Ebeveyn Bütün ebeveynlerin uygulaması gereken 3 dakika kuralı nedir?

Bütün ebeveynlerin uygulaması gereken 3 dakika kuralı nedir?

24.05.2018 - 18:26 | Son Güncellenme:

Çocuklarınızla işten sonra ne kadar vakit geçiriyorsunuz? Teknik olarak onlara yemek yapmak için 30, kitap okumak için 15 ve iyi geceler öpücüğü vermek için bir dakikaya ihtiyacınız var. Uzmanlara göre bütün bunların yanı sıra çocuğunuza çok katkı sağlayacak ve aranızdaki güven bağını kuvvetlendirecek bir 3 dakikaya daha ihtiyacınız var. İşte çocuklarınız için uygulamanız gereken 3 dakika kuralı…

Bütün ebeveynlerin uygulaması gereken 3 dakika kuralı nedir

Bütün ebeveynlerin uygulaması gereken 3 dakika kuralı nedir?

Haberin Devamı

Bu kural, çocuğunuzla her gün sanki birbirinizi uzun zamandır görmüyormuş gibi bir araya gelmenizi söylüyor. Sadece 5 dakikalığına markete kadar gittiyseniz bile eve çocuğunuza döndüğünüzde onu uzun zamandır görmemişsiniz gibi karşılayın.

Kural ise çok basit. Çocuğunuz ile onun göz hizasında durmayı, 3 dakika boyunca sarılmayı ve siz yokken neler olduğunu sormayı söylüyor. Bu kuralı özellikle çocuğunuz anaokulundan veya siz işten döndükten sonra izlemek çok önemli.

Bütün ebeveynlerin uygulaması gereken 3 dakika kuralı neden gerekli?

Uzmanlara göre, çocuğunuz sizi gördüğü ilk dakikalarda günleriyle alakalı hatırlayabildikleri bütün detayları anlatırlar. Böylece, her gün bu 3 dakika içinde çocuklarınızla ilgili bütün önemli şeyleri takip edebilirsiniz.

Haberin Devamı

Bu kuralı uygulamamak çocuğunuzun karakterine bağlı olarak farklı sonuçlar doğurabilir. Ebeveynlerine istediklerini anlatma fırsatı bulamayan bir çocuk zamanla önemli şeyler hakkında sizinle konuşmamaya başlar. Böyle bir durumda ebeveynler çocuklarının hayatındaki önemli şeyleri kaçırabilir.

Doğabilecek bir başka sorun da sizi gördükleri andan 3 dakika içinde sizinle konuşamayan çocuklar bütün akşam boyunca hatırladıklarını rastgele sıralamaya başlar. Böyle bir durumda çocuğun rastgele konuşması ebeveynler için arka plan gürültüsüne dönüşeceğinden dediklerini takip etmekte zorlanıp önemli noktaları yine kaçıracaksınız.

Bütün ebeveynlerin uygulaması gereken 3 dakika kuralına ek öneriler

Sakın 3 dakika kuralının çocuğunuzla günde sadece 3 dakika geçirmeniz gerektiği anlamına geldiğini düşünmeyin. Bu kural çocuğunuzla karşılaştıktan sonra ki ilk 3 dakika içinde çocuğunuza gününün nasıl geçtiğini sormanın önemini vurguluyor.

Çocuğunuzla daha sıkı bir bağ kurmak için birlikte yapmaktan hoşlandığınız bir şey bulun. Çocuğunuza onu dinlediğinizi gösterin. Örneğin, dediklerini tekrarlayarak anlattığı her şeyi doğru anladığınızdan emin olun. Anlattıklarına karşı sahte heyecan göstermeyin. Konuşma bittikten birkaç dakika sonra anlattıklarıyla ilgili bir yorumda bulunup onunla konuştuklarınızı hatırladığınızı bilmesini sağlayın.