Dünya Brexit’te kader günü

Brexit’te kader günü

15.01.2019 - 08:15 | Son Güncellenme:

İngiltere parlamentosu, Avrupa Birliği’nden çıkış sürecine ilişkin Brexit anlaşmasını oyluyor. Başbakan May milletvekillerini son kez uyarırken, AB anlaşmada değişiklik olmayacağını bildirdi

Brexit’te kader günü

İngiltere Parlamentosu, hükümetin Avrupa Birliği (AB) ile vardığı, aralık ayında son anda ertelenen ve ülkenin AB’den ayrılmasına ielişkin (Brexit) anlaşmayı bugün oyluyor. Başbakan Theresa May, yeterli desteği bulamayacağını görerek oylamayı bir ay ertelemiş olsa da, kamuoyunda bugünkü oylamanın da sonucu değişmeyeceği kanısı yaygınlığını koruyor. May’in liderliğini yaptığı Muhafazakar Parti içinden 100 kadar milletvekiliyle May’in azınlık hükümetine dışarıdan destek veren Kuzey İrlanda Demokratik Birlik Partisi’nin (DUP) 10 milletvekilinin, oylamada muhalefet partileri ile hareket ederek ret oyu vermesi bekleniyor.

Haberin Devamı

Başbakan May, parlamentonun oylamada Brexit anlaşmasını reddetmesi halinde, ülkenin AB üyesi olarak kalması ihtimalinin artacağını söyledi. Bir fabrika ziyaretinde konuşan May, “Son birkaç haftada gördüğümüz üzere Brexit’i ertelemek, hatta durdurmak isteyenler var ve bu amaç için her aracı kullanıyorlar” dedi. Brexit oylamasında ret oyu vermeye hazırlanan milletvekillerine seslenen May, “Milletvekillerinden atacakları adımların İngiliz halkının demokrasimize inancına yönelik sonuçlarını dikkate almalarını istiyorum. Halkın demokratik sürece ve siyasilere inancı büyük zarar görür. Referandumun sonucunu hayata geçirmek görevimizdir” diye konuştu.

Parlamentonun Brexit anlaşmasını reddetmesi halinde olacakları değerlendiren May, “Büyük ihtimalle parlamento Brexit’in gerçekleşmemesine yol açacak şekilde felç olacaktır” ifadesini kullandı. Siyasi gözlemciler, May’in Brexit’in gerçekleşemeyeceğini söyleyerek sert Brexit yanlısı milletvekillerinin kendi anlaşmasına destek vermesini sağlamaya çalıştığını belirtiyor.

Haberin Devamı

Brexit’te kader günü
May’in liderliğini yaptığı Muhafazakar Partiden yaklaşık 100 milletvekilinin yarınki oylamada ret oyu vermesi bekleniyor. Daha önce yapılan bir oylamayla anlaşmanın reddedilmesi halinde nasıl bir süreç izleneceği, hükümetin ve May’in tekelinden alınarak parlamentoya verilmişti. Bu da, anlaşmayı reddeden parlamentonun aynı çoğunlukla genel seçime gitme, Brexit tarihini erteleme talebinde bulunma ve bu şekilde ikinci bir referanduma gitme yahut Brexit’i tamamen iptal etme seçeneklerine sahip olduğu anlamına geliyor. Anlaşmanın kabulü halindeyse İngiltere 29 Mart’ta AB’den resmen ayrılmış olacak.

‘Anlaşma değişmez’

Oylamadan bir gün önce AB Komisyon Başkanı Jean-Claude Juncker ve Konsey Başkanı Donald Tusk’un İngiltere Başbakanı Theresa May’e gönderdikleri mektup yayımlandı. İngiltere’nin AB’den ayrılma kararından üzüntü duymakla beraber, buna saygı gösterdiklerine dikkati çekilen mektupta, “Brexit’in belirsizlik ve istikrarsızlık kaynağı olduğunu düşünüyoruz” ifadesi kullanıldı.

Haberin Devamı

Vatandaşlara ve işletmelere gelecekteki sürece ilişkin açıklık kazandırmak gerektiğine işaret edilen mektupta, uzun müzakereler sonunda üzerinde uzlaşı sağlanan ayrılık anlaşmasının söz konusu kaygıları gidermek için çok önemli olduğu belirtildi. Mektupta, ayrılık anlaşmasına aykırı olan ya da değişikliğini öngören bir düzenlemeye onay verilemeyeceğinin altı çizilerek, “Bildiğiniz gibi, ayrılık anlaşmasında değişiklik yapılması veya anlaşmaya aykırı olan herhangi bir şeyi kabul edecek durumda değiliz” değerlendirmesinde bulunuldu.