Botoks Nedir? Botoks Hangi Durumlarda Uygulanır?

Yaşlılık, Cilt ve Botoks
Yaşlanmak tüm insanlar için kaçınılmazdır ama stres, güneşin cilde olumsuz etkileri, sigara, soluduğumuz zararlı gazlar, maruz kaldığımız radyasyon gibi daha nice faktör cildimiz için yaşlanma sürecini olumsuz etkilemekte ve daha erken yaşlılığa sebep olmaktadır.Bu etkileri azaltmak ve yaşlılığı geciktirmek ise kişinin kendi elindedir.

Botoks aslında bir proteindir. "Clostridium botulinum" isimli bakteri kullanılarak üretilen bu protein uzun zamandır göz hastalıklarının ve nörolojik bazı hastalıkların tedavisinde kullanılmaktadır. Kozmetikte ise yaklaşık 15 yıldır uygulanmakla beraber ciltteki orta-derin kırışıklıkları giderme konusunda başarılı sonuçlar göstermektedir.

2002 yılında Amerikan Gıda ve İlaç yönetimi Kurumu (FDA)' nun onayı ile ABD 'de kozmetik alanında kullanılmaya başlayan botoks birçok insanda başarılı sonuç göstermiştir.Takip eden 2 yıl içerisindebotoks uygulaması hekimlerin kullandığı cerrahi veya cerrahi olmayan kozmetik uygulamalar içerisinde "en popüleri"olmuştur.

Botoks Uygulaması Hangi Durumlarda Kullanılır?
Kozmetik alanında en yoğun kullanım alanı cilt kırışıklarının azaltılması olduğu gibi aşırı terleme (Hiperhidrosis) durumu olan insanlar için de botoks uygulaması kullanılmakta ve başarılı sonuçlar doğurmaktadır.

Göz sağlığı alanında da kullanılan botoks,şaşılık gibi göz sorunlarının tedavisinde de kullanılmaktadır.Bunlara ek olarak spastik kas problemlerinin tedavisinde de botoks uygulaması kullanılmaktadır.

Botoks Kimlere Uygulanabilir?
Gebe ve emziren kişilerde uygulanması önerilmeyen botoks 18-65 yaş arası herkese uygulanabilir.

Botoksun Etki Etme Şekli Nasıldır?
Mimikler his ve düşüncelerimizi ifade ederken yüzümüzde beliren kımıldanışlar ve kas hareketleridır.Cilt altındaki bu kas hareketleri zamanla cilde yerleşerek kalıcı izleri ve kırışıklıkları oluşturur.

Botoks uygulandığı bölgede sinirlerdeki geçişi engelleyerek kas kasılmasının öüne geçer ve bu kısımdaki derinin gerginliğini sağlar.Erken dönemde uygulanan botoks bölgedeki çizgileri ve kırışıklıkları tedavi edebilir.İlerleyen zamanda çizgiler derinleşir ve botoks tek başına yeterli olmayabilir.Bu durumda ise botoksa ek olarak dolgu maddesi enjeksiyonu,peeling gibi ek yöntemlere başvurulur.

Botoksun Uygulanması
Botoks uygulaması her hastanın kendi kas ve cilt yapısına göre değişmekle beraber genellikle 10-20 dakika arası sürer.

Uygulama başlamadan lokal anestezi sağlayan kremler kullanılabilir.

İşlem görecek bölgelere çok ince uçlara sahip iğnelerle küçük dozlarda ilaç enjekte edilir.

İlaç yalnıza uygulanan bölgeye etki eder genel dolaşıma karışmaz.

Uygulamadan genellikle 2 hafta sonra beklenen etki gözlemlenmeye başlar.

Botoks Uygulamasının Kalıcılığı
Botoks kalıcılığı ne kadarsorusunun cevabı kişiye göre değişmektedir. Uygulama gören kişinin cinsiyetine, kas yapısına ve uygulanan botoksun derecesine göre değişebilen bu süre ortalama 4-6 ay kadardır.

Haberin Devamı

Op. Dr. Önder Akdeniz

Haberin Devamı

Facebook

Haberin Devamı

İnstagram