Ali Tufan Koç

Ali Tufan Koç

alitufankoc@gmail.com

Tüm Yazıları

‘Glee’nin yeni sezonunda kadroya Türk bir ismin dahil olması yüksek ihtimal. Verdiği demeçlerle kafa karıştıran Türk kızı Aylin, yakında çok konuşulacak.

‘The Glee Project’, popüler ‘Glee’ dizisiyle paralel ilerleyen, bir realite şovu. Sezon boyunca oylamalar/elemelerle, gülmeler /ağlamalarla ‘Glee’nin kadrosuna dahil olacak ‘şanslı’ kişi seçiliyor. Şovun ikinci sezonunda yarışanlar arasında bir Türk de var. Adı: Aylin.


24 yaşındaki Aylin hakkında en konuşulan/tartışılan mevzu, müslüman oluşu ve her fırsatta müslümanlığını dile getirmesi, uzun uzun dininden bahsetmesi. Geleneksel, müslüman bir aileden geldiğini ve amacının sınırları zorlamak olduğunu söylemesi çarpıtılmaya meyilli, muhtelif polemiklere gebe bir durum. Youtube’da dan izlenebilen röportajında bakın ne diyor: “Evet, geleneksel müslüman bir aileden geliyorum, fakat sınırları zorlamayı seviyorum. Herkesle flört eden, seksi görünmeyi seven biriyim. Evet, ailemin yapısına pek uymuyorum ama bununla yaşamayı öğrenmek zorundalar. Evden atsalar da pek umrumda değil.”

Haberin Devamı


Ailenin ne kadar ‘geleneksel’ olduğuna dair bir bilgi henüz yok.
Aylin’in tek söylediği, annesinin hâlâ hiçbir erkekle öpüşmediğini zannetmesi. İnternette paylaştığı mezuniyet fotoğraflarından, annenin başı bağlı olmadığını biliyoruz en azından. Aylin ve ailesinin hikayesi üzerinden, geleneksel müslüman Türk aile ve onların asi, başkaldıran kızları şablonu Amerikan popüler kültür tarihinde ilk kez bu kadar canlı ve derinden işleniyor. Amerikan seyircisinin verdiği tepki şimdilik Türk lobisini kızdıracak cinsten. Bloglarda, forumlarda en sık konuşulan Türk ailesi yapısının nasıl bu kadar sert, gaddar ve kuralcı olabileceği. Dışarıdan, okyanus ötesinden bakınca görünen manzara şu: Her şey sanki, reyting uğruna titizlik örülmüş, incelikli bir kurgudan ibaret. Şimdilik görünen o ki, Türk ailesinde yaşanan tezat durumlar, Amerika’da fazlasıyla iş yapıyor.

SERDAR-I EKREM, BOHEM OLABiLDi Mi?

Başlıktaki soruyu yöneltmenin üzerinden birkaç ay geçmiş, yazıda ‘....’ benzetmesiyle geçen Mazur’a’dan ‘dertli’ bir itiraz var. Söz hakkı, Mazura’nın:

Haberin Devamı


“Mazura markasını yaratan genç bir girişimci. Emrah Ünallı 26 yaşında ve doğma büyüme Galatalı, hatta deyim yerindeyse Galata’nın en Galatalı meskeni, Doğan Apartmanı’nın yerlisi. Anne-babası bu apartmanda tanışmış, bu apartmanda evlenmiş, buraya yerleşmiş ve hâlâ burada oturuyor. Emrah Bey’in babası da gömlek işiyle uğraşıyor ancak onunki biraz ‘eski kafa’ usulü. İşte Mazura’nın çıkış noktası da burası. Her baba-oğulun arasında olan anlaşmazlık burada da karşımıza çıkıyor ve Emrah Bey, babasından tamamen bağımsız olarak ‘mükemmel gömlekler’ yapıp satacağı yeni işini kuruyor. Bunu yaparken ne sıfır sermayesi olması, ne deneyimsizliği ne de ailesinin karşı çıkışları onu engellemiyor. Mükemmel gömlek için mükemmel kumaş, mükemmel malzemeler ve en önemlisi mükemmel işçiliği bir araya getirmek için çalışmaya başlıyor. Takdir edersiniz ki, bunları elde etmek ‘Osmanbey tekstilci dükkanları’nın cirit attığı bir piyasada kolay değil. Yoğun araştırmaların ve çalışmaların sonunda İngiliz tek iğne dikiş tekniği kullanılarak santimetrede minimum dokuz iğne batımıyla dikilen, yüzde 100 Mısır pamuğu kumaşlardan yapılmış, gerçek sedef düğmeler kullanılmış, punto dikişli ve raporlu 300 Mazura gömleği hayat buluyor. Sıra geliyor Mazura Store’a. Bizim Mazura Store dediğimiz ama aslında bir kömürlük olan dükkan, çok ama çok küçük olduğundan içindeki her şey özel olarak seçilip yaptırılıyor. Gezilmedik antika pazarı kalmıyor. En sonunda mobilyalardan aksesuarlara her şeyin sıfırdan tasarlanıp yaptırılmasına karar veriliyor. Orijinal tuğla duvarların özgünlüğü bozulmaması için tarihi eser restorasyonunda kullanılan özel malzemeler getirtiliyor.”

Haberin Devamı

BU DA BOHEMLİĞİN ÇEŞME HALİ

Bohem ve burjuva gibi Tükiye’deki karşılığı muamma, havalı laflar, işletmecilerimizin üzerine oynamaayı en sevdiği kavramlardan. Çapa ekibi, bir ara Nişantaşı Sofa Oteli’nin içinde ‘Burjuva living’ konseptli bir Burjuva Bar açmıştı, mesela. Yeni bohem/burjuva açılımın sahibi Emre Ergani. Haftaya Çeşme Alaçatı’da açacağı yeni ‘beach club’ın adı ‘Bobou Beach’. Bohemian ve burjuva anlamına gelen ‘bourgeois’in kelimelerinin ilk hecelerinden oluşuyor. Çeşme’nin bohem/burjuva kitlesinin kim olduğunu haftaya açılışta göreceğiz hep beraber.

GÖZDEN?KAÇMASIN

Divan’ın SPA’sı: Bond çekimleri sırasında çok konuşuldu Harbiye’deki Divan Oteli ve içindeki Puri SPA.


Gittiğimde, SPA görevlileri Bond etkisinden çıkamamış olacak, Bond ekibinden biri zannedilerek karşılandım. İşin aslı anlaşıldıktan sonra da sunulan hizmette değişiklilk olmadı. Masaj görevlisinden, hamamdaki tellağına Puri ahalisi her gelene bir Hollywood yıldızı muammelesi çekiyor.


Bonomo’nun bültenleri: Sanatçı iletişimi zor iş. Hafta sonu eklerine çarşaf çarşaf demeç vermekle, Twitter’dan “Ben de sizlerden biriyim” kokulu, vapurdan, otobüsten tweet’ler atmakla olmuyor, olamıyor. Bonomo tarafından her ay itinayla gönderilen bülten, Bonomo’nun el yazısıyla kaleme aldığı rastgele notlardan, ekibin kişisel sevinçlerinden, anlık çekilmiş fotoğraflardan oluşuyor. Gayet rahat, gayet gerçek.