Siyaset ‘BM tükenmiştir’

‘BM tükenmiştir’

17.05.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde şehit yakınları ve gazilerle iftar programında bir araya geldi.

‘BM tükenmiştir’

Erdoğan, şunları kaydetti.

Haberin Devamı

EN ULVİ DEĞER: Dünyaları alsak da vermeyeceğimiz bu cennet vatanı şehitlerimiz ve gazilerimizle ebediyete kadar koruyacağız. Şehit yakını ve gaziler olarak sizler bu ülkenin en ulvi değerlerinin sembollerini temsil ediyorsunuz. Afrin’de 4 bin 456 teröristi etkisiz hale getirdik. Kuzey Irak’ta 403 terörist, son dönemde yurt içinde 345 teröristi etkisiz hale getirdik.

İSRAİL’İ AZDIRDI: İsrail’in insanlık tanımayan saldırıları nedeniyle yarım asrı aşkın süredir huzur yüzü görmeyen Filistinliler bir kez daha zulme maruz kaldılar. Amerikan’ın büyükelçiliğini BM ve uluslararası kurumların kararlarını hiçe sayarcasına Kudüs’e taşıması İsrail yönetimini adeta azdırmıştır.

İZİN VERMEYECEĞİZ: Dünyanın bir başka yerinde yaşansa tüm kurumların ayağa kalkacağı bu saldırı maalesef büyük bir aymazlıkla karşılanmıştır. Bu trajediye adeta seyirci kalınmıştır. Filistinli kardeşlerimizin yanında olduğumuzu buradan bir kez daha ilan ediyoruz. Tüm dünya gözünü yumsa da biz İsrail zulmüne rıza göstermeyeceğiz. Kudüs’ün İsrail tarafından gasp edilmesine asla izin vermeyeceğiz.

Haberin Devamı

BM GENEL SEKRETERİNE ULAŞAMIYORUM: İsrail’in uygulamalarına sessiz kalınması çok tehlikeli kapıların açılması anlamına gelecektir. Daha önce Bosna’da, Afrika’nın pek çok yerinde, yakın zamanda Irak’ta ve Suriye’de kötü imtihanlar veren uluslararası sistem Filistin’deki tavrıyla adeta intihar etmektedir. Birleşmiş Milletler (BM) bütün bu olaylar karşısında bitmiştir, tükenmiştir, çökmüştür. Zira BM, adalet tesisi için vardır. Ama şu anda ben BM Genel Sekreterine hukukumuz ileri derecede olmasına rağmen ulaşamıyorum. İsrail zorbalığına daha fazla sessiz kalınırsa dünya hızla haydutluğun hakim olduğu bir kaosa sürüklenecektir.

Yardım kampanyası

Erdoğan “İkazlarımıza rağmen katliam başlayınca uluslararası mekanizmaları harekete geçirdik. Cuma günü İslam İşbirliği Teşkilatı Zirvesini topluyoruz. Zirveden önce Yenikapı’da dev bir mitingi gerçekleştireceğiz. Pazar günü Diyarbakır’da miting düzenliyoruz. Ramazan ayında Filistinliler için tüm İslam ülkelerini kapsayan büyük yardım kampanyaları düzenlenecek” dedi.

Erdoğan’dan Kudüs için telefon trafiği

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İsrail’in gerçekleştirdiği katliam ve ABD’nin büyükelçiliğini Kudüs’e taşıması konusunda yoğun diplomasi trafiği yürüttü. Erdoğan, aralarında Rusya Federasyonu Başkanı Vladimir Putin, Almanya Başbakanı Angela Merkel, İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ve Katoliklerin ruhani lideri Papa Franciscus olmak üzere pek çok ülkenin devlet başkanıyla ayrı ayrı telefon görüşmeleri gerçekleştirdi. Cumhurbaşkanlığı kaynaklarından edinilen bilgiye göre Erdoğan, Merkel ile görüşmesinde konuyla ilgili olarak İslam İşbirliği Teşkilatı’nın (İİT) cuma günü İstanbul’da gerçekleştireceği olağanüstü toplantı hakkında bilgi paylaşımında bulundu.

‘Konunun takipçisiyiz’

Erdoğan, Ruhani ile yaptığı görüşmede ise İİT’nin gerçekleştireceği olağanüstü toplantının Müslümanların ortak tavır sergilemeleri açısından büyük önem taşıdığını belirtti; iki lider BM nezdinde de konunun takipçisi olacaklarını vurguladı. Putin ile yaptığı görüşmede ise Filistinli göstericilerin tüm dünyanın gözü önünde hunharca saldırıya uğramalarının utanç verici olduğunu belirten Erdoğan, Türkiye’nin İİT Zirve Dönem Başkanı olarak düzenleyeceği İİT Olağanüstü Zirvesi hakkında bilgi paylaşımında bulundu.

İki devletli çözüm önerisi

Erdoğan, Papa Franciscus ile gerçekleştirdiği görüşmede de üç semavi din için önem taşıyan Kudüs’ün statüsünün ihlalinin kabul edilemeyeceğine değindi. Hadiselerden derin üzüntü duyduğunu ifade eden Papa Franciscus da barış için Kudüs’ün özel statüye sahip olacağı iki devletli bir çözümün şart olduğunu belirtti. Papa Franciscus, uluslararası camianın sorunun çözümü için BM nezdinde gerekeni yapması gerektiğini söyledi. Erdoğan, ayrıca Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamed Al Sani, Endonezya Devlet Başkanı Joko Widodo ve Sudan Cumhurbaşkanı Ömer el-Beşir, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, Ürdün Kralı 2. Abdullah, Malezya Başbakanı Mahathir Muhammed, Kuveyt Emiri Şeyh Sabah El Ahmed El Cabir Es Sabah, Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdülaziz Al Suud ile de aynı çerçevede telefon görüşmesi yaptı.