Büyük Tehlikeyi Küçük Görmeyin

Çocuklarda Ev Kazaları: Büyük Tehlikeyi Küçük Görmeyin!

Değerli anne babalar, 0-6 yaş arasındaki çocukların ev kazası geçirme riskleri küçümsenmeyecek kadar fazladır. Ülkemizde yapılan araştırmalarda son bir yıl içinde 2 çocuktan birinin kaza geçirdiğini görüyoruz! Tüm kazaların yaklaşık dörtte birini oluşturan ev kazalarında en çok kazaya uğrayan maalesef çocuklar. Çocukların daha çok kazaya uğramasının sebeplerine bakacak olursak:

Çocuklar çok hareketlidirler ancak, kasları ile davranışları arasında koordinasyonu sağlayacak olgunlukta değildirler

Haberin Devamı

Çok meraklıdırlar, her şeyi öğrenmek isterler

Cisimleri ağızlarına alma, yutma eğilimi gösterirler

Olabilecek kazayı/tehlikeyi öngöremezler

Bulundukları ortam/ev çocuğun güvenliğini sağlayacak özellikte tasarlanmıyor

Anne-baba ya da çocuğa bakan kişinin ev kazaları hakkında eğitimi yeterli değil.

Kazaların oluş biçimine göre; en sık düşme! daha sonra yanma ve delici-kesici alet yaralanmaları, zehirlenmeler şeklinde ortaya çıkmakta. Kazalar en sık salon-oturma odasında oluyor. Ardından mutfak ve banyo gelmekte. Kaza anında genellikle anne-baba ya da birisi çocuğun yanında. En çok yaralanma baş-boyun, el ve kol bölgesinde görülüyor. Kaza geçirmiş çocuğun ailesi sebep olarak “dikkatsizlik ve evin çocuğa göre tasarlanmamasını” görüyor. Kaza riski çocuğunkinden başka bir evde çok daha yüksek.

Evde alacağınız bazı tedbirlerle çocuklarımızı koruyabiliriz:

Prizlere koruyucu kapak, aparat takın. Uzatma kablolarını, fişe takılı, yerlerde ve/veya açıkta bırakmayın.

Bıçak, makas, kalem vb. kesici-delici aletleri açıkta bırakmayın

Soba, elektrikli ısıtıcılar, su ısıtıcılar ve çaydanlık gibi gereçleri ortama getirmeyin.

Pencereleri tam açmayın. Üstten yarım açık olarak kullanın. Bu durumda da odanın kapısını kapalı tutun, penceresi açık odaya tek başına girmesin.

Küvet, kova, leğen vb. içinde su dolu bırakmayın. Klozet kapaklarını kapatın.

Çocuğun bulunduğu yerlerde kabuklu yemiş, çerez vb yemeyin. Olası duruma karşı yerlerde kırıntı kalıp kalmadığına bakın.

Haberin Devamı

Çamaşır suyu, deterjan, bulaşık tableti vb. maddeleri çocuğun ulaşamayacağı yerlerde muhafaza edin. Genellikle “boyu yetişmez, açamaz” sanılan yerlere ulaşırlar!

Çocuğunuzun önünde ilaç içmeyin. İlaçları kilitli-kapaklı, yüksekte bulunan dolaplarda ve kendi kutularında muhafaza edin. Tedaviniz bittiğinde kalan ilaçları evde tutmayın.

Evinizin içinde bulunan merdivenlerde korkuluk bulunması yeterli değildir. Merdiven varsa çok daha yakın takipte olun. Odaların kapısında bulunan camlar ciddi tehlike oluşturur. Mümkünse oda kapılarını camlı yaptırmayın.

Balkon kapılarını kilitli tutun, korkuluklara güvenmeyin; balkona yalnız başına asla çıkmasın.

Yer döşemeleri kaygan ise (halı kaplı olmayan yerler) tabanı kaymayan çorap, ev içi ayakkabı giydirin.

Oyuncak seçerken yaşına uygun, ağzına alamayacağı, küçük parçaları yutma riski olmayan oyuncaklar tercih edin. Ambalajlarını ve poşet tarzı şeyleri ortamdan uzaklaştırın.

Odalarda sivri köşeli eşyalar bulundurmayın, varsa köşeleri yumuşak malzeme ile kaplayın. Masa ve sehpaların üzerine örtü sermeyin. Ocakta tava-tencere varsa, sapını dışarıya doğru yerleştirmeyin. Mümkünse yemek yapılırken mutfağa girmesin.

Haberin Devamı

Çamaşır makinesini, fişe takılı ve kapağı açık bırakmayın. Banyo-tuvalet küçüklerde (3-4 yaş altı) son derece tehlikeli olabilir. Yalnız başlarına girmelerine izin vermeyin. Hep gözlemleyin.

Değerli anne-babalar yukarıda sıraladığımız tedbirler, 0-6 yaş çocuk bulunan evin tasarımıyla ilgili şeyler. Bunlardan çok daha önemli olanı, bebeğe-çocuğa bakan kişinin “bir an bile” dikkatini çocuktan ayırmaması. Elbette iyi tasarlanmış bir evde kazalar çok daha az görülüyor. Ancak şunu unutmayın ki “bunu yapamaz, bu şeye ulaşamaz, henüz emeklemiyor, dolabın kapağı kapalı zaten vb.” dediğimiz durumlarda yanılıyoruz. Ülkemizde çocuk ölümlerinde kazalar hala üst sıralarda yer alıyor. Sakatlanma ve ciddi sağlık sorunlarının en önemli nedenleri arasında. Üstelik bunları engellemek elimizdeyken. Sağlıkla kalın.