Cadde Bamyadan ‘Dağ’ çıktı

Bamyadan ‘Dağ’ çıktı

26.03.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:

Sinemadaki erkek egemenliği ve cinsiyetçiliğe tepki olarak her yıl dağıtılan Altın Bamya ödüllerine bu yıl damgasını Alper Çağlar’ın ‘Dağ’ filmi vurdu. Doğu’da askerlik yapan iki gencin hikâyesini anlatan Dağ gecede 3 bamya birden kazandı

Bamyadan ‘Dağ’ çıktı

Sinema erkek egemen bakışı yermek ve cinsiyetçiliğe tepki olarak dağıtılan Altın Bamya Ödülleri, dün İstanbul’daki Hollanda Başkonsolosluğu’nda yapılan bir törenle sahiplerini buldu. Altın Bamya Akademisi tarafından Filmmor Kadın Filmleri Festivali kapsamında dağıtılan ve bu yıl 5. kez verilen ödüllerin sunuculuğu gazeteci Bahar Çuhadar üstlendi. Gecenin ilk konuşmasını ev sahipliğini üstlenen Hollanda Başkonsolosu Onno Kervers yaptı. 2 yıldır ödüllere ev sahipliği yapmaktan mutluluk duyduklarını vurgulayan Kervers, “Kadın hakları öncelik verdiğimiz konulardan. Filmmor da buna dikkat çekiyor.
Film, kadın haklarına vurgu yapmak için önemli bir alan. Altın Ahududu Hollywood için neyse Altın Bamya Türkiye için, o. Filmler kadın dostu olmalı” dedi. Kervers, kadın karakter ödülü alan “Zenne”nin ödülüne katılmadığını da belirtti: “Zenne, eşcinsel haklarına dikkat çeken bizim çok sevdiğimiz bir film. Ödüle katılmıyorum ama düşünce özgürlüğüne saygı duyuyorum.”

Özcan Deniz de adaydı
Ödüllere damgasını vuran film, Alper Çağlar’ın yönettiği Doğu’da askerlik yapan iki ayrı toplumsal sınıftan iki askere odaklanan “Dağ” oldu. “Dağ”, ana karakterleri Oğuz ile Bekir’le erkek karakter dalında aday olan Özcan Deniz’in yönettiği “Evim Sensin”in İskender’i ve “Sen Kimsin”in Tekin’i arasından sıyrılarak, ödülü aldı.
“Dağ”, ayrıca senaryo dalında “Zenne” ve Altın Portakal Ödüllü “Güzel Günler Göreceğiz”i geride bıraktı. Film dalında Altın Bamya kazanarak gecenin en ‘önemli’ ödülünü de alan “Dağ”, 3 dalda Altın Bamyalı bir yapım oldu. “Dağ” ekibinden ödüllerini almaya gelen olmadı.
Altın Bamya’da izleyici oylarıyla belirlenen İzleyici Bamyası’nın sahibi, Zeki Demirkubuz’un yönettiği “Yeraltı” olarak açıklandı.

İzleyici ‘Demirkubuz’ dedi
Bu yıl Altın Bamya Akademisi’nin yeni bir ödülü de vardı: Bamya Kurusu. Uyarı niteliği taşıyan Bamya Kurusu’nun sahibi ise “Çakallarla Dans: Hastasıyız Dede” oldu. Altın Bamya Akademisi, ödül töreninde her yıl olduğu gibi bu kez de gelecek sene ödül verecek film bulamama dileğini tekrarladı.