Dünya Bosna’da sandıktan sürpriz çıktı

Bosna’da sandıktan sürpriz çıktı

09.10.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Bosna Hersek’te pazar günü Başkanlık Konseyi’nin üç üyesini belirlemek için yapılan seçimlerde, Müslümanların temsilciliğine Şefik Caferoviç, Sırpların temsilciliğine Rusya’yla yakın ilişkisi bulunan ve Sırpların birlikten ayrılması gerektiğini savunan milliyetçi lider Milorad Dodik seçildi. Hırvatların temsilcisi Jelko Komşiç olurken, Hırvatların eski lideri Dragan Covic’in kaybetmesinin kargaşa yaratabileceği belirtiliyor.

Bosna’da sandıktan sürpriz çıktı

Bosna Hersek Merkez Seçim Komisyonu (CIK), kanton, entite ve ulusal düzeydeki parlamentolar ile devlet başkanlığı konseyi üyelerinin belirlenmesi için önceki gün yapılan seçimlerde kayıtlı seçmenlerin yüzde 53.3’ünün sandığa gittiğini belirtti. Devlet Başkanlığı Konseyi yarışında Boşnak üyeliği için Demokratik Eylem Partisi adayı Caferoviç’in, Hırvat üyeliği için Demokrat Cephe adayı Komsic’in ve Sırp üyeliği için Bağımsız Sosyal Demokratlar Birliği adayı Dodik’in önde olduğunu duyuruldu. Başkanlık konseyi üyeliği için 6’sı Boşnak, 5’i Hırvat ve 4’ü Sırp olmak üzere 15 aday yarışmıştı.

Haberin Devamı

Kriz yaratabilir

Bununla birlikte sonuçlar, ilginç sürprizleri de beraberinde getirdi. Başkanlık Konseyi’nin Hırvat eski temsilcisi milliyetçi Covic, seçilememesi nedeniyle “benzeri görülmemiş bir krizin patlak verebileceğini” öne sürdü. Covic, kampanyası sırasında “seçimi kaybettikleri takdirde Hırvat toplumunun ülkenin bütün idari organlarını felce uğratacağını” duyurmuştu.

2006’dan beri Sırp Cumhuriyeti’nin lideri olan Dodik ise, “Ana önceliğim Sırp halkının ve Sırp Cumhuriyeti’nin konumu olacak” diyerek “ayrılık” düşüncesini tekrarladı.

‘Sizi bombaladık, ama...’

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Sırbistan ziyaretinde 1999’daki hava harekatına ilişkin sorular üzerine çarpıcı ifadeler kullandı. Sırbistan’da çoğu kişinin 19 yıl önceki NATO bombardımanını yanlış hatırladığını savunan Stoltenberg, “Biz bunu sivilleri korumak ve Slobodan Miloşeviç rejimini durdurmak için yaptık... 1999’da yaşananlar acı vericiydi, ancak NATO’nun yaptıkları asla sivillere yönelik değildi. Rejime yönelikti” diye konuştu. 1999’da NATO’nun eski Yugoslavya’ya düzenlediği hava saldırılarında 528 sivil hayatını kaybetmiş, uranyum içeren füzeler yüzünden binlerce kişi hastalanmıştı.