Bugün Cumaaaaa!

Çoğu iş yerinde cuma günleri uygulanan Smart Casual yani Şık Rahat diye çevirebileceğimiz dress code/kıyafet tanımı, değiştirilmeden İngilizce haliyle Türkçe dahil diğer dillere adapte olalı epey bir zaman oldu. Tabi sadece bu tanımı cuma günleri değil, tam zamanlı kıyafet kodu olarak kabul eden şirket sayısı da gün geçtikçe artıyor. Bu artış çalışanların motivasyonları ve buna bağlı üretkenliklerinin çoğaldığını gösteriyor.

Birçok ülkede tam olarak anlaşılmadığı gibi, zaten en kafa karıştıran kıyafet tanımı olduğu da bir gerçek. Bu kafa karışıklığının sonucu olarak kadın erkek birçok kişinin iş ortamına uymayan kıyafetlerle ofise gittikleri sıkça gözlemleniyor.

Haberin Devamı

Smart Casual giyimi erkekler için en iyi açıklayan giyim parçaları; blazer ceket, beyaz gömlek, düzgün bir kanvas veya Jean pantolon (yırtık, renkli, parlak, zincirli vb olmayan) ve kahverengi/lacivert loafer ayakkabıdır. Ancak bu parçaları belirtiyor olmam her cuma işe giderken aynı şeyleri giyelim demek değil tabii ki. Bu parçaların çizgilerinde gezinmek demek. Renklerle, kesimlerle oynamak ve bazı parçalar eklemek ya da bazı parçaların yerine başkalarını koymak demek.

Yani cuma günleri, özellikle erkekler için çok keyifli. Değişik kombinler yapma şansı ve kadınlara oranla oldukça dar olan giyim alanları içinde yeni keşifler yapmaları, nefes almaları demek. Değişik renk ceketler, kravatsız açık yaka şık gömlekler, dik yaka bir triko kazak ve ceket ikilisi ya da gömlek üzerine giyilen uzun kollu trikolar, polo t-shirtler, kadife ya da kanvas pantolonlar ve gym/spor salonu için olmayan spor ayakkabılar, yağmurluk ya da bomber ceketlerle çok keyifli Şık Rahat kombinler oluşturabilirsiniz. Bu kombinleri oluştururken, ‘normal hayatta tam olarak tarzım nasıl bir görsünler’ düşünce ve dürtüsüyle giyinmek yapılan en büyük yanlış! Çünkü gidilen yerin aynı ofis olduğu, kıyafetler farklı olsa da giyildiği günün “iş günü” olduğu ve çalışma hayatının kendine göre bir standardı ve saygınlığı olduğu asla unutulmamalı. Daha önce bahsettiğim gibi giyim statü ile başladı ve iş yeri bu konuda en dikkatli olunması gereken yer.

Haberin Devamı

Kişisel dürtü kurbanı olmadan saygınlığınıza sahip çıkmalısınız. Örneğin günlük hayatta giyiyor olduğunuz turuncu Jean çalışanların gözünde sınırlarınızı kaldırabilir ve olmaması gereken diyaloglarla karşılaşabilirsiniz. Ya da derin V yaka t-shirt ciddiyetten çok uzak bir algı yaratacağından konumunuza veya yaptığınız işin önemine olan saygıdan mahrum kalmanızla sonuçlanabilir. Ve daha önemlisi de, altı çizili olarak önemini vurgulamak isterim ki BİLİNÇDIŞINDA beğenilme, en değişik olma, kızların başını döndürme, diğer erkeklerden çok daha zevkli ve yakışıklı olduğunu ispatlama gibi dürtülerle, hem kendi hem diğer insanların hayatlarında telafisi olmayacak sorunlara sebep olacak duygu alışverişlerine sebep olunabilir. Aman dikkat. Kişisel hayatınızı göstermek, paylaşmak istediğiniz kişilerle iş çıkışı veya hafta sonu programları yapın.

Davranışlarınızla, çalışkanlığınızla, saygı ve mesafenizle, gelişim ve iyi anlamda değişim üzerine kendinize yaptığınız yatırımlarınızla, kişisel temizliğinizle, duyarlılığınızla, iyi niyetinizle ve sakinliğinizle ispatlayın kendinizi. Tam bir beyefendi gibi.

Haberin Devamı