Ekonomi Buğday ve konserve domatese kolay ithalat

Buğday ve konserve domatese kolay ithalat

17.01.2019 - 08:15 | Son Güncellenme:

Önceki gün soğanla aralanan ithalat kapısı, dün buğdaydan domates konservesine, baklagilden arpaya pek çok ürün için de açıldı.

Buğday ve konserve domatese kolay ithalat

Kuru baklagiller, buğday, arpa, mısır ve pirinçten geçici olarak gümrük vergisi alınmayacak. Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO), 2019’da 1 milyon ton buğday ve mahlut ile 700 bin ton arpayı gümrük vergisi ödemeden ithal edebilecek. Hububat ve Bakliyat İthalatında Tarife Kontenjanı Uygulanması Hakkında Cumhurbaşkanı Kararı, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Buna göre, TMO’ya buğday ve mahlut için 1 milyon ton, arpa ve mısır için 700’er bin ton, kuru baklagiller ve pirinç için 100’er bin ton tarife kontenjanı tahsis edildi. Söz konusu ürünlerin tarife kontenjanı çerçevesinde yapılacak ithalatından gümrük vergisi alınmayacak. Açılan tarife kontenjanı bir takvim yılı için geçerli olurken, her takvim yılında yeniden belirlenecek.

Haberin Devamı

Ayrıca net muhtevası 1 kilogramı geçen ve hazır ambalajlarda muhafaza edilen 25 bin tona kadar konserve domates ithalatında 31 Mayıs’a kadar gümrük vergisi alınmayacak.

İpliğe gümrük

Öte yandan, aralarında pamuk ipliğinin de bulunduğu bazı iplik türlerinin ithalatına yönelik “İthalat Rejimi Kararına Ek Karar” da yürürlüğe girdi. Bu çerçevede, Avrupa Birliği ve EFTA üyesi ülkelerle Türkiye’nin Serbest Ticaret Anlaşması imzaladığı diğer ülkeler dışında kalan yerlerden yapılan, aralarında pamuk ipliğinin de yer aldığı bazı iplik türlerinin ithalatında yüzde 5 ve yüzde 8 gümrük vergisi uygulanacak.

Amaç fiyat istikrarı

Ekonomi yönetimi, fiyatı dönemsel ya da spekülatif nedenlerle artan ürünlerde ithalatı kolaylaştırmak için gümrük vergisini sıfırlama yoluna gidiyor. Daha önce et için de kullanılan bu yöntemle son dönemde kilogram fiyatı 6 liraya kadar çıkan soğanın ucuzlaması planlanıyor.