Burun Estetiğinde Hastaların Beklentisi

Burun estetiği adaylarının tamamına yakını burun şeklinden memnun olmayan, bunu değiştirebilmek için her türlü fedakârlıkta bulunmaya hazır kişilerdir. Bu doğrultuda farklı talepler ile doktorların kapıları çalınmaktadır. Oluşturulan her burun modeli, herkesin yüzünde aynı etkiyi göstermez. Bu detayı hastaların mutlaka dikkate alması gerekir. Herkesin yüz profili ve dinamikleri birbirinden farklıdır. Herkeste olan yüz simetrisi kendine özeldir. Burun estetiği operasyonunun hedefi herkesin kendi yüzüne orantılı yeni burun şeklinin oluşturulmasıdır. Bu sebeple ameliyattan önce yapılan bilgisayar ortamındaki modelleme çalışmaları önemli bir rol oynamaktadır.

Haberin Devamı

Öncelikle operasyonu yapacak burun estetiği uzmanı iyi araştırılarak seçilmelidir. Ameliyatı yapacak burun estetiği uzmanıyla hasta karşılıklı burun estetiği ameliyatından beklentileri görüşülmeli, sorun yaşanmaması için değerlendirme yapılmalıdır. Kişiler burun estetiğine karar verdiğinde hedeflerinde gerçekçi beklentilere sahip olmalıdır. Hastaların bana bu beklentilerini çekinmeden aktarmaları gerekir. Bunun ardından benim önerilerimle ve hastaların tavsiyelere uyumlarıyla olumlu sonuçlar elde edilecektir.

Teknoloji ilerledikçe burun estetiği ameliyatından önce muayenehanemizde dijital ortamda hastanın farklı açılardan çekilmiş fotoğraflarını değerlendirmekte ve bilgisayar programları ile sanal ortamda yeni burun şekli oluşturulmaktadır. Böylece hastalar ameliyattan sonraki burun yapısı hakkında bilgi sahibi olurlar. Burun estetiğinin ardından hastaların kontrollerini ihmal etmemesi, tavsiyelerime uyması gerekir.

Burun estetiğinde burun şeklinin önemi

Burun yüzdeki alın ve üst dudak arasındaki bölgede bulunan, dışa doğru çıkıntı yapmış iki tane deliği olan solunumun ve koklama işlevinin gerçekleştiği bir yapı olarak, yüzün en can alıcı yerinde bulunur. Yüzde dışa açılan burun, arka tarafında yutağa doğru gitmektedir. Burun içyapısında mukus tabakası, kıllar ve kılcal damarlar olur. İç kısmının tüylü ve nemli olması nedeniyle, dıştan gelen hava nemlendirilir, ısıtılır ve hava yabancı maddelerden temizlenir.

Haberin Devamı

Estetik operasyonların arasında en fazla tercih edilen ve uygulanan burun estetiği, ergenlik çağına gelmiş kişilerin ve yetişkinlerin rağbet ettiği bir ameliyattır. Günümüzde artık herkes dış görünümüne daha fazla önem vermeye başlamıştır. Bu nedenle burun şeklinin istendiği gibi düzgün olması önemlidir. Burun estetiği bunu elde etmenin en iyi yoludur.

Burun estetiği en fazla hangi mevsimde yaptırılır?

Diğer estetik operasyonlarda olduğu gibi, bu ameliyatlara rağbet en fazla sonbahar ve ilkbaharda olur. Okulların kapandığı dönemde ise gençler burun estetiğine daha fazla yönelir. Uygulamada gençler yeni bir yüz sahibi olmak için, burun estetiğini daha fazla tercih etmektedir. Operasyonların yazın yapılmasında herhangi bir sakınca olmamasına rağmen, hastaların ameliyattan sonra en az 1 ay güneşe çıkmamalıdır. Bununla birlikte yazın yapılmasının bir takım avantajları da vardır, ameliyattan bir ay sonra tuzlu deniz suyuna girilmesi, burun içi iyileşmesini ve toparlanmasına hızla yardımcı olmaktadır. Güneşe direkt maruz kalınması, ciltte kalıcı lekelerin oluşmasına neden olabilir. Alerjik yapıdaki kişilerde polen allerjilerinde bahar aylarını tercih edilmeyebilir. Bu ameliyatın ardından hastalar hapşırırken ağızları açık hapşırmalıdır, burun içi basıncını arttırıcı hareketlerden uzak durulmalıdır. Yeni burun şekli bundan zarar görebilir. Bundan dolayı ameliyat sonrasında hastaların alerji duydukları şeylerden mümkün olduğunca uzak kalmaları gerekiyor.

Haberin Devamı

Burun estetiği ameliyatı nasıl yapılmaktadır?

Operasyon genel anesteziyle yapılır. Öncelikle hastanın bu değişime hazır olup olmadığının değerlendirmesi yapılır. Profili incelenir, nefes yolları kontrol edilir. Hastalar ameliyatın komplikasyonları konusunda bilgilendirilir. Burundaki değişimlere göre 3-4 saat kadar süren işlemler yapılır. Bu ameliyatlarda sonuç hemen alınamadığından, iyileşme süreci biraz uzun sürer. Ancak ağrılı bir operasyon değildir.

Burun estetiğindeki değişimlerde nelere dikkat edilir?

Burun estetiği yapılan kişilerin yüzündeki profil gözden geçirilir ve solunum yolları değerlendirilir. Yeni burun şeklinin yüz ve genel görünümle uyumlu olabilmesi için, en iyi planlama yapılır. Bunlar sağlanırsa, başarılı bir operasyonla burun estetiği yapılabilir.

Prof. Dr. Selçuk İnanlı
Kulak Burun Boğaz Baş Boyun ve Yüz Plastik Cerrahı