Ali Tufan Koç

Ali Tufan Koç

alitufankoc@gmail.com

Tüm Yazıları

Meksika’nın Tekila kasabasında Jose Cuervo’yla tanışmak, Gülben Ergen’i anlamak ve tekilanın sarhoş sarhoş shot niyetine kafaya dikilen içkiden çok daha fazlası olduğunu öğrenmek...

Tekila kasabası dediğiniz, yaklaşık 10 bin nüfuslu, irili ufaklı, 1-2 katlı, renkli evlere sahip, serin, sakin ve dingin bir yerleşim alanı. Kasaba halkının neredeyse tamamı tekilayla meşgul. Herkesin dilinde bir “Tekila içilmez, yaşanır” lafı, kalbinde bir tekila aşkı. Starbucks’lardan, McDonald’s’lardan arınmış, korunmuş sadece Meksika yemeği, içeceği ve mamülüyle dönen bir kasaba.

Haberin Devamı


Kasaba nüfusunun yarısından çoğu Juse Cuervo’nun emrinde çalışıyor. Jose Cuervo adına henüz aşina olmayabilirsiniz. Jose Antonio de Cuervo, dünyanın en eski tekila üreticisi. Sene 1795. Bir diğer deyişle, dünyanın en çok tüketilen tekila markası Jose Cuervo’yu yaratan isim.

Tekila kasabasında Gülben Ergen olmak

Jose Cuervo’nun tekila kasabasına olan katkısı uyduruk bir kalkındırma projesi ya da üstünkörü kapı önünü süpürme meselesi değil. Asfalt yolundan havalı restoranına, hastanesinden pastanesine kasabanın tamamında kendisinin mayhoş agave kokulu parmağı var. Kasaba öyle bir hale gelmiş ki, kendinizi görünenin arkasında hiçbir şeyin olmadığı, yapay film setinde hissediyorsunuz. Kapı önünde koşturan çocuklar da Cuervo’nun koruması altında. Öyle ki, margaritalar sayesinde çivilerimiz iyice gevşemişken, dünyanın dört bir yanından gelen misafirler olarak kasaba meydanına çağırılıyoruz, çocuklara hediye etmek üzere bisiklet kurmamız isteniyor. Allah’ın Meksika’sında, ücra bir köyde yine bir sosyal sorumluluk meselesiyle, ‘Çocuklar Gülsün Diye’ hadisesiyle burun burunayız. Gruplar halinde girişiyoruz bisiklete.

Bizim kız ağlamaklı. Arkadaşları basmış pedala, dört dönüyor meydanda. Bizimkisi hâlâ benim iki vidayı sıkıştırmamı bekliyor. Gülben Ergen’i şimdi daha iyi anlıyorum. Çocukları güldürmek gerçekten zahmetli işmiş. Bir kere güldürdünüz mü, dünyalar sizin oluyor. Üstelik çocuğu güldürdünüz diye öyle etrafa yapay gülücükler atmanız falan da gerekmiyormuş.

Haberin Devamı


DENEMEDEN DÖNME SOSLU SOKAK MEYVELERİ:

Sokakta seyyar meyvecilerin birine yaklaşıyorsun. “Büyük boy, karışık, sosu bol olsun” diyorsun. Karpuzu, kavunu, mangoyu, papayayı, salatalığı, Hindistan cevizini, küp küp kesip kaba dolduruyoruz. Üzerine de bol lime, bol kaya tuzu ve bol chili sosu.

LA TEQUILA’DA AKŞAM YEMEĞİ: Guadalajara’nın en havalı tekila restoranı. Her siparişe, yemeğin tadıyla uyumlu bir tekila eşlik ediyor. Yemek öncesi sırasıyla likör ve şarap, sonrasıysa viski niyetine tekila içiyorsunuz.

YOKSA MEKSiKA’DA TEKiLA iÇEN YOK MU?

Tekiladan anladığınız, limon ve tuz eşliğinde shot bardakta kafaya dikilen, mide yakan, surat ekşiten zehirden hallice bir içkiyse Meksika’da tekila içen tek bir kişi göremezsiniz. Çünkü, tekila öyle bizim barlardaki gibi içilmiyor. Limon ve tuz, ucuz, uyduruk bir tekilanın acı tadını bastırmak için kullanılıyor. Barlarda, restoranlarda çeşit çeşit, renk renk tekila kokteylleri var.

Haberin Devamı

TEKiLA KASABASINDA  CUERVO, ERGEN VE BEN


iÇMEDEN KALKMA

BANDERA RİTÜELİ: İlle de tekila shot yapacaksanız, Meksika usulü olmalı. Yemek öncesi, tabak kenarına üç shot bardağı dizilsin. Birine Jose Cuervo ailesinin en yakışıklısı Reserve da la Familia, diğerine taze lime suyu, en sonuncusuna da domates suyu ağırlıklı, alkolsüz lokal karışım Sangrita konulsun. Sırasıyla kafaya dikilsin. Sert, ekşi ve acı. Bu ritüele bardakların renginden ötürü (beyaz, yeşil ve kırmızı) İspanyolcada bayrak anlamına gelen “Bandera” deniyor.
HİBİSKUS ÇAYI: Canınız içinde tekila olmayan bir şey çekerse serinletici niyetine bir nevi ice tea çeşidi, soğuk hibisküs çayı.


AZ TUZLU, BOL BUZLU MARGARITA: Memleketin resmi içeceği margarita, en az su kadar hızlı ve pratik tüketiliyor. Genelde bardağın kenarı bol tuzlu, içi az buzlu servis edilse de barmenden tam tersini isteyin. İçeceğiniz kusursuz margarita, az tuzla, bol buzla, Jose Cuervo Tradicional’la yapılanı.

TEKiLA KASABASINDA  CUERVO, ERGEN VE BEN


KARŞILAŞTIRMALI iKi MEKSiKA ŞEHRi: MEXICO CITY Mi, GUADALAJARA MI?

İki şehirde koşar adım geçen birkaç günün ardından...
* Mexico City toz dumansa, Guadalajara temiz bir nefes.
* Mexico City bir sağa bir sola yatan, zaptedilmesi zor eğri büğrü bir binaysa, Guadalajara en jiletinden bir yapı.
* Mexico City acı bir sossa, Guadalajara tatlı ekşi bir karışım.
* Mexico City kaossa, Guadalajara tatlı huzur.