Ekonomi Bütçeye tasarruf damgası

Bütçeye tasarruf damgası

19.10.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminin ilk bütçesi, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla TBMM Başkanlığı’na sunuldu.

Bütçeye tasarruf damgası

Tasarruf ve tedbir hedefleri doğrultusunda hareket edilmesi öngörülen bütçe teklifine göre, eğitim ve dinlenme tesisi, misafirhane, kreş, spor tesisi ve sosyal tesislere 2019’da yeni personel alınmayacak. 2019 yılı bütçe teklifi, bu yıl ilk kez Cumhurbaşkanlığı tarafından TBMM Başkanlığı’na sunuldu.

Haberin Devamı

Mali disiplin vurgusu

Teklifle, genel bütçe kapsamındaki kamu idarelerine 949 milyar 25 milyon 615 bin TL, özel bütçeli idarelere 73 milyar 771 milyon 848 bin TL, düzenleyici ve denetleyici kurumlara 6 milyar 536 milyon 982 bin TL ödenek veriliyor.

Teklifin genel gerekçesinde, kısa vadede finansal istikrar ve fiyat istikrarının yeniden tesis edileceği, ekonomide dengelenme ve bütçe disiplininin sağlanacağı, orta vadede sürdürülebilir büyüme ve adaletli paylaşıma yönelik ekonomik değişimin gerçekleştirileceği belirtilerek, merkezi yönetim bütçesi kapsamında mal ve hizmet, sermaye, cari transfer ve faiz giderlerinin azaltılacağı ve gelirlerin artırılacağı ifade edildi.

Kamu kaynak kullanımında temel politika olarak belgelerinde belirlenen politika ve öncelikler ile tasarruf ve tedbir hedefleri doğrultusunda hareket edileceği, mali disiplin anlayışına uygun olarak kamu idarelerinin kendilerine tahsis edilen ödenekleri aşmadan etkili, ekonomik ve verimli kullanılmasının sağlanacağı vurgulandı.

Haberin Devamı

Sağlık harcamalarında tasarruf edilmesi için koruyucu ve önleyici sağlık hizmetlerin geliştirileceği, tarım sektörü desteklerinin üretici geliri ve tüketici refahı ile üretimde etkinlik, verimlilik ve kalitenin artırılmasını sağlamaya yönelik olarak şekillendirileceği ve sadeleştirileceği belirtildi.

Cumhurbaşkanlığı izniyle taşıt

Bütçenin ekinde sıralanan taşıtlar, ancak çok acil ve zorunlu hallerde bakanlığın teklifi ve Cumhurbaşkanlığı kararı ile alınabilecek. Bütçeden en yüksek payı 114 milyar lira ile Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) alıyor. MEB’i 103 milyar lira ile Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, 48 milyar lira ile Sağlık Bakanlığı takip ediyor. Milli Savunma Bakanlığı ise 46.5 milyar lira pay alacak. Cumhurbaşkanlığı’na 2.8, MİT’e 2.1 milyar lira bütçe ayrılırken, Diyanet İşleri Başkanlığı’nın 2018’deki 7.7 milyar liralık başlangıç ödeneği 2019’da 10.4 milyar liraya çıkıyor.