Gündem Börü nedir?

Börü nedir?

16.04.2018 - 15:01 | Son Güncellenme:

Son zamanlarda sosyal medyada duyduğumuz ve anlamını merak ettiğimiz Börü’yü sizin için araştırdık. Neymiş bu Börü bir bakalım.

Börü nedir

Börü Nedir?

Aynı zamanda bir televizyon kanalının yakın zamanda başlatacağı dizinin de adı olan Börü’den sıkça bahsedilmeye başlandı. Biz özel harekât timinin başından geçen olayları anlatacak olan dizinin de bu isimde olması Börünün anlamının ne olduğunu merak etmemize yol açtı. İnternette, sosyal medyada çok ilgi gören Börünün anlamı nedir?

Börü Ne Demektir?

Börü eski Türkçe’deki sözlük anlamıyla kurt, yiğit, cesur ve bahadır anlamlarına gelmektedir. Bu Türk destanlarında sıkça yer alan mitolojik kurt simgesinin bir versiyonudur diyebiliriz. Türklerin destanlarında çokça geçen kurt ve bozkurt mitlerine benzemektedir.

Yazar Nihal Atsız’ın “Bozkurtların Ölümü” ve “Bozkurtlar Diriliyor” adlı eserlerinde sık sık bahsettiği Kürşat’ın 40 çerisinden biri olan gücü, heybeti ve cesareti ile ön plana çıkmış kadim Türk Savaşçısının da ismidir. Başka anlamları da vardır. Kimi zaman ata binmiş ve arkasına bakmadan ok atabilen yetenekli askerlere de bu isim verilir. Bazen yiğit güreşçileri nitelendirirken de börü sıfat olarak kullanılabilir. Bununla birlikte Çin kaynaklı Ergenekon Destanı yazıtlarında, Türklere yol göstermek için gökten gelen bozkurt Tanrıyı ifade etmektedir.

Neden Börü?

Bozkurt ve kurt simgeleri Türk destanlarında çok fazla kullanılmış ve anlam olarak pek çok simgeyi içinde barındırdığı için Türkler için anlamı yüksek olan mitlerdir. Türklerin gücünü, askeri başarısını, cesaretini, yiğitliğini ve önderliğini simgeleyen bu mitlere Börü de eklenmiştir. Bozkurt veya kurt ifadesinden daha öznel olan Börü ifadesi de benzer anlamları içerdiğinden anlamı ve ifade ettiği değerler açısından önemlidir. Eskiden beri Türk savaşçıların destanlara konu olan yiğitlikleri ve cesaretleri kurtlara benzetilmiştir. Kurtların asil ve cesaretli savaşçı karakterleri Türklere emsal olmuş ve bu sebeple Türk destanları bunlara ilişkin kavramları sıkça içermiştir. Yalnızca Türk destanları değil Türklerin etkileşimde olduğu hemen hemen tüm ulusların destanlarında da Türklerin savaşçı kişiliğinden ve başarılarından sıkça söz edilmiştir. İşte Börü de tek başına bu sıfatların pek çoğunu karşılayan bir kavramdır. Anlamı bakımından yiğit, cesur ve korkusuz askerler için kullanılan özel bir kavram olan Börü bu sebeple oldukça dikkat çekmiştir.