Bu Terapi Metodunu İlk Defa Duyuyorsanız Muhtemelen Bugüne Kadar Yanlış Beslendiniz!

PNİ Terapi, Oruç, Egzersiz ve Kilo
Fazla kilolardan kurtulmak ve fit bir görünüşe kavuşma arzusu kilo problemi yaşayan herkes için olduka önemli. Kilolarla mücadele problemi sadece fazla kilolu kişiler için değil bilim insanları için de üzerinde çalışılması gereken bir araştırma konusu. Egzersiz ve diyetlerin yanı sıra son dönemde hızla yayılan Intermittent Fasting ve PNI Terapi yöntemi önemli iki alternatifi oluşturuyor. Bu arada bir konuyu düzeltmekte fayda var ; PNİ terapi bir zayıflama metodu değil Dünyada bir çok tıp camiası tarafından kullanılan ve kanıt düzeyi yüksek bir terapi metodudur. Bağışıklık sistemini destekleyici bir beslenme, genetiğe uygun beslenme, evrimsel geçmişimize yönelik beslenme vs. sistemide denilebilir en sade şekliyle. Açılımını psikoloji, sinir sistemi ve immün dediğimiz bağışıklık sisteminin bütünlüğü oluşturur.

Haberin Devamı

Fazla kilolarla mücadele konusunda araştırmalar yapan Dr. Michael Mosley’in The Fast Diet Book (Hızlı Diyet Kitabı) kitabı yayınlandığı ilk günden bugüne Intermittent Fasting(Aralıklı Oruç) yöntemi bu alandaki en etkin yöntemlerden biri olarak adından sıkça söz ettiriyor. Aslında Türkçe’ye aralıklı oruçşeklinde geçmiş olsa da yöntemin daha doğru çevirisi “Aralıklı Sıkı Diyet” olarak düşünülebilir.

Klinik PNİ Terapide Beslenme Nasıl Olmalıdır?
Klinik PNİ’da aralıklı sıkı diyet yönteminin pek çok farklı uygulaması bulunuyor ama en çok tercih edileni 5:2 olarak bilineni; haftanın 5 günü normal kalori ihtiyacı kadar beslenmek ancak 2 günü sıkı bir diyet programına tabii olmak esasına dayanıyor.

Diyet yapılan günler saatlere bölünüyor ve belirlenen saatlere göre beslenme ve egzersiz gerçekleştiriliyor. Ancak söz konusu oruçdiyetinde hedef sadece aç kalmak değil, diyet kapsamında egzersiz de yapılması gerekiyor.

Örneğin;

· Saat: 07:00 – 11:00 arası: Hiçbir şey yememe

· Saat: 11:00 – 12:00 arası: Egzersizzamanı

· Saat: 12:00 – 18:00 arası: Yemek yeme zamanı

· Saat: 18:00 – 23:00 arası: Aç kalma

· Saat: 23:00 – 07:00 arası: Uyku zamanı

Haberin Devamı

Söz konu program kapsamında diyete başlanılan haftanın 3. ve 5. Gününde uygulanıyor. Bu zaman aralıkları veya günler tamamiyle esnek davranılabilir çünkü tıpta hormetik dediğimiz Söz konu program kapsamında diyete başlanılan haftanın 3. ve 5. Gününde uygulanıyor. Bu zaman aralıkları veya günler tamamiyle esnek davranılabilir çünkü tıpta hormetik dediğimiz toksik ajanların vücuttaki uyumunu şaşırtmada oldukça geçerli ve etkin bir yöntemdir. Zira Klinik PNİ terapide bu şekilde yorumlar.

Psikonöroimmünolojik Terapi ve Egzersiz

Psikonöroimmünolojik terapi yöntemi de kilo kontrolü konusunda yardımcı yöntemlerden biri. Söz konusu yöntem Psiko-Nöro-İmmunoloji (PNI) şeklinde adlandırılıyor.

PNI terapi; sinir sistemi, sindirim sistemi, hormonlar ile insan psikolojisi arasındaki bağlantıyı araştıran bir yöntem. PNI terapi yöntemi; zihinsel durumun bendensel tüm sorunlarla bağlantılı olduğunu ve zihinsel rahatlamanın sağlanmasıyla bedensel sorunların da üstesinden gelinebileceğini savunur. Tüm bedensel ve zihinsel sorunların baş nedenini ise strestir.

Haberin Devamı

Söz konusu terapi yönteminde kişilerin; kilo kontrolünü sağlamak için; biyolojik durum, stres ve kişilik problemleri, sosyal çevre (aile, iş yaşamı) ile olan etkileşim değerlendirilir. Kilo kontrolü yalnız başına beslenmeyle veya PNİ terapi ile değil tabikide egzersiz ile kombine edilerek sağlanır. Multidispliner çalışma ilkesinin asla atlanamayacağı bu terapi metodunda muhakkak klinik PNİ terapisti ünvanına sahip; fizyoterapist, diyetisyen, doktor, psikolog vd. gibi diğer sağlık profesyonelleri ile iletişim halinde olunması gerekebilir ve gereklidir. PNİ terapinin kişiye uygunluğu için muhakkak değerlendirme gereklidir. Kronik bir rahatsızlığının olması, takibi yapılan mevcut bir beslenme veya egzersiz programının olması gibi farklı faktörler terapi yönünü ve uygunluğunu değiştirebileceği için değerlendirme sonrasında kişilere uygun biçimde; PNI terapi uygulanmalıdır.

Herkese sağlıklı günler.