Dünya Son dakika: 'Amerika yine hüsrana uğradı!'

Son dakika: 'Amerika yine hüsrana uğradı!'

14.06.2018 - 00:30 | Son Güncellenme:

BM Genel Kurulu, Filistin halkı için koruma talep eden kararı kabul etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan gelen son dakika haberini katıldığı televizyon programında değerlendirdi. Erdoğan, "Amerika yine hüsrana uğradı, yenildi" açıklamasında bulundu.

Son dakika: Amerika yine hüsrana uğradı

Gelen son dakika bilgisi üzerine, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulunda, Filistin halkı için koruma talep eden karar tasarısının kabul edilmesini değerlendiren Erdoğan, "Filistinli sivillerin korunmasıyla ilgili Güvenlik Konseyi'nde ABD'nin veto ettiği karar tasarısı, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda 120 oyla kabul edildi. 8 ret, 45 çekimser. Amerika yine hüsrana uğradı." dedi.

Haberin Devamı

Son dakika: Amerika yine hüsrana uğradı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, BMGK'nın Filistin kararını katıldığı televizyon programında böyle açıkladı.

Türkiye'nin yoğun girişimlerinin ardından Cezayir'in de desteğiyle Filistin tasarısını görüşmek üzere BM Genel Kurulu, özel oturumda toplandı.

BM Genel Kurulunda düzenlenen oturumda, ABD tarafından BM Güvenlik Konseyi'nde veto edilen, Filistin halkı için koruma isteyen tasarı tekrar görüşüldü ve oylamaya sunuldu.

Karar tasarısı 120 oyla BM Genel Kurulu'nda kabul edildi. Karara 8 ülke karşı çıktı, 45 ülke ise çekimser kaldı. Karara karşı çıkan ülkeler arasında, ABD, İsrail, Avustralya, Marshall Adaları, Nauru, Togo, Solomon Adaları, Mikronezya Federe Devletleri yer aldı.

Kararda, "BM Genel Sekreterinden, mevcut durumu inceleyip en kısa zamanda, söz konusu tasarının kabul edilmesinin ardından 60 gün içinde İsrail işgali altındaki Filistin'de sivillerin korunması, güvenliği ve refahı için yapılması gerekenlerin yanı sıra uluslararası koruma mekanizmalarıyla ilgili önerilerinin de bulunduğu yazılı rapor sunması" talep ediliyor.

Haberin Devamı

Türkiye'nin Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi Feridun Sinirlioğlu, BM Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada, ''Önümüzdeki karar, bütün BM üyesi ülkelere sivillere yönelik saldırıları barışçıl yollarla önleme ve çekilen acıları dindirme çağrısı yapıyor. Bu kararda taraf tutulmuyor.'' dedi.

Bu kararla gerginliğin azaltılmasının ve daha fazla şiddet olaylarının önlenmesinin amaçlandığını belirten Sinirlioğlu, söz konusu kararda BM Genel Sekreteri'nden sivilleri daha fazla saldırıya karşı nasıl koruyacağı konusundaki önerilerini sunması çağrısı yapıldığı ve kimsenin hedef alınmadığına dikkati çekti.

Söz konusu kararla güvenilir bir barış süreci ve barış içinde birlikte yaşama umutlarının yaşatılmasının amaçlandığını ifade eden Sinirlioğlu, ''Filistin halkına meşru isteklerinin duyulduğu ve uluslararası toplumun onların acılarını önemsediğine dair inandırıcı bir mesaj göndermek için doğru bir zaman. Genel Kurulun BM Sözleşmesi'ndeki sorumluluğunu yerine getirerek BM'nin güvenilirliğini yeniden tesis etmesi için doğru bir zaman.'' diye konuştu.

Haberin Devamı

Ardı arkası kesilmeyen uluslararası çağrılara rağmen Filistin halkının vazgeçilmez haklarından yoksun bırakıldığına ve barışçıl gösteri haklarının ihlal edildiğine dikkati çeken Sinirlioğlu, ''Uluslararası hukukun daha fazla aşınmasını önlemek ortak görevimiz.''ifadesini kullandı.

Sinirlioğlu, ''Tek taraflı kararlar barış getirmeyecek. Sadece adil, kapsamlı ve kalıcı olanlar çözüm getirecek.'' diye ekledi.

Yemen, Suriye, Irak, İran, Myanmar ve dünyanın birçok yerinde başka sorunlar dururken ''Gazze'yi öncelikli yapan nedir?'' diye sorgulayan ABD'nin BM Daimi Temsilcisi Nikki Haley ise tasarının tamamen tek taraflı olduğunu, Hamas'tan hiçbir şekilde bahsetmediğini ve bu tür kararların barış sürecine katkısı olmayacağını savundu.

Haley, ''Türk dostlarım da bu kararın kabul edilmesinin hiçbir şeyi değiştirmeyeceğini biliyor.'' dedi.

Filistin'in BM Daimi Temsilcisi Riyad Mansur ise ''Halkımıza karşı işlenen sistematik suçlar ve insan hakları ihlalleri karşısında sessiz kalamayız.'' dedi.

Haberin Devamı

İsrail'in BM Daimi Temsilcisi Danny Danon ise terör örgütü olmakla suçladığı Hamas'ın ''hem İsrail hem Filistin halkına zarar verdiğini'' iddia etti.

Kararda ayrıca silahlı çatışmalarda sivillerin korunmasına yönelik ilgili BM kararlarına atıfta bulunularak, işgal altındaki Filistin'de 30 Mart'tan bu yana yaşanan şiddet olaylarında İsrail güçleri tarafından orantısız güç kullanılarak, özellikle Gazze'de aralarında çocukların, sağlık çalışanlarının ve gazetecilerin de bulunduğu sivillerin öldürülmesiyle ilgili duyulan endişe ifade edildi.

ABD'NİN TEKLİFİ REDDEDİLDİ

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu, ABD'nin, Filistin halkı için koruma talep eden kararda Hamas'ın kınanmasını istediği değişiklik teklifini gerekli oy sayısına ulaşamadığı için reddetti.

Filistin halkı için koruma talep eden karara karşı çıkan ABD, bu metinde değişiklik yapılması için BM Genel Kuruluna oylama talebinde bulundu.

Türkiye ve Cezayir'in başını çektiği İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) ve Arap Birliği üyesi ülkeler ABD'nin teklifinin Genel Kurula son dakikada getirilmesi ve kararın görüşülememesi üzerine bu oylamanın yapılmaması talebinde bulundu ancak bu talep kabul görmedi.

Haberin Devamı

ABD'nin, Filistin halkı için koruma talep eden kararda Hamas'ın kınanmasını istediği değişiklik teklifi BM Genel Kurulunda gerekli desteği alamadığı için kabul edilmedi.

Buna karşın ABD'nin BM Daimi Temsilcisi Nikki Haley, oylama sonucuna karşı çıktı ve kararın kabul edildiğini savundu. Haley, BM Genel Kurulunda kararlara yapılan değişiklik teklifleri oylandığında salt çoğunlukla kararın kabul edilebileceğini öne sürdü. Bunun üzerine oturuma ara verildi.

Oturumun tekrar başlamasının ardından ABD'nin itirazı için de bir oylama yapıldı ve ABD'nin kararda yapılmasını istediği değişikliğin kabul edilmediği açıklandı.

ABD'nin Filistin kararına eklenmesini istediği bölümde Hamas'ın Gazze'ye yönelik roket saldırılarının ve sınır boyunca sivillerin hayatını riske atan şiddet olaylarının kınanması ile Hamas'ın tüm şiddet eylemlerine ve provokasyonlara son vermesi talep ediliyordu.