Siyaset ‘Bu işler kovboy filmi değil’

‘Bu işler kovboy filmi değil’

17.08.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, ABD Başkanı Trump’ın “Türkiye iyi bir dost olmadığını kanıtladı” sözlerine karşı “ABD gerçek dostun kim olduğunu göremiyor. ABD’nin bu işlerin kovboy filmi olmadığını görmesi lazım” dedi

‘Bu işler kovboy filmi değil’

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ABD ile ilişkiler konusunda, “ABD gerçek dostun kim olduğunu bilmiyor, göremiyor” dedi.

Haberin Devamı

10. Büyükelçiler Konferansı’nın kapanışında konuşan Çavuşoğlu, bir gazetecinin “ABD Başkanı Donald Trump’ın ‘Türkiye iyi bir dost olmadığını kanıtladı’ şeklindeki açıklamalarını nasıl değerlendiriyorsunuz” sorusuna “ABD, gerçek dostun kim olduğunu bilmiyor, göremiyor” yanıtını verdi. Türkiye’nin ABD’ye yönelik hiçbir yanlışının olmadığının altını çizen Çavuşoğlu, kim olursa olsun herhangi bir suçlamayla karşı karşıya olduğu zaman yargı sürecinin işleyeceğini ifade etti. Çavuşoğlu, Türkiye’nin ABD’ye saldıran kişileri desteklemediğine dikkati çekerek, “Terör örgütüne binlerce tır silah vermek mi dostluğa aykırı, yasal bir sürecin Türkiye’de işlemesi mi?” dedi.

ABD’li muhataplarına defalarca yaptırım ve baskının Türkiye’ye işlemeyeceğini söylediklerini aktaran Çavuşoğlu, dostane ve hukuk çerçevesinde çözüm yaklaşımı olması halinde gerginliğe de gerek olmayacağını belirtti. Çavuşoğlu, şöyle konuştu:

Haberin Devamı

‘Saygı baskıyla olmaz’

“Yani ABD’nin bu işlerin bir kovboy filmi olmadığını görmesi lazım. Biz bir kovboy filmi çevirmiyoruz. İlişkileri iyi olması gereken iki büyük ülke ama birbirimize saygı duymayı öğreneceğiz. Saygı baskıyla olmaz, saygı yaklaşımla olur.” Çavuşoğlu, ABD’nin şu anki politikalarının öngörülemediğini, bu politikaları Avrupa’nın da desteklemediğini dile getirdi. Çavuşoğlu, “Biz, hiçbir ülke ile sorun yaşamak istemeyiz. ABD ile sorun yaşamaktan hiçbir zaman mutlu olmayız. ABD ile olan sorunlarımızı çok kolay çözebiliriz ama ABD’nin şu anki anlayışıyla değil” ifadelerini kullandı.

‘Bu işler kovboy filmi değil’

‘Vize tamamen kalkmalı’

Çavuşoğlu, Rusya ile mutabık kalınan vize serbestisinin kapsamına ilişkin de, “Bir yerden başlayalım dedik, servis pasaportlarına, resmi pasaportlara, tır ve kamyon şoförlerine ve bazı iş adamlarına kalkacak. Ama bizim beklentimiz tamamen kalkması yönünde” dedi. Çavuşoğlu, bir diğer soru üzerine Gymnich Toplantısı’na katılacağını ve burada tüm Avrupa Birliği (AB) üyesi ve aday ülkelerin dışişleri bakanlarıyla bir araya geleceğini belirterek, “Görüşlerimizi anlatma fırsatımız olacak. AB ile ilişkilerimizi sürekli geliştirmek istiyoruz. Bunun için de bizim tarafımızdan herhangi bir engel yok” dedi.

Haberin Devamı

ABD’den yine küstah açıklama

ABD Hazine Bakanı Steven Mnuchin, “Türkiye Papaz Brunson’ı serbest bırakmazsa daha fazla yaptırım uygulayacağız” dedi. Mnuchin, FETÖ ve PKK adına suç işlediği iddiasıyla tutuklanan Rahip Andrew Brunson’ın serbest bırakılmaması halinde daha fazla yaptırım uygulamaya hazır olduklarını söyledi. Steven Mnuchin yaptığı açıklamada, “Türkiye Papaz Brunson’ı serbest bırakmazsa daha fazla yaptırım uygulayacağız” ifadelerini kullandı.