Geri Dön

Böğürtlen reçeli tarifi

Yazın ve kışın kahvaltılarımızın vazgeçilmezi olan böğürtlen reçeli, oldukça pratik ve lezzetli bir tarif. Böğürtlen halk arasında ‘’karamama’’ olarak da bilinir. Topladığınız böğürtlenlerden reçel yapmak istiyorsanız, böğürtlen reçeli tarifi, böğürtlen reçeli nasıl yapılır diye merak etmeye başladıysanız sizler için araştırmış olduğumuz böğürtlen reçeli tarifimize göz atabilirsiniz.

Böğürtlen reçeli tarifi
  • Ocakta
  • 6+ Kişilik
  • 30 dk (Hazırlanma Süresi)
  • 30 dk (Pişirme Süresi)

Malzemeler

500 gr böğürtlen
500 gr şeker
Yarım limon

Böğürtlen Reçeli Nasıl Yapılır?

Böğürtlen reçeli, yapımı oldukça basit ve ağzınızda hem tatlı hem de ekşi bir tat bırakacak olan bir reçel tarifidir. Reçel tarifinin nasıl yapıldığını kısaca anlatalım…

Böğürtlenlerinizi ilk olarak soğuk suyun altında iyice yıkayın ve süzün. Süzmüş olduğunuz böğürtlenleri tencerenin içerisine bir sıra böğürtlen, bir sıra şeker olmak üzere sırasıyla dizin. Toz şeker eklemiş olduğunuz böğürtlenlerin suyunu salması için tencerenin içerisine kapağı kapalı bir şekilde 2 saat bekletin.

Böğürtlenler suyunu saldıktan sonra tencere içerisine 20-25 dk pişirmeye bırakın. Böğürtlen reçeliniz kıvama gelmeye başladığında içine yarım limonu sıkın ve kaynatmaya devam edin.

Böğürtlen reçeliniz yoğun bir kıvama geldikten sonra ilk sıcağı geçtiğinde, cam kavanozların içerisine doldurabilirsiniz.

Not: karanfil tadını sevenler, böğürtlen reçelinin içerisine sıcakken bir adet karanfil ekleyebilirler.
Böğürtlen reçeli yaparken bir takım püf noktalara dikkat etmek gerekir. Aksi takdirde reçelinizin kıvamı tutmayabilir. İşte böğürtlen reçeli yaparken dikkat edilmesi gereken püf noktalar…

Böğürtlen meyvesi ekşi bir meyve olduğu için şeker oranını, böğürtlenle aynı oranda tutmaya özen göstermelisiniz.

Reçelinizin daha yoğun bir kıvam alması için kaynarken içerisine muhakkak yarım limon sıkmalısınız.

Böğürtlen reçeli nasıl muhafaza edilmelidir?

Böğürtlen reçelini cam kavanozlarda 3 veya 4 ay serin bir yerde muhafaza etmelisiniz.

Böğürtlen reçeli tarifimizi vermişken sizlere böğürtlenin faydalarından da kısaca bahsedelim. Böğürtlen de içerdiği yüklü miktar antioksidanlar ve vitaminler sayesinde sağlığımıza bir çok fayda sağlar.

İşte böğürtlenin sağlığımıza olan faydaları…

Kanser ve tümörün gelişmesini engelliyor

İçerdiği antioksidan miktarı sayesinde kanser ve tümör hücrelerinin büyümesini engellediği araştırmalarla ortaya konulan böğürtlenin kansere karşı tüketilmesi faydalı olduğu bilinmektedir.

Böğürtlen kanseri engellemesinin yanı sıra, vücudun çeşitli yerlerinde meydana gelen şişliklere, ağrılara, yüksek tansiyona, şekere, göğüs ve solunum yolu hastalıklarına da iyi geldiği söylenmektedir.

Böğürtlen meyvesi kadar, böğürtlenin yapraklarının da sağlığımıza faydalı olduğu bilinmektedir. Böğürtlenin yaprakları kaynatılarak içildiğinde böbrekteki taşları temizlemeye yardımcı olur.

Suyu ishali anında kesiyor

Böğürtlen meyvesinden yapılan suyunda yapılan son araştırmalarda ishali anında kestiği ortaya çıkmıştır.

Güzellik iksiri

50 gr böğürtleni 1 litre suyun içerisinde bekletip kullandığınızda gözenek sıkılaştırıcı tonik olarak kullanabilirsiniz.

Yapraklarını kurutursanız…

Kurutulmuş yapraklarından yapılan şurubunun kanı temizleyici etkisi de var. Bu şurup öksürüğü olanlara da iyi geliyor.

Yaprakları kaynatılarak suyu ile gargara yapılırsa, diş eti çekilmesine ve iltihabına iyi geldiği söylenmektedir.

Aynı zamanda olgunlaşmış böğürtlenin kabızlığa iyi geldiği ve idrar söktürücü etkisi olduğu bilinmektedir.

Yediğim İçtiğim Sizin Olsun | İlk Defa Ekşili Levrek Yaptık Yediğim İçtiğim Sizin Olsun'un yepyeni bölümünde Gülşah Karaman, Şef İbrahim Bayraktar ile birlikte Ekşili Levrek yaptı ve dünyanın en iyi tatlısı olarak seçtiği Kestaneli Helvaniyi tattı! Keyifli seyirler...
Yazarlar

Sıradaki Haber