Burnunuz Yüzünüzle Orantılı mı?

Burun, yüzün merkezi olarak kabul edilir. Bu nedenle profili belirleyen en önemli organlardan bir tanesidir. Burun karakteristik özelliği nedeniyle yüz ifadesini de etkilemektedir.

Burun estetiği tüm dünyada en sık yapılan estetik operasyonlardan bir tanesidir. Bu yüzden burun ameliyatı sağlık açısından ne kadar önem taşıyorsa estetik ve doğal görünümü de bir o kadar önemlidir.

Özellikle son zamanlarda artarak popülerleşen Selfie estetiğe de estetik operasyonlara yansımıştır. Selfie’nin estetiğe yansımasından en büyük payı ise burun ameliyatları almaktadır. Çünkü burnun yüz bütünlüğüne uyum sağlaması fotoğraflarda da belirleyici olmaktadır.

Haberin Devamı

Doğru Açıyı Yakalayın

Burnunun şeklini beğenmeyen ve/veya yüzüne orantısız bulan kişiler genellikle burnunu kamufle edebilecek açılar ayarlayarak kadraja dahil olmaktadır.

Burun özgüveni de doğrudan etkilemektedir. Güzellikte belirleyici faktör olan burun, yüz anatomisiyle de uyumlu olması gerekmektedir. Burnunun yüzüyle uyumlu olmadığını düşünen kişiler, zaman zaman özgüven problemi yaşayabilirler. Bu durumda devreye rinoplasti yani burun estetiği girmektedir.

Kemik gelişimini tamamlamış olan kadınlarda 16, erkeklerde ise 17 yaşından sonra burun estetiği yapılabilir. Ancak 18 yaşını doldurmadan yapılan tüm estetik operasyonlarda ebeveyn onayı alınması gerekmektedir. Burun şeklinden memnun olmayan, şikayet eden ve nefes problemi yaşan herkes burun estetiği ameliyatı için uygun adaylardır.

Kişiye Özel Olarak Planlanıyor!

Burun estetiğinde, burnunuz yeniden şekillendirilebilir. Bununla birlikte küçültme büyültme ameliyatları ve burun ucunun veya kemerinin şekli değiştirilebilir, burun deliklerinin genişliği daraltılabilir veya burunla üst dudak arasındaki açı değiştirilebilir. Aynı zamanda doğumsal veya yaralanmaya bağlı bir şekil bozukluğu düzeltilebilir ya da nefes alma problemleri giderilebilir.

Her burun ameliyatı kişiye özel olarak planlanmaktadır. Herkesin yüz yapısı farklıdır. Bu nedenle her burun, her yüz ile orantılı olmayabilir. Burun ameliyatında doğallığı yakalamak önemlidir. Bu nedenle estetik planlama yapılırken, taklitten ziyade özgünlük ön planda olmalıdır.

Haberin Devamı

Bu noktada estetik cerrahın görüşleri, yüzünüze en yakışacak burun şekli konusunda size yönlendirici olacaktır. Sonuç olarak hasta ve cerrah arasındaki güzel ve gerçekçi bir iletişim sonucu hemfikir olunup ameliyat planlaması yapılır. Ameliyat öncesi planlamada simülasyon çalışmalarının çok faydalı olduğunu düşünüyorum.

Op. Dr. Mirza Fırat
Estetik, Rekonstrüktif,
Plastik Cerrahi Uzmanı