Siyaset Boğazlara milli gemi trafik sistemi

Boğazlara milli gemi trafik sistemi

18.03.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Türkiye’nin ticari ve askeri  amaçlı gemi yapımında her türlü tecrübe ve yetkinliğe sahip olduğunu belirten Başbakan Yıldırım, boğazlar ile tüm sahil şeritleri boyunca kurulacak olan yerli ve milli gemi trafik yönetim sisteminin bitme aşamasında olduğunu açıkladı.

Boğazlara milli gemi trafik sistemi

Başbakan Binali Yıldırım, İstanbul’da düzenlenen denizcilik zirvesinde boğazlar ile tüm sahil şeritleri boyunca yerli ve milli gemi trafik yönetim sistemi kuracaklarını, sistemin bitme aşamasında olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

“Türkiye bu yıl da büyümeye devam edecek” diyen Başbakan Yıldırım, “İstihdam üretmeye, ihracatını arttırmaya devam edecek. Çünkü ülkemiz için kurduğumuz hayaller büyük. Ve bu hayallere içerisinde denizcilik sektörünün de ayrı bir yeri var. 3 tarafı denizlerle çevrili bir ülke olarak denizcilik sektörü elbette çok çok önemli. Son 16 yılda bütün alanlarda olduğu gibi denizcilik faaliyetlerinde de ciddi bir ivme yakaladık. Bugün toplam ihracatımızın parasal değer olarak yüzde 58’i, yük miktarı olarak yüzde 87’sini deniz yoluyla gerçekleştiriyoruz. 46 ülkeyle 62 adet denizcilik anlaşmamız var” ifadesini kullandı.

‘Bitirme aşamasında’

Başbakan Yıldırım sözlerini şöyle sürdürdü: “Boğazlarımızın tamamında; İstanbul Boğazı, Çanakkale Boğazı ve bütün sahil şeridimiz boyunca tamamen yerli ve milli gemi trafik sistemini kuruyoruz. Bitirme aşamasına geldik. Bu şu anlama geliyor; bütün denizlerimizde seyreden gemilerin, 7-24 esasına göre uzaktan kumandayla izlenmesi ve oluşabilecek muhtemel risklere karşı gerekli müdahalelerin yapılması. Özellikle hemen kıyısında bulunduğumuz İstanbul Boğazı yılda 50 bine yakın gemiye hizmet veriyor. Öyle bir su yolu ki bazı noktalar 90 dereceye varan keskin dönüşler var. Böylesine zor bir güzergahta herhangi bir deniz kazası yaşanmadan bu trafiği sevk ve idare etmek manuel bir şekilde olması mümkün değil. Bu yüzden de elektronik bir gemi trafik yönetim sistemiyle bu işi en gelişmiş yöntemlerle yapıyoruz.”

Haberin Devamı

Tecrübe ve yetkinlik

Yıldırım, “Son 15 yılda 14 askeri gemi projesini tamamladık, hizmete aldık. Tamamıyla mühendislerimiz tarafından dizayn edilen bu gemiler sadece Deniz Kuvvetlerimizin ihtiyacını değil, dost ülkelerin ihtiyacını da karşılamaktadır. Şuanda yerli ve milli kaynaklarımızla dünyanın en büyük amfibi çıkarma gemilerden birini ve kendi lojistik gemilerimizi yapabilecek teknolojiye, tecrübeye sahibiz. Hücum gemilerinden deniz altı projesine, sismik araştırma gemilerine kadar bir çok projelerin yapımı gerçekleşiyor. Türkiye gerek ticaret gemisi gerekse askeri amaçlı gemi yapımında her türlü tecrübeye ve yetkinliğe sahiptir. Ürettiğimiz yeni ve yerli teknolojiye sahip ürünler, dünya pazarlarında söz sahibi olan ülkeler arasında yerimizi alıyoruz” dedi.

Haberin Devamı

“Küresel kriz dolayasıyla dünyanın bir çok ülkesi küçüldü. Avrupa küçüldü, Amerika’da büyüme sınırlı kaldı” diyen Yıldırım, “Gelişmiş ülkelerin tamamında büyüme çok sınırlı kaldı. Ama Türkiye ardı ardına her yıl büyümeye devam etti. Türkiye’nin yıllık ortalama büyümesi son küresel krizden bu yana yüzde 5.6. İhracatta artış devam ediyor. İstihdamda artış devam ediyor” ifadesini kullandı. Yıldırım, zirvenin ardından, Uluslararası Denizcilik Üniversitesi (WMU) olağanüstü toplantısını katıldı. l İHSAN YALÇIN-HARUN UYANIK- GÜLSELİ KENARLI İstanbul DHA

Boğazlara milli gemi trafik sistemi

Çırağan Sarayı’nda düzenlenen zirveye Başbakan Yıldırım’ın yanı sıra Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, Uluslararası Denizcilik Örgütü (IMO) Genel Sekreteri Kitack Lim ve Uluslararası Denizcilik Üniversitesi (WMU) Rektörü Cleopatra Doumbia Henry de katıldı.

Haberin Devamı

ÖZEL YATLARA YAKIT

Yıldırım, denizciliği geliştirmek için son 15 yılda bazı tedbirler aldıklarını ifade ederek, “Bunlardan bir tanesi özellikle toplu taşımacılığı artırmaya yönelik yakıtta vergilerin kaldırılmasıdır. 2004’ten 2017’ye kadar toplamda sektöre 6.5 milyar lira destek sağladık. Verilen yakıt 5 milyon ton. Bu desteğin yüzde 20’sini kamu, yüzde 80’ini özel sektör kullandı. Böylece özel sektöre yıllık 464 milyon destek verdik. Ancak bu konuda bazı yanlış algılar var. Bütün bu destekler bir yana; bazı çevrele bu vergi muafiyeti ile lüks yatlara yakıt desteği sağladığımızı söylüyor. Halbuki durumu böyle mi? Bir bakalım. Vergisiz yakıt kullanımında en büyük pay yüzde 45 ile yolcu gemilerinin ve feribotların. Ardından yüzde 26’lık payla balıkçı tekneleri geliyor. Balıkçılara ve balıkçılığa desteğimi artarak devam edecek. Yatlar dedikleri, yatlara destek sadece yüzde 3. O da hangi yatlara? Ticari amaçla çalışan teknelere. Özel yatlara değil” şeklinde konuştu.

Haberin Devamı

‘Terör kuşakları değil kardeşlik koridoru olacak’

Başbakan Binali Yıldırım, Ak Parti Arnavutköy 4. Olağan İlçe Kongresi’nde, Ak Parti’nin başarısının sırrının teşkilatlar olduğunu, teşkilatın geleneğinin de istişare olduğunu anlattı.”Biz istişareyle bugünlere geldik, istişareyle birbirimizi tamamladık, ortak akıl ile milletin gönlüne girmeyi başardık. AK Parti teşkilatı dünya siyaset tarihinin en dinamik teşkilatlarından biridir. AK Parti henüz 1 yılını doldurmuşken, iktidar olmuş ve yapılan 12 seçimde çıtayı daha da yükseğe çıkararak, bugünlere gelmiştir” diyen Yıldırım, gençlik ve kadın kollarının başka hiçbir partide görülmeyen bir sahiplenmeyle davayı zirveye çıkardığını söyledi. Yıldırım, “Afrin’in büyük bir kısmı kontrol altına alındı. Daha önce Cerablus, Azez, Bab gibi bölgeleri içine alan 2 bin kilometrekarelik alan da terörden temizlenmişti. Bugün o bölgelerde 140 bin mazlum Suriyeli huzur içerisinde, barış içerisinde, kendi yuvalarında yaşıyor. Aynı şekilde Afrin’de de kontrol sağlanmakla birlikte oradan, evinden barkından gitmek zorunda kalan bütün kardeşlerimiz tekrar evlerine dönecek” dedi.

Yıldırım, “Afrin’de, El-Bab’ta, Fırat’ın doğusunda, batısında terör kuşakları değil kardeşlik koridoru olacak. Fırat’ın batısında da doğusunda da hiçbir terör unsurunu asla bırakmayacağız” diye konuştu.