Ekonomi ‘Bu iş ihmale gelmez küreklere yükleneceğiz’

‘Bu iş ihmale gelmez küreklere yükleneceğiz’

18.11.2018 - 08:15 | Son Güncellenme:

TÜSİAD Başkanı Erol Bilecik, küresel koşullar nedeniyle maliyetlerin bir süre daha yüksek olacağını belirterek, “Dünyada artık ucuz ve bol parayla büyüme dönemi sona erdi. Bugün, dünyada böyle bir rüzgar yok. Ancak biz, rüzgar yoksa küreklere yükleneceğiz” diye konuştu.

‘Bu iş ihmale gelmez küreklere yükleneceğiz’


TÜRKONFED’in Hatay’da düzenlediği İş ve Girişim zirvesinde konuşan Bilecik, “Ekonomimizde ağrı var ve ekonomideki ağrı ihmale gelmez. Ağrı, bazı şeylerin doğru gitmediği anlamında bizi uyarır” dedi. Ekonomideki sorunları; nakit sıkışıklığı, kredilerin maliyetinin artması ve ulaşılmasının zorlaşması, vadelerin uzaması olarak sıralayan Bilecik, art arda gelen konkordatoların da şirketler arasında güven bunalımı oluşturduğunu anlattı. Merkez Bankası’nın 625 baz puanlık faiz artışının, Yeni Ekonomi Programı’nın ve enflasyonla mücadelenin dalgalanmayı azalttığını kaydeden Bilecik, “Kuyuyu susamadan önce kazmak gerekirdi” dedi.

Bilecik, “Bu zorlu dönemin üstesinden gelmek için yapısal sorunlara odaklanmak ve reform takvimi oluşturmak gerekiyor. Ekonomide gürlediğiniz kadar, yağmanız lazım. Zaman artık aksiyon zamanıdır.”

Bilecik bekledikleri ‘aksiyonları’ da verimlilik artışı, yatırım ortamının iyileştirilmesi için işgücü, vergi, eğitim, inovasyon ve dijitalleşme alanlarında gelişmek olarak sıraladı. “Kendini sağlam bilen hastanın tedavisi yoktur” diyen Bilecik’in bu cümlesi salondaki iş insanlarından yoğun alkış aldı.

‘Bu iş ihmale gelmez küreklere yükleneceğiz’

‘İzinden yürüyelim’

Bilecik, Boğaziçi Üniversitesi öğretim üyelerinin gözaltına alınması konusunda, tersine beyin göçü programı açıklandıktan bir gün sonra yaşanan bu durumun çelişki yarattığını ifade etti.

Atatürk’ün, “Hatay benim şahsi meselemdir” sözünü hatırlatan Bilecik, “Atatürk’ün izinden yürümek de hepimizin şahsi meselesi olmalı” dedi.

‘Tahsilata 30 gün sınırı gelsin’

TÜRKONFED Başkanı Orhan Turan da üretici ve tüketici enflasyonu arasındaki makasın açıldığına vurgu yaptığı konuşmasında, “Enflasyon-faiz-kur sarmalından geçici pansumanlarla değil, ancak kalıcı reformlarla çıkmak mümkün. Sıkı para ve maliye politikası sabırla yürütülmeli. Serbest piyasa ile çelişkili uygulamalar, sorunun çözülmesinden çok ötelenmesine neden olur” dedi. Turan , “Alacak sigortası uygulamaya geçirilmeli ve kamunun liderliğinde bir merkez kurulmalı, tahsilat süreleri AB’deki gibi 30 gün olmalı” diye konuştu.