Cadde AĞIZ VE DiŞ SAĞLIGINDAKİ YENiLiKLER - ESTETiK UYGULAMALAR

AĞIZ VE DiŞ SAĞLIGINDAKİ YENiLiKLER - ESTETiK UYGULAMALAR

12.03.2014 - 19:12 | Son Güncellenme:

Estetik diş hekimliği; çarpık, lekeli, kırık, pürüzlü, fazla uzun ya da kısa dişler için daha sağlıklı görünüm sunuyor.

AĞIZ VE DiŞ SAĞLIGINDAKİ YENiLiKLER - ESTETiK UYGULAMALAR

Diş Hekimi İlker Erdoğan, güncel estetik diş hekimliği uygulamaları ‘laminate veneer porselen’, ‘diş beyazlatma’ ve ‘zirkonyum porselen’i anlattı:

-Laminate veneer nedir?
Laminate veneer, ön grup dişlere estetik amaçlı uygulanan ince porselen kaplamalardır. Bu kaplamalar, 0.3-0.7 mm., yani oldukça ince ve yarı geçirgen restorasyonlardır. Genellikle ön dişlerde renklenme, boşluk, uyumsuzluk, kırık, aşınma ve hafif çapraşıklık olduğunda estetik amaçlı kullanılır. Gerek fiziksel gerekse ışık geçirgenlik özellikleriyle doğal diş görünümüne çok yakındır. İstenen boy, şekil ve renkte hazırlanabilirler.

-Laminate veneer tedavisi nasıl uygulanır?
Uygulama için, kimi zaman gerek kalmamakla birlikte diş minesinde az miktarda aşındırma yapılır. Ardından hastadan ölçü alınarak model elde edilir. Bu model üzerinde provası yapılır ve cila atılarak dişlere yapıştırılır.

Kimlere uygundur?
- Dişlerinin şeklinden ve boyutundan memnun olmayanlara
- Ön dişleri kırık ve aşınmışlara
- Ön dişleri hafif çarpık olup ortodontik tedavi yaptırmak isteyenlere
- Ön dişleri ayrık olup ortodontik ya da ortognatik cerrahi tedavisi istemeyenlere
- Ön dişlerde beyazlatma işleminin yetersiz kaldığı, kalıtsal leke ve renk bozukluğu bulunanlara
- Ön dişlerde renkleşmiş, geniş dolguları bulunan, bu nedenle estetik görünüm isteyen kişilere uygulanır.
Laminate veneer; çene bozuklukları, diş gıcırdatma, tırnak yeme, kalem ısırma gibi kötü alışkanlıkları ve diş eti tahribatlarının ileri derecede olan kişilerde maalesef uygulanamaz. Ön grup dişlerdeki düzensizlik, çapraşıklık, ayrıklık gibi durumlarda ya da beyazlatma işleminin yetersiz kaldığı zamanlarda da estetik bir çözümdür.
Diş fırçalama ve ip kullanımıyla günlük ağız bakımı yapılır. Laminalar pürüzsüz yüzeye sahip olduklarından lekelere karşı dayanıklıdır. Oluşabilecek lekelerse çıkarılabilir. Sigara, çay, kahve gibi maddelere maruz kaldıklarında renk değiştirmezler. İyi bir bakımla laminalar uzun yıllar ilk günkü haliyle kalır.

Haberin Devamı

DiŞ BEYAZLATMA YÖNTEMLERi
Dişler iç ve dış kaynaklı nedenlerden dolayı renklenebilir. Sigara, çay, kahve, kola gibi maddelerin sık tüketimi, bakımının aksatılması, yaş, çocukluk döneminde tetrasilkin grubu ilaç ve florür kullanımı, kalsiyum, fosfor eksiklikleri ya da dişin kendi yapısından dolayı dişlerde renklenme meydana gelebilir. Diş beyazlatma iki şekilde yapılır.

Evde diş beyazlatma
Bu yöntemde diş hekimi hastadan ölçü alır ve kalıplar hazırlanır. Hasta bu kalıbın içerisine yerleştirilen ilacın dişlerin üzerine takar. İşlem, dişin rengine bağlı olarak 1-4 hafta arasında tamamlanır.

Lazerle beyazlatmaBu diş beyazlatma yönteminde beyazlatma jeli dişlere uygulanır. Ardından KTP lazeri kullanılarak aktive edilir. Lazer, çevre dokulara zarar vermez. İşlemin ardından yapılacak florid uygulama, diş minelerini güçlendirir ve çürümelere karşı korur.

Haberin Devamı

ZİRKONYUM DESTEĞİ

1960’lı yıllardan beri tıpta kullanılan zirkonyum, ısı ve elektrik üretmeyen, yüksek ısı ile darbelere dayanıklı, hafif ve ışık geçirebilen bir materyal. Zirkonyum oksit, ısıyı iletmediğinden sıcak soğuk yiyecek ve içecek tüketiminde dişlerde hassasiyet oluşturmaz. Tat bozukluğu, diş eti problemi ya da ağız kokusu yaratmaz. Daha sağlıklı ve estetik sonuçlar elde etmek amacıyla zirkonyum, diş hekimliğinde metal desteklerin yerini aldı. Porselen kronlara alt yapı olarak kullanılmaktadır.

Kron: Tam kaplama
Kron çeşitli nedenlerle hasar görmüş dişleri restore etme yöntemidir. Kronlar zayıflamış dişlerin çatlamasını engellemek, kırık bir dişi onarmak, köprü yapabilmek, aşırı çürük nedeniyle madde kaybına uğramış veya şekli bozulmuş bir dişi kaplamak için ve implant üst yapısı olarak kullanılabilir. Kronlar full-metal, metal destekli porselen ya da full-porselenden yapılabilir. Öncelikle dişte çürük varsa bu kısımlar temizlenir. Destek diş kronun sığacağı şekilde küçültülür. Ardından ölçü alınır. Elde edilen modele göre kron hazırlanır. Porselen kullanılacaksa doğal diş tonu belirlenip destek
dişin üzerine yapıştırılır.

Haberin Devamı

KOZMETiK KONTURLAMA

Doğal dişlerin küçük aşındırmalar yapılarak düzeltilmesi işlemidir. Bu yöntemle kesici kenarlar düzeltilebilir, sivri köşeler yuvarlatılabilir, dişlerdeki küçük kırık ve kopmalar, hafif çapraşıklıklar restore edilebilir. Dişin sert dokularına en az müdahaleyle mine seviyesinde küçük aşındırmalarla işlem gerçekleştirilir ya da üzerine basit ilavelerle estetik bir görünüm elde edilebilir.