Ekonomi Bütçe hedefi tuttu

Bütçe hedefi tuttu

16.01.2019 - 08:15 | Son Güncellenme:

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Yeni Ekonomi Programı’nda (YEP) 2018 sonu bütçe açığını 72.1 milyar lira olarak öngördüklerini hatırlatarak, “Bütçe açığı gerçekleşmesi, hedefimizle uyumlu olarak 72.6 milyar lira olmuştur. YEP’te yüzde 1.9 olarak belirlediğimiz bütçe açığının milli gelire oranı hedefini böylece tutturmuş olduk” ifadelerini kullandı.

Bütçe hedefi tuttu

Albayrak, Twitter hesabından 2018 yılının aralık ayı ve ocak - aralık dönemi bütçe uygulama sonuçlarına ilişkin değerlendirmede bulundu.

Haberin Devamı

YEP’te 2018 sonu bütçe açığını 72.1 milyar lira olarak öngördüklerini anımsatan Albayrak, “Bütçe açığı gerçekleşmesi, hedefimizle uyumlu olarak 72.6 milyar lira olmuştur. YEP’te yüzde 1.9 olarak belirlediğimiz bütçe açığının milli gelire oranı hedefini böylece tutturmuş olduk” değerlendirmesinde bulundu.

Mali disiplin çıpa

Güçlü kamu mali yapısı ve sağlanan mali disiplinin Türkiye’nin en önemli çıpalarından birisi olduğuna dikkati çeken Albayrak, şunları kaydetti:

“16 yıldır mali disiplini kararlılıkla sürdürüyoruz. Geçirdiğimiz zor döneme rağmen mali disiplinden asla taviz vermedik. YEP ile uyumlu bütçe performansıyla 2018’i tamamladık. Önümüzdeki dönemde de bütçe disiplininden sapmayacağız. Güçlü maliye politikası, para politikasıyla eş güdümlü olarak, enflasyonla mücadele başta olmak üzere tüm dengelenme dönemi hedeflerinin en önemli destekçisi olacaktır.”

Haberin Devamı

Hazine’den çifte ihale

Hazine ve Maliye Bakanlığı, dün düzenlediği iki tahvil ihalesinde 4 milyar 81.9 milyon lira borçlandı. Bakanlık, ilk ihalede 1 yıl (364 gün) vadeli, kuponsuz devlet tahvilinin ilk ihracını gerçekleştirdi. İhalede hem basit hem bileşik faiz yüzde 18.98 oldu.

İkinci ihalede ise 5 yıl (1820 gün) vadeli, 6 ayda bir yüzde 2.1 reel kupon ödemeli, TÜFE’ye endeksli devlet tahvilinin ilk ihracı yapıldı. İhalede reel basit faiz yüzde 3.99 oldu.

Hazine piyasaya toplam 4 milyar 81.9 milyon lira borçlandı.