Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi “Eua 2018 Yıllık Konferansı'na Katıldı

Bülent Ecevit Üniversitesi “Eua 2018 Yıllık Konferansı'na Katıldı

25.05.2018 - 12:50 | Son Güncellenme:

.

Bülent Ecevit Üniversitesi “Eua 2018 Yıllık Konferansına Katıldı

Türkiye’den iki üniversitenin temsil edildiği ve kırk iki ülkeden 150 kişinin katılımı ile İsviçre Zürih Üniversitesin’in ev sahipliğinde gerçekleşen ve Avrupa Üniversiteler Birliği (EUA) tarafından düzenlenen “Avrupayı Şekillendiren İlgili ve Sorumlu Üniversiteler” konulu “EUA 2018 Yıllık Konferansı’na BEÜ Kalite Komisyonu üyesi Prof. Dr. Kemal Büyükgüzel katıldı.
BEÜ Kalite Komisyonu üyesi Prof. Dr. Kemal Büyükgüzel, EUA başkanı Prof. Tarrach başkanlığında 2017 yılı bütçesinin üye ve katılımcılara sunumu ile toplantıya başlandığını, üniversitelerin toplumsal misyonundan, üye üniversitelerin birlikte yaptıkları çalışmalara, üniveritelerin sosyal sorumluluklarını nasıl yerine getireceğinden, ulusal ve Avrupa politikalarından içinde bulunduğumuz dönemdeki ilgili ve sorumlu üniversitelerin örnek modellerine kadar birçok konuda katılımcılara bilgiler verildiğini aktardı.
Açık Bilim Politikaları kapsamında, üniversitelerin bilgilerini topluma açık erişim sistemleri ile ulaştırması gerektiği, projelere akademik vatandaş veya akademik araştırıcı olarak toplum bireylerini dahil etmenin amaçlandığı, vatandaş bilimi için araştırma yoğunluklu 22 Avrupa Üniversitesinin katılımı ile 2002 yılında oluşturulan Avrupa Araştırma Üniversiteleri Topluluğunun (LERU) 7 Kasım 2016 tarihinde Brüksel’de toplanarak “Üniversitelerde Vatandaş Bilimi: Mevcut Uygulamalar, Rehberler ve Tavsiyeler” adı altında bir yazılı belgenin oluşturulduğuna değinildi. Ayrıca Avrupa Birliği Horizon 2020 programı hedefleri için 2015 den bu yana Avrupa Üniversite temsilcilerinden oluşan açık bilim politikaları uzman grubunun üzerinde çalıştığı, EUA Açık Bilim Politikaları Platformu ve Avrupa Açık Bilim Bulut Paylaşımı grubunun sürdürdüğü çalışmalar hakkında sunumlara da yer verildi. Üniversitelerin öneminin artması ile bilgi toplumunda devlet-sanayi-üniversite üçlüsünün kullanılmaya başlandığı, bilgi toplumunda “Akıllı uzmanlaşma stratejisi”nin oluşturularak çoklu yönetim yapısı olarak yerel, bölgesel ve ulusal yönetimleri stratejik ve aktif ortak olarak birleştirip dahil edilmesi üzerinde duruldu.
BEÜ Kalite Komisyonu üyesi Prof. Dr. Kemal Büyükgüzel Kalite güvence sistemi çalışmalarına destek veren, ulusal ve uluslararası kalite güvencesi süreçleri konularında deneyim kazanmamızı sağlayan Rektör Prof. Dr. Mustafa Çufalı’ya teşekkür etti.