Dünya Brexit, May’i sallıyor

Brexit, May’i sallıyor

13.12.2018 - 08:15 | Son Güncellenme:

İngiltere’nin Brexit sürecine ilişkin Avrupa Birliği ile Theresa May arasında varılan anlaşma, Başbakan’ın koltuğunu sallıyor. May, güven oylamasında kılpayı destek aldı

Brexit, May’i sallıyor

İngiltere Başbakanı Theresa May’in Avrupa Birliği (AB) ile vardığı Brexit anlaşması kendi koltuğunu tehlikeye attı. İngiliz Parlamentosu’nda anlaşmayla ilgili yapılacak oylamanın, kabul oyu alınamayacağı gerekçesiyle iptal edilmesinin ardından dün Muhafazakar Parti milletvekilleri Başbakan May’in liderlikte kalıp kalmayacağına ilişkin güvensizlik oylaması talep etti. Muhafazakar Parti’den en az 48 milletvekilinin partinin Avam Kamarası’ndaki parlamento grubunun başkanına mektuplarını gönderdiği açıklandı. Bu gelişmenin ardından May dünkü kabine toplantısını iptal ederken, Dublin’de İrlanda Başbakanı Leo Varadkar ile yapacağı görüşmeyi de gerçekleştiremeyeceğini açıkladı. May, “Bu oylamada elimdeki var gücümle mücadele edeceğim” dedi.

Haberin Devamı

Aday olmayacak

Dün gece yapılan oylamada May, partisinden 200 milletvekilinin desteğini alarak güvenoyu almış oldu. Muzafakazar Parti’den 117 vekil ise May’e karşı oy verdi. May’in, oylamada en az 158 vekilin desteğine ihtiyacı vardı. Başbakan, şayet kaybetseydi, istifasını vermek zorunda kalacaktı. Bununla birlikte istifa etmedikçe bir yıl daha güvensizlik oylamasıyla karşılaşmayacak. Oylama öncesinde konuşan May, son kez destek isterken, 2022’de yapılması planlanan genel seçimlerde partiyi temsil etmeyeceğini ancak Brexit anlaşmasını hayata geçirmeyi arzu ettiğini belirtti.

Theresa May’in AB ile üzerinde anlaştığı Brexit anlaşmasını yeterli bulmayan Muhafazakâr Partililer, yeni bir liderle yola devam edip Brexit şartlarını Brüksel’le yeniden müzakere etmek istiyor. May ise tek ve en iyi anlaşma metninin ellerindeki metin olduğunda ısrarlı ve bunun onaylanmaması halinde ülkenin bir anlaşma olmaksızın AB’den düzensiz biçimde çıkmak zorunda kalabileceğini ifade ediyor.

Haberin Devamı

Bu arada Avrupa Birliği’nin 28 lideri, Brexit, dış politika, ekonomik ve parasal birlik konularını görüşmek için Brüksel’de bir araya geliyor. 14 Aralık’ta sona erecek zirvede May, liderleri Brexit’e ilişkin ülkesinde yaşanan gelişmeler hakkında bilgilendirecek. Daha sonra May dışındaki 27 lider konuyu kendi aralarında ele alacak. Zirvede, liderlerin Brexit’te “anlaşmasız ayrılık” seçeneğini de değerlendirmesi bekleniyor.