Gündem Bu yaz evde oturmak yok

Bu yaz evde oturmak yok

06.06.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Yaz tatili için geri sayım başladı. İlk ve orta dereceli okullarda öğrenim gören 18 milyon öğrenci, 8 Haziran’da karnelerini alacak. Tatili hem dinlenerek hem de eğlenerek geçirmek isteyenleri bilim, spor, sanat gibi farklı alanlarda düzenlenen yaz okulları, kamplar ve atölyeler bekliyor.

Bu yaz evde oturmak yok

İlk ve orta dereceli okullarda okuyan yaklaşık 18 milyon öğrenci uzun bir tatil için geri sayıma başladı. Öğrenciler, yoğun geçen bir eğitim yılının ardından 8 Haziran’da karnelerini alarak 3 ay sürecek yaz tatiline girecekler. Öğrencilerin tatilde dinlenmelerinin önemli olduğunu belirten uzmanlara göre iyi ve verimli bir tatilin ilk şartı kaliteli zaman geçirmek. Bazı ailelerin çocuklarını yaz boyunca kurstan kursa yönlendirdiğini bazılarının ise kendi hallerine bıraktığını dile getiren Üsküdar Üniversitesi NP Feneryolu Tıp Merkezinden Uzman Klinik Psikolog Aynur Sayım, yaz tatilini verimli geçirmenin yollarını şöyle anlatıyor:

Haberin Devamı

- Çocuk için tatil, bir dönem boyunca planlı, kurallı bir ortamdan özgür olduğu ve dinlenebildiği daha esnek bir zaman dilimini ifade ediyor. Aileler, çocuktan beklentiyi yüksek tutmadan, dinlenme ve eğlenmeye fırsat tanıyarak etkinlik planlamaları yapmalarına yardımcı olmalılar.

- Çocukların tatilde seçtikleri arkadaşlar, bulundukları ortamlar denetlenmeli ama bunu yaparken baskı kurulmamalı.

- Karnesi kötü gelen çocuğa özel destek gerektiren durumlar dışında genel bir tekrar, kitap okuma, çok zorlayıcı olmayan çalışmalar yapılabilir. Çocuklara odasını toplamak, dişlerini fırçalamak gibi günlük sorumlulukların da verilmesi, ayrıca spor, satranç, drama gibi sevdiği etkinliklere yönlendirilmesi fiziksel ve sosyal gelişimlerine katkı sağlar.

Haberin Devamı

- Çocuk zamanını iyi yönetmeyi öğrenmişse bu tutumu, tatildeki etkinliklere, zamanının ne kadarını arkadaşlarıyla ne kadarını kendisine ayırdığına yansıyacaktır.

- Çocukların öğrendikleri bilgileri unutmamaları ve yeni eğitim dönemine hazırlanmaları için kısa ders tekrarları ve kitap okuma saatleri tatile eklenmeli.

Bu yaz evde oturmak yok

En renkli etkinlikler

Yaz tatilini hem dinlenerek hem de eğlenerek geçirmek isteyen öğrenciler için bilim, spor, sanat gibi farklı alanlarda pek çok yaz okulu, kamp ve atölye düzenleniyor. Tatil, çocukların ilgi alanlarına hitap eden müzeleri ziyaret etmek için de en uygun zaman. Verimli bir tatil için zengin içerikte hazırladığımız ajandamıza mutlaka göz atın…

Doğa Koleji, 6-13 yaş aralığına yönelik yaz okulu düzenliyor. Okulda yüzme, kodlama ve robotik, İngilizce, tenis, buz pateni, binicilik, dağcılık, jimnastik gibi etkinlikler yer alıyor.

Dışarıdan öğrencilerin de katılabildiği program, İstanbul, Ankara, Antalya, Bursa, İzmir, Kayseri, Manisa, Samsun kampüslerinde düzenlenecek. Eğitimlerin ücreti 1.200 TL ile 2.000 TL arasında değişiyor.

Üniversiteyle tanışacaklar

Sabancı Üniversitesi, lise öğrencilerine yönelik yaz okulu düzenliyor. Öğrencilerin üniversite deneyimi yaşayabileceği yaz okulunda, doğa bilimleri ve mühendislik, sosyal bilimler, sanat, yönetim, yabancı diller dahil 50’den fazla ders arasında seçim yapılabiliyor.

Haberin Devamı

Farklı ülkelerden öğrencilerin de katılabildiği okulun ücreti, ders başına 1.100 TL. Ayrıca 13-16 yaş grubuna yönelik eğlenceli aktivitelerle zenginleştirilmiş İngilizce Yaz Okulu bulunuyor. İkişer haftalık programın dönemlik ücreti ise 4.500 TL.

Kadir Has Üniversitesi de Lise Yaz Okulu düzenliyor. Mühendislik, Fen Bilimleri, Sosyal Bilimler, Başarı ve Meslek alanlarından derslerin bulunduğu okulda ders ücreti 250 TL olarak belirlendi. Katılımcılara rektörden ıslak imzalı sertifikalar, tavsiye mektupları, araştırma projeleri verilecek.

Bu yaz evde oturmak yok

Unibasket Spor Kulübü’nün düzenlediği Uni Akademi Yaz Kampı’nda spordan kodlamaya, yüzmeden sanata farklı disiplinleri buluşturan etkinlikler yapılıyor. TED Rönesans Koleji’nin Küçükyalı Kampüsü’nde hafta içi gerçekleştirilecek kamp, 2 Temmuz’da kapılarını açacak. Ücreti 1800 TL’den başlıyor.

Sanat dolu günler

İstanbul Modern ve Centre Pompidou işbirliğiyle gerçekleştirilen Keşif Alanı eğitim programı “Sanata Bakış” ile devam ediyor. Sanat Arkeologları, Pencereler, Müze Anatomileri, İmge Tepesi adlı bölümlerden oluşan program, 5-12 yaş grubundaki çocuklar ve aileleri için de düzenleniyor. Sanata Bakış, 15 Temmuz’a kadar okul grupları için hafta içi, çocuklar ve aileler için ise hafta sonları gerçekleştirilecek.

Haberin Devamı

Yıldızlar, kampta

Geleceğin Yıldızları, Uludağ’da Yaz Gelişim, Uluslararası Gençlik, Doğa ve Macera, İngilizce Gelişim, Minik Yıldızlar, Basketbol Gelişim, STEM, İngilizce Gençlik, Aile, Fiziksel Gelişim, Film, Doğa ve Macera kampları düzenliyor. Kampların ücretleri 1.300 TL ile 4.900 TL arasında değişiyor. Alaçatı Sörf, İstanbul Summer City, İngilizce Deniz, Multi Sports Academy Beykoz Futbol-Basketbol Yaz Gelişim kampları bulunan Geleceğin Yıldızları, Diyabetli Çocuklar Vakfı işbirliğiyle Arkadaşım Diyabet Aile Kampı da düzenliyor. Bu kampın ücreti ise 1.500 TL.

Zamanda yolculuk...

Tatilini eğitim odaklı geçirmek isteyenlerin adresi müzeler. Endüstri ve mühendislikle ilgili objelerin, belgelerin bulunduğu Rahmi Koç Müzeleri, Ankara, İstanbul ve Ayvalık’ta öğrencileri bekliyor. Ankara Rahmi M. Koç Müzesi’nde Koç Holding’in kurucusu merhum Vehbi Koç’un iş hayatına adım attığı dükkân bulunuyor. Müzede İsmail Amca Atölyesi, Ali Rıza Eczanesi, unutulmaya yüz tutmuş esnaf kollarının yer aldığı Esnaf Sokağı da ilgi çekiyor.

Haberin Devamı

İstanbul’daki Oyuncak Müzesi’nde ise 1700’lü yıllardan günümüze oyuncak tarihinin en gözde örnekleri sergileniyor. Sunay Akın’ın 20 yılda 40’ı aşkın ülkeden getirdiği oyuncaklarla kurulan müze, dünya tarihini eğlenceli ve akılda kalıcı hale getiriyor.

Dünyanın en büyük satranç koleksiyonuna sahip Akın Gökyay’ın 43 yıllık birikimiyle oluşturduğu Gökyay Vakfı Satranç Müzesi’nde de 109 ülkeden 632 satranç takımı görülebiliyor. Müzede dünyaya yön veren olayların tasvirleri, önemli kişiler, dönem kıyafetleri, çizgi film kahramanları incelenebiliyor.

Bu yaz evde oturmak yok

İzci olacaklar

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) her yaz döneminde İBB Yaz İzci Kampı düzenliyor. Kampta temel ve ileri seviye izcilik eğitimleri, çadır kurma, ateş yakma, ilkyardım, telsiz, haberleşme, çevre ve orman gibi konularda izcilik eğitimleri veriliyor. Öğrencilerin www.izcilik.ibb.istanbul adresinden ücretsiz kayıt yaptırılabilecekleri kamp, 25 Haziran-9 Eylül’de yapılacak.