Cadde ‘100. Yıl Köyü Türkiye’nin projesi’

‘100. Yıl Köyü Türkiye’nin projesi’

08.02.2024 - 07:00 | Son Güncellenme:

Uğur Aslan ve İlker Ayrık, geçtiğimiz sene 6 Şubat'ta meydana gelen depremlerden en büyük hasarı alan illerimizden biri olan Hatay’da ‘100. Yıl Köyü’ projesi başlattı. Projeyle ilgili konuşan Aslan, “Şu ana kadar gerekli kaynağın yüzde 52’si toplanmış durumda... Aslında bu tüm Türkiye’nin projesi” dedi.

‘100. Yıl Köyü Türkiye’nin projesi’

Ünlü oyuncular Uğur Aslan ve İlker Ayrık, Hatay’da depremzedelere yuva olmak için kurulan ‘100. Yıl Köyü’nün temellerini önceki gün attı. Oyuncular, yöneticisi olduğu 100. Yıl Platformu’yla başlattığı kampanyada herkesi destek vermeye davet etti. Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi Kampüsü içerisindeki Jandarma Asayiş Vakfı Yerleşkesi’nde kurulmakta olan yer 255 ev ve 2 bin kişi kapasiteli olacak.

Haberin Devamı

Yerleşkelerden elde edilecek gelirin, ihtiyaç sahibi öğrencilere aktarılmak üzere Üniversite Burs Fonu’na devredileceği ‘100. Yıl Köyü’ projesi, aynı zamanda içerdiği atölyelerle yerel üretimde kalkınma ve istihdamın artmasını da destekleyecek.

‘100. Yıl Köyü Türkiye’nin projesi’

ALTYAPISI AFAD TARAFINFAN TAMAMLANACAK

Toplam maliyeti, arsa değeri hariç 125 milyon lira olan Hatay Jandarma Asayiş Vakfı’na 10 yıllığına tahsis edilen arazi üzerindeki 100. Yıl projesinin altyapısı AFAD tarafından tamamlandıktan sonra, üstyapısı yine 100. Yıl Köyü Platformu paydaşları tarafından oluşturulacak.

‘100. Yıl Köyü Türkiye’nin projesi’

Ayrık; sürdürülebilir barınma, eğitim ve yerel üretime destek vermek isteyen herkesi 100. Yıl Köyü Platformu altında bir araya gelmeye davet ederek, bağış yapmak isteyenlerin ‘gulmekiyilestirir.org.tr’ adresinde detayları bulabileceklerini ekledi.

Haberin Devamı

‘100. Yıl Köyü Türkiye’nin projesi’

‘UMUT OLMAK DURUMUNDAYIZ’

Aslan, projeyle ilgili şu ifadeleri kullandı:

Ülke olarak çok acı verici bir süreç yaşadık. Binlerce vatandaşımızı, canımızı kaybetmenin çok derin üzüntüsünü paylaştık. Bu acıyı yaşayan milyonlar içinde, ailemden verdiğim kayıplarla en yoğun yaşayanlardan sadece biriyim. Bu süreçte, ihtiyacı olanlara destek olmak, attığımız her adımda kalbimizi dinlemek ve empati göstermek çok önemli. Yıkımla başa çıkmak, zamana yayılan bir süreç. Kayıplarımızı unutmayacağız ama zamanla acılarımızı bir nebze olsun hafifletecek bir yol, umut olmak durumundayız birbirimize... Şu ana kadar proje için gerekli kaynağın yüzde 52’si toplanmış durumda. Kalan ihtiyaç için herkesin desteği gerekli. Jandarma Asayiş Vakfı’na tahsis edilen Mustafa Kemal Üniversitesi arazisi üzerindeki projenin altyapısı AFAD tarafından kasım ayında tamamlandı, şu anda yapımı devam eden ilk etap evlerin nisan sonu teslim edilmesi hedefleniyor. Hatay’ın sosyokültürel yapısı ve geçmişten gelen yapılaşması ile bugünkü modern mimarisi bir araya getirilmeye çalışıldı. Kerpiç duvarlar sayesinde sert sıcak iklim koşullarından etkilenme minimize edildi ve bu da enerji kaybında ciddi oranda düşüşler sağladı. 100. Yıl Köyü, aslında tüm Türkiye’nin projesi...