında konuştu.

Nükleer denemeleriyle bütün dünyanın tepkisini çeken Kuzey Kore hakkında da konuşan Guterres, nükleer savaş tehdidinin Soğuk Savaş’tan bu yana en büyük seviyeye çıktığını belirtti. "Bugün nükleer silahlara yönelik endişe Soğuk Savaş'tan beri en yüksek seviyelere ulaştı ve bu soyut bir korku değil. Milyonlarca kişi Kuzey Kore'nin kışkırtıcı nükleer ve füze denemeleri nedeniyle korku içinde yaşıyor" ifadesini kullandı.

"Devlet adamlığı zamanı"

“Ateşli konuşmalar, ölümcül yanlış anlamalara yol açabilir. Şimdi devlet adamlığı zamanı” diyen Guterres’in sözleri de Kuzey Kore lideri Kim Jong-un ve ABD Başkanı Donald Trump’a mesaj olarak yorumlandı.

Haberin Devamı

"Myanmar'daki yetkililer askeri operasyonlara son vermeli"

Myanmar'da Arakanlı Müslümanlara yönelik şiddet olaylarına ilişkin ise Guterres şunları söyledi:

"Myanmar'ın Arakan eyaletinde tırmanan mezhep çatışması karşında şoke olduk. Zulüm, ayrımcılık, radikalleşme ve şiddete varan baskı kısır döngüsü 400 binden fazla insanın ülkeden kaçmasına neden oldu bölgesel istikrarı tehlikeye attı. Myanmar'daki yetkililer askeri operasyonlara son vermeli, kesintisiz insani yardım girişine izin vermeli."

Guterres, göçmenleri ve mültecileri tek tip ve günah keçisi olarak görmenin ve siyasilerin bu tarz davranışlarla oy toplamaya çalışmasının kendisine acı verdiğini söyledi.