Seksenli yıllarda tek televizyon kanalı varken ilgiyle seyrettiğimiz programlardan biriydi buz dansı yarışmaları. O yıllarda Türkiye katılmıyordu buz pateni yarışmalarına. Çünkü bu alanda yetişmiş sporcumuz yoktu. Yıllar sonra bu yıl buz pateni sporunda yüzümüz gülüyor. Geçtiğimiz ay buz dansı sporcusu 12 yaşındaki Efe Çetiz, Ankara'da düzenlenen Türkiye Şampiyonası'nda 12 yaş ve altı kategorisinin teknik kısmında dünya rekoru kırdı. Ardında 2018 Pyeong Chang Kış Olimpiyatları'nda artistik buz pateninde Türkiye'yi temsil eden Alisa Agafonova ile Alper Uçar Türkiye'nin kış olimpiyatları tarihinde serbest programa katılım hakkı elde eden ilk buz dansı sporcuları oldu. Sporcular dün medyada başarılarının yanı sıra giydikleri kıyafet nedeniyle de gündem oldular.

Onları hayranlıkla izlerdik
Şık kıyafetleri, popüler müzikler eşliğinde sergiledikleri dansları ile buz pateni sporcuları hayranlık uyandırıyor. Çoğumuzun patensiz dahi yapamayacağı figürleri buz üzerinde nasıl yaptıklarını şaşkınlıkla keyif alarak izliyoruz. Buz dansı severler Natalia Bestemianova and Andrei Bukin, Katerina Witt, Nancy Kerrigan, Evgeni Plushenko, Tonya Harding isimlerini hatırlarlar sanırım. Özellikle 1980’lerin efsane sporcusu Katerina Witt’in başarılarını, güzelliğini, zarafetini hatırlamamak mümkün değil. Almanya’nın Doğu ve Batı olarak ayrı olduğu yıllarda bu doğu Almanyalı güzel sporcu, adından sıkça söz ettirmişti. Hatta o yıllarda eski Doğu Alman gizli servisi Stasi ile ilişkisi olduğu yönünde medyaya haber oldu ancak daha sonra ilişkisi olmadığı açıklandı ve hakkında bu konuda çıkan haberler kaldırıldı.

Buz pateninde kıyafet eleştirisi her dönemde vardı
Pek çok şampiyonluğu olan ve tarihin en süslü bayan patencileri arasında gösterilen Katarina Witt, o yıllarda giydiği kostüm nedeniyle de “çok açık ve seksi kostüm giyiyor” eleştirilerine maruz kaldı. Uluslararası Kayak Federasyonu kısa süre sonra, kadın patencilerin, bir sporcuya uygun aşırı çıplaklık içermeyen kıyafetler giymeleri yönünde bir karar aldı.

2018 Pyeong Chang Kış Olimpiyatları'na baktığımızda artistik buz pateninde Türkiye'yi temsil eden Alisa Agafonova ile Alper Uçar çiftinin başarısından çok 'muhafazakâr' bulunan kıyafetleri gündeme yansıdı. Reuters'ın haberine göre, Alisa Agafonova ve Alper Uçar yarışma için daha kapalı kıyafetler tercih ettiklerini bunun da daha rahat hareket etmelerini sağladığını söyledi.

Bunca yıldan sonra buz pistlerinde ülke olarak biz de yer almaya başlamışken kıyafet eleştirileri en son düşünmemiz gereken konu. Alisa ve Alper çiftini tebrik edip bu alanda daha fazla sporcu yetiştirmeye odaklanmamız lazım. Ayrıca kıyafetlerinin koreografi ile son derece uyumlu olduğunu düşünüyorum. Siz ne dersiniz?


Serap Torun
Gazeteci

Haberin Devamı

Twitter: @seraptorun73

Haberin Devamı