Cadde Ayla Algan'a veda! 'Annemi yaşam dolu kaybettik'

Ayla Algan'a veda! 'Annemi yaşam dolu kaybettik'

06.01.2024 - 16:16 | Son Güncellenme:

Geçirdiği beyin kanaması sonucu 86 yaşında hayata veda eden ünlü tiyatro hocası ve oyuncu Ayla Algan son yolculuğuna uğurlandı. Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi’nde yapılan tören sonrası sanatçının tabutu alkışlar eşliğinde salona çıkarıldı. Teşvikiye Camii’nde gerçekleşen cenazeye sanat dünyasından birçok isim katıldı.

 

4 Ocak'ta beyin kanaması nedeniyle yaşamını yitiren Ayla Algan, bugün son yolculuğuna uğurlandı. Usta sanatçı için Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi'nde tören yapıldı.

Haberin Devamı

Türk bayrağına sarılı tabutu Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi’ne getirilen Algan’a veda etmek isteyen dostları sanatçıya son görevini yerine getirmek için bir araya geldi. Tiyatro dünyasından oyuncular Orhan Alkan, Aliye Uzunatağan ve sanatçının kızı Sevgi Alkan sahneye gelerek usta isimle yaşadıkları anılarını dile getirdi.

Ayla Algana veda Annemi yaşam dolu kaybettik

"BİR ANDA KAYBETTİK"

Sevgi Alkan, annesi Ayla Algan'ın hep yaşam enerjisi ve öğretme isteğiyle dolu olduğunu söyledi.

Bir anda kaybettik. Nasıl oldu bilmiyorum? Yaşam dolu olarak kaybettik. İkinci kitabını çıkarmak için hazırlıklarına başlamıştı. Bir yandan çorbasını pişiriyordu, bir yandan öğrencileriyle birlikte şiirler okuyorlardı. Yaşamın içinde, üniversite talebesi gibi belki ondan da fazla yaşam doluydu. Hatta Kadir Has Üniversitesi’ndeki hocalara ‘Beni de alır mısın yüksek lisansa, ben de ders vermek istiyorum’ demiş. Sanki biraz erken gitti gibi, belki bir 10 yılda daha bizimle olabilirdi.

Ayla Algana veda Annemi yaşam dolu kaybettik

ÜNLÜ İSİMLERDEN SON GÖREV

Tören sonrası alkışlar eşliğinde tiyatro salonundan tabutu omuzlar üzerinde çıkarılan ünlü isim, son yolculuğuna uğurlanacağı Teşvikiye Camii'ne getirildi. Buradaki törene Ayla Algan'ın yetiştirip emek verdiği sanat dünyasından birçok ünlü isim ve sevenleri katıldı. Törende Erdal Özyağcılar, Zafer Algöz, Meltem Cumbul, Orhan Gencebay, Kerem Alışık, Halil Ergün, Bennu Yıldırımlar ve Alper Kul hazır bulundu.

Ayla Algana veda Annemi yaşam dolu kaybettik

Haberin Devamı

"BİRÇOK SANATÇININ YETİŞMESİNE VESİLE OLDU"

Zafer Algöz, "Sadece bizim ülkemizde değil dünyada da şöhreti olan çok kıymetli bir sanatçımızdı. Yunus Emre şiirlerini üç ayrı dilde seslendirip, dünyaya tanıtılmasında önemli rolü olmuştur. Hayatının neredeyse 70 yılını tiyatroya ve sanata adamış önemli bir değerimizdi. Birçok oyuncusun yetişmesine vesile oldu. Işıklar içinde uyusun" dedi.

Ayla Algana veda Annemi yaşam dolu kaybettik

"GÜLÜP EĞLENEREK OYNUYORDUK"

Meltem Cumbul, "Ayla Algan, Türk tiyatrosuna çok fazla emek vermiş çok kıymetli bir sanatçı. 'Biz Size Aşık Olduk' dizisi ile kendisiyle çalışma fırsatı yakalamıştım. Orada annemi oynamıştı, çok gülüp eğlenerek oynuyorduk. Çok kıymetli bir sanatçıyı kaybettik, üzgünüm" şeklinde konuştu.

Ayla Algana veda Annemi yaşam dolu kaybettik

"BU DÜNYADAKİ GÖREVİNİ ÇOK İYİ YAPTI"

Orhan Gencebay, "Harika bir sanatçı ve harika bir insan. Tiyatromuza önemli hizmetler yaptı. Bu dünyadaki görevini çok iyi yapanlardan biriydi. Ayla Hanım çok eski aile dostumuzdu, ayrıca benim oğlumun öğretmeniydi, tiyatro eğitimi almıştı kendisinden. Allah gani gani rahmet eylesin" ifadelerini kullandı.

Ayla Algana veda Annemi yaşam dolu kaybettik

"ABLAMIZDI, HOCAMIZDI"

Erdal Özyağcılar, "Ben eski talebesiydim. Ayla; ablamızdı, hocamızdı, annemizdi. Biz onların çocuklarıydık. Sadece bir öğretmen öğrenci ilişkimizin dışında her şeyimize uğraşırdı. Bilgimizle, kültürlü olmamızla, kitap okumamızla. Sanatta kültürün ne kadar gerekli olduğunu bize anlatırdı. Çağdaş bir Cumhuriyet kadınıydı, o damarlarındaki tiyatro aşkını hep bize aşılayıp öğretmek istedi" açıklamasını yaptı.

Ayla Algana veda Annemi yaşam dolu kaybettik

Haberin Devamı

"TUTUNDUĞUMUZ SON DAL DA KIRILDI"

Kerem Alışık, "Ah Güzel İstanbul’dur Ayla Algan, İstanbul’un tüm güzelliklerini bir bir kaybettik maalesef. Tutunduğumuz son dal da kırıldı ve hepimiz yere çakıldık. Ayla abla yetiştirdiği binlerce öğrencisi gibi tiyatronun da anasıdır. Bir Cumhuriyet anıtı bir ustadır" diye konuştu.

Ayla Algana veda Annemi yaşam dolu kaybettik

Ayla Algan, öğle namazı sonrası kılınan cenaze namazıyla birlikte Aşiyan Mezarlığı’nda toprağa verildi.

Ayla Algana veda Annemi yaşam dolu kaybettik