Dünya Brexit iyice çıkmaza girdi

Brexit iyice çıkmaza girdi

12.12.2018 - 08:15 | Son Güncellenme:

İngiltere Başbakanı Theresa May’in, İngiliz parlamentosundan onay almayacağı belli olan Brexit anlaşmasına ilişkin oylamayı iptal etmesinin ardından Avrupalı liderlerle görüşmelere başladı.

Brexit iyice çıkmaza girdi

May, dün Hollanda Başbakanı Mark Rutte ve Almanya Şansölyesi Angela Merkel ile görüştü. İngiltere Başbakanı, önceki gün Brexit Anlaşması oylamasını “tedbir maddesine” yönelik eleştirileri dikkate alarak ertelediğini açıklamış, AB Liderler Zirvesi’nde muhataplarından “tedbir maddesi”yle ilgili kaygıları giderecek “teminatlar” almayı deneyeceğini kaydetmişti. Daha sonra Brüksel’e geçen May, burada önce AB Komisyonu Başkanı Jean Claude Juncker ardından da AB Konsey Başkanı Donald Tusk ile görüşmeler yaptı.

Haberin Devamı

Buna karşın AB tarafından yapılan açıklamalar, İngiltere ile varılan anlaşmanın yeniden müzakere edilmeyeceği yönünde.

AB toplanıyor

Avrupa Konseyi Başkanı Donald Tusk, Brexit anlaşmasının yeniden müzakere edilmeyeceğini yinelerken, Perşembe günü Avrupa Konseyi toplantısı düzenleyeceğini ancak anlaşmanın yeniden müzakereye açılmayacağını, yalnızca İngiltere’nin anlaşmayı onaylamasının nasıl sağlanabileceği ve kolaylaştırılabileceğinin konuşulacağını duyurdu.

AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker de, “Tüm tarafların Brexit anlaşmasının tekrar müzakereye açılmayacağını bilmesi gerekiyor” dedi. Juncker, Brexit gündeminin 13-14 Aralık’taki AB Liderler Zirvesi’ne “sürpriz” şekilde eklendiğini belirtti. AB ve İngiltere’nin 25 Kasım’da Brexit’te anlaşma sağladığını, konunun tekrar gündeme gelmesinden dolayı şaşırdığını ifade eden Juncker, “Vardığımız anlaşma en iyi ve mümkün olan tek anlaşma” ifadesini kullandı. Juncker, temel sorunun AB üyesi İrlanda Cumhuriyeti ile İngiltere’nin parçası olan Kuzey İrlanda arasında Brexit sonrasında fiziki sınır oluşmasını engellemeyi amaçlayan “tedbir maddesiyle” ilgili olduğunu söyledi. Juncker, AB’nin İrlanda’yı yalnız bırakmayacağının altını çizdi.

Yazarlar