Sevgili PembeNar okurları;

“Büyüyünce ne olmak istersin” sorusunu bir çocuğa sorduğunuzda aldığınız cevap genellikle ya doktor ya da öğretmendir.

Doktorluk zor zanaat; 6 yıl Tıp Eğitimi, üzerine uzmanlık ve hiç bitmeyen öğrencilik hayatı… Doktorların hayatı hiç de kolay değil. Yıllarca süren eğitim hayatının ardından sürekli kendini geliştirme ve mesleki hayatta tutunma çabasıyla sadece bir ideal değil, aynı zamanda zorlu bir yaşam yolculuğu… Şüphesiz doktorların görevi bizi iyileştirmek; fakat öyle doktorlar var ki sadece onları gördüğünüzde “hasta” olma ihtimaliniz yüksek. Bu röportajımda sizlere pek çoğumuzun çocukluk hayalini gerçekleştirmiş, klasik doktor imajından uzak, sosyal medyada yakışıklıkları ve 10.000’ lerce takipçileri ile göze çarpan 4 genç ve başarılı doktoru getirmek istiyorum.

Instagram’ ın en popüler doktorları Dr. Cahit Dinçer, Dr. Emre Yılmaz, Dr. Hakan Tüfekçi ve Dr. İbrahim Şahin ile kariyerleri ve hayatları üzerine keyifli bir röportaj gerçekleştirdik.

Haberin Devamı

Böyle Doktor Görmediniz

Dr. Cahit Dinçer

Henüz mesleğinizin çok başındasınız, biraz kendinizden bahsedebilir misiniz?


1991 Adana doğumluyum. Bir yıl önce başka bir ile atamam yapılsa da tekrar uzmanlık sınavına hazırlanmaya karar verdim. Aslında 2016 yılında Tıp Eğitimimi tamamladım, ancak son 1 yılım sınav hazırlığı dolayısıyla öğrencilik hayatım ile aynı düzende devam etti. Uzmanlık alanımı “Aile Hekimliği” olarak seçtim. Bir ay sonra İstanbul’da Bezm-i Alem Üniversite Hastanesi’nde göreve başlayacağım.

Böyle Doktor Görmediniz

2014 yılında Best Model of Turkey yarışmasında Mr. Adana Seçildiniz. Doktor olmak isteyen biri için radikal bir karar olarak değerlendirebilir miyiz?

Lise yıllarımdan itibaren televizyon sektörüne ilgim vardı. Bu sektöre nasıl girebileceğimi araştırmaya başladım. Öğrencilik yıllarımda kendime iyi bakmak adına spor yapıyordum; 4. Sınıfta kendimi yarışmaya girmek için hazır hissettim. Aslında ilk başta dereceye girmek gibi bir iddiam yoktu. Süreç yarışmaya fotoğraf yollamamla başladı. Elemelerden sonra İstanbul’a çağrıldım. İlk 300’ e kaldım, ardından elenerek Best Model Adana ödülünü aldım. Çok mutlu oldum. Bu noktada, bu meslekte de bir şeyler yapabileceğimi anladım. Bu süreçte en büyük desteğim ailemin her zaman yanımda olmasıydı. Onlar benim mutlu olacağım mesleği yapmamı isterler. Ancak öğrencilik hayatımın çok yoğun olması nedeniyle modelliğe ağırlık veremedim. Belki size ilginç gelecek ama ilk kazancımı modellikten elde ettim.

Ülkemizde modellik yarışmasına girip bir de derece alırsanız, yarışmadan sonra televizyon dizilerinden oyunculuk teklifleri yağıyor. Bir de sosyal medyada bu denli popüler olduğunuzu hesaba katarsak kesin oyunculuk teklifleri almışsınızdır.

Menajerlerden teklif aldım, ancak o sırada tıp eğitimine devam ediyordum. İlk etapta mesleğimi elime almam gerekiyordu. Eğitimimi tamamladıktan sonra TV sektörüne yönelmemin daha doğru olacağını düşündüm. Şimdilerde ise bu sektör için kendimi hazır hissediyorum.

Haberin Devamı

Böyle Doktor Görmediniz

Dr. Emre Yılmaz

Dr. Emre Yılmaz kimdir Meslek seçiminizde ne etkili oldu?


28 yaşındayım. İstanbul’ da yaşıyorum. Marmara Üniversitesi’nde Aile Hekimliği Uzmanlığı yapıyorum. Aslen Artvin’liyim. Ailem Kocaeli’de yaşıyor. Kalabalık ve iç içe bir aile yapımız var. Aile ilişkilerimiz çok canlı. Ancak ben eğitim ve iş hayatım nedeniyle 15 yıldır onlardan uzakta yaşıyorum. Tıbba yönelişim, iletişim odaklı bir insan olmamdan ve bilime duyduğum sevgiden kaynaklanıyor. Anadolu Öğretmen Lisesi mezunu olmam ve öğretmen olarak yetiştirilmem iletişim konusunda başarılı olmamı sağladı. Tıbbı seçerek kendim için doğru bir seçim yaptım; çok severek okudum.

Uzman Aile hekimi olarak çalışıyorsunuz, neden bu alanı tercih ettiniz?

Aile hekimliğinde 7-70’ e herkese erişebiliyorum. Seçtiğim alan beni tek bir cinsiyet ya da yaş grubunda kısıtlamıyor. Görev yaptığım aile hekimliğine ailenin tüm bireyleri gelebiliyor. Mesela yeni doğan bebeklerin doğup büyüdüğünü görebiliyorum. Çok keyifli bir süreç. Aynı zamanda akademik planlarım olduğu için, bu alan benim için yerinde bir tercih. Uzmanlığımı aldıktan sonra bilimsel araştırmalara odaklandım. Medikal estetik konusunda kendimi geliştiriyorum.

Doktor olmanızın yanı sıra sosyal medyada çok popülersiniz. Bu yoğunlukta, sosyal medyaya zaman ayırmak zor olmuyor mu?

Aslında sosyal medyada aktif olmak dışarıdan gözüktüğü gibi zor değil. Takipçiler benden daha fazla zaman ayırıyor, bunu gelen mesajlardan ve yorumlardan anlayabiliyorum. Bilindiği üzere, meslek hayatımız çok yoğun. Ancak sosyal yaşamınızı işinize göre ayarlamayı öğreniyorsunuz. Daha okul yıllarında bu sürece alıştığım için kendime sosyal zaman yaratmayı öğrendim. Aslında benim sosyal medyaya olan ilgim yakın zamanda başladı. Kendime sosyal zaman yaratmak için bir fırsat olarak görüyorum. Haftada 1, Instagram hesabım üzerinden sağlıkta farkındalık yaratmak amacı ile canlı yayınlar yapıyorum. Katılım çok yoğun oluyor. Çok da soru geliyor. Tabii ki bu da bir mesai ve ben bu mesaiyi bitirdiğimde, insanlar için bitmemiş olabiliyor. Sorular gelmeye devam ediyor. Bu da bazen biraz zorlayıcı olabiliyor…

Haberin Devamı

Böyle Doktor Görmediniz

Dr. Hakan Tüfekçi

Dr. Hakan Tüfekçi kimdir Bize kendinizden bahsedebilir misiniz?


14 Mart 1987 Diyarbakır doğumluyum. Yaklaşık 5 yıldır Bursa’da yaşıyor ve Mustafakemalpaşa Devlet Hastanesi’nde çalışıyorum. Tıp fakültesi öğrenimini döneminin yarısını Çukurova Üniversitesinde, yarısını Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi’nde geçirdim. Bir dönem Erasmus programı ile Polonya’da öğrenim gördüm. Tıp Fakültesi mezuniyeti sonrası atamam Bursa’ya çıktı. Acil serviste hekim olarak görevime devam ediyorum. Sosyal olarak fitness ve beslenme programları ile uğraşıyorum. Sağlıklı yaşam adına motivasyon ve medikal estetik alanına ilgim mevcut. Bunlarla ilgili çalışmalarım devam ediyor.

Acil Servis’ de çalışıyorsunuz. Sosyal medyada bakımlı ve kaslı fotoğraflarınız dikkat çekiyor. Böylesine zor bir meslekte kendinize bu derece bakmayı nasıl başarıyorsunuz?

Acil serviste doktor olmak gerçekten çok zor ve sabır gerektiriyor. Ciddiyet ve dikkatten ödün vermeden sabırla 24 saatlik nöbeti tamamlamamız gerekiyor. Muayeneye gelen hastalarımıza elimizden gelenin en iyisini yapıp ilk tanı ve tedavisini düzenlemek, sonrasında ilgili branşlara yönlendirmesini yapmak bizim görevimiz. Acil serviste geçirilen saatler stresli ve yoğun. Ama iş bittikten sonra kişinin dinleme gereksiniminin yanı sıra, kendine zaman ayırıp spor yapması ve sağlıklı beslenerek kendini motive etmesi de gerekiyor. Sağlıklı beslenerek ve düzenli antrenman yapmanın bizim gibi uykuya hasret olan acil servis hekimlerinin uykuyu daha verimli geçirmelerine ve istenilen fiziğe kavuşmalarına yardımcı olacağını düşünüyorum. İşin sırrı motivasyon! Üşengeçliği, yarın yaparım demeyi bırakıp bir yerden başlayıp devamını getirmek…

Sosyal medyada takipçilerinizden sizi görmek için gelip hasta numarası yapanlar oluyor mu?

Nadiren hastaneye beni görmek için gelen ve hasta numarası yapan hastalarımız oluyor. Biz acil hekimleri aktif olarak 24 saat çalıştığımızdan, günün herhangi bir saati beni acil serviste çalışır şekilde görmek mümkün oluyor. Genellikle hasta ve yakınları “sizi televizyonda görmüştük”, “gazetedeki, haberdeki doktor”, “o sizdiniz değil mi” diye soruyorlar. Bazen de fotoğraf çektirmek isteyen hastalarım oluyor. Tabii aktif olarak çalışmadığım aralıklarda hastalarımızla birlikte fotoğraf çekiyoruz.

Böyle Doktor Görmediniz

Dr. İbrahim Şahin

Bize kendinizden bahseder misiniz?


27.06.1992 yılında Kocaeli’de doğdum. İlkokul, ortaokul ve lise öğrenimimi Kocaeli’de tamamladım. Samsun Tıp Fakültesinden mezunum. Aile Hekimi olarak çalışıyorum.

Instagram’ daki popülariteniz işinize nasıl yansıyor?

Aslında benim için hiçbir şey değişmedi. Ben işime gidip geliyorum, ancak tanınırlığım arttı. Mesela Instagram’da beni takip edip gelenler oluyor. Hasta numarası yapanlar oluyor ki bu her ne kadar komik ve tatlı bir durum gibi gözükse de yoğunluğun olduğu günlerde bazen negatif bir etki yaratabiliyor. Ben de gerçekten hasta olup olmadığını anlamaya çalışıyorum. Hasta değil ise bu durum bizi gerçekten zorlayabiliyor.

Bir röportajınızda küçük şeylerden mutlu olduğunuzu ve karşınızdaki insanın da küçük şeylerden mutlu olmasını beklediğinizi belirtmiştiniz. Özel hayatınızda nasıl birisiniz?

Negatif durumlarda bile sahip olduklarımın değerini bilen bir insanım. Bu özelliğim beni daha güçlü kılıyor. Zor dönemlerden çıktıktan sonra hayatın değerini daha iyi anladım. Karakterim dolayısı ile hayata pozitif bakıyor ve küçük şeylerden mutlu olmasını biliyorum.

İşten ve spordan arta kalan zamanlarda gezmeyi çok severim. Yeni insanlarla tanışıp iletişim kurmaya önem veriyorum. Bu durum hem benim empati yeteneğimi, hem de hayata bakış açımı genişletiyor.

Bu dönemden sonra ilişkilerinizde daha dikkatli mi davranıyorsunuz?

Daha fazla samimiyete önem veriyorum. Samimi insanların davranışları ile dış görüntülerini de güzelleştirdiğini düşünüyorum. Hatta şunu söyleyebilirim. Herhangi biri beni dış görünüşü ile etkileyemez. Samimiyetten kastım insanın içi ve dışının bir olması. İçi nasılsa olduğu gibi kendini dışarı yansıtabilmeli. Gri alanları olmamalı.


Röportajın ilk bölümü için doktorlarımıza teşekkür ediyoruz. İkinci bölümü 19.03.2018 Pazartesi günü siz değerli okurlarımız ile olacak.


Mail
Instagram 1 @tuvanaeroltu
Instagram 2 @tuvanaeroltuilemarkalasma