Siyaset 'Buna uluslararası eşkıyalık denir!'

'Buna uluslararası eşkıyalık denir!'

13.12.2017 - 01:30 | Son Güncellenme:

TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Mustafa Şentop, Endonezya Temsilciler Meclisi yasama birimi heyetini kabulünün ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Buna uluslararası eşkıyalık denir

Uyum yasalarına ilişkin çalışmaların büyük ölçüde tamamlandığını belirten Şentop, “Uyum kanunlarının iki boyutu var. Birisi teknik boyut, Anayasa değişikliğinin zorunlu kıldığı bazı düzenlemeler, onlarla ilgili çalışma tamamlanmış durumda. Diğer husus ise sistem değişikliği ile beraber değerlendirilmesi gereken konular, seçim sistemi, partilerin seçime ittifak yaparak girmesi gibi hususlar. Bu konudaki değerlendirmeler de muhtemelen o aşamalarda konuşulacaktır” diye konuştu. Şentop, uyum yasalarının ocakta görüşülebileceğini söyledi.

Haberin Devamı

‘Yargı kılıfı’

Bir gazetecinin, “Rıza Sarraf davasını BM’ye taşıma yönünde çalışma olduğunu” söylemesi üzerine Şentop, “ABD’deki bu davada, FETÖ’cü bir polis memurunun tanık olarak dinlendiğini gördük. FETÖ’nün beceremediği, eline yüzüne bulaştırdığı bir süreci ABD’nin arkasına sığınarak orada devam ettirmeye çalıştığını görüyoruz. FETÖ’cü bir polis memurunun Türkiye’deki soruşturma ile ilgili, mahkemede bilgi vermesini çok garip karşıladık. Esasen oradaki bu süreç, yargı kılıfı altında sürdürülmeye çalışılan bir süreç” açıklamasını yaptı.

Mustafa Şentop, sözlerini şöyle sürdürdü:

‘ABD’nin yetkisi yok’

“Türkiye ile ilgili, Türkiye’deki siyasi iktidarla ilgili itibarsızlaşma süreci. ABD’nin böyle bir yargılama yapma yetkisi yok. Bunun tek amacı var. Siyasi ve ekonomik bakımdan Türkiye’yi zorda bırakabilir miyiz gibi bir niyetle yapılıyor. Uluslararası hukuka da aykırı bir şey. Türkiye, uluslararası hukuktan kaynaklanan yetkilerini, gücünü, imkanlarını kullanacaktır. Bu şekilde bir keyfilik olursa ‘benim gücüm var, ben bunu yaparım’ diye hareket ederse devletler, buna uluslararası eşkıyalık denir. Türkiye, bu anlamda uluslararası hukukun gereklerini yerine getirecek, bununla ilgili adımları atacaktır diye düşünüyorum.”

Haberin Devamı

Seçim barajına devam mesajı

Mustafa Şentop “Seçim ittifakı ve seçim barajına ilişkin rakam Ak Parti’nin kafasında şekillendi mi?” sorusuna şu yanıtı verdi: “O konulara daha çok vakit var. Seçim barajı konusunda sistemin bütün olarak ele alınması gerektiğini düşünüyoruz. Seçim barajı istikrar için düşünülmüş bir şeydi. Benzer bir şey yeni sistemde Parlamento içerisinde de düşünülmelidir. Sistem değişikliği ile bundan feragat edecek bir noktada değildir. Barajın devamı yönünde şahsi olarak görüşümüz var.”