Banu Çarmıklı

Banu Çarmıklı

banu.carmikli@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

TOPHANE SANAT TURU
Bağımsız ve kâr amacı gütmeyen çizgisiyle, geçtiğimiz yıldan beri sıra dışı projelere imza atan Merdiven Art Space, en önemli güncel sanatçılarımızdan Gülsün Karamustafa’nın ‘Bebeği Kundaklamak’ başlıklı sergisine ev sahipliği yapıyor. Sanatçının Türkiye’de ilk kez izleyiciyle buluşan major enstalasyonu, Merdiven Art Space’e özel olarak kurgulandı. Karamustafa, üretim pratiğine pek çok farklı medyumu başarıyla dahil etmeyi başarmış, irdelediği sosyopolitik konularla yerel çağdaş sanat sahnemizin öncüleri arasına ismini yazdırmış değerli bir sanatçı. BüroSarıgedik ve Merdiven Art Space iş birliğinden doğan serginin çıkış noktası, sanatçının 1969 yılında, öğrencilik döneminde yaptığı Floransa seyahatine dek uzanıyor. Filippo Brunelleschi tarafından tasarlanmış, eski bir yetimhane binası olan ‘Ospedale degli Innocenti’deki duvar kabartmalarında gördüğü kundaklanmış bebek tasvirlerinden çok etkilenen sanatçı, 2015 yılında ‘Bebeği Kundaklamak’ çalışmasına imza atıyor.
Savaş dönemleri, büyük felaketler, göçler ve diasporalar nedeniyle çağlar boyunca en büyük mağduriyeti yaşayan çocukları odağına alan Karamustafa; masumiyet ve yardıma muhtaçlık durumlarını yeniden yorumluyor. II. Dünya Savaşı sonrası yetim kalmış çocukların gündelik hayatlarından kesitler sunan videoya, çarpıcılığı gerçekliğinden gelen bir yerleştirme ve Karamustafa’nın muazzam desenleri eşlik ediyor. Sergiyi izlerken etkilenmemek ve sanatçının işaret ettiği kavramlar üzerine düşünmemek elde değil. Mekanla bütünleşmesi açısından da çok
başarılı bulduğum sergi, 13 Nisan’a dek devam ediyor, mutlaka görün derim.

Haberin Devamı

KARŞITLIK DOLU İLİŞKİ
Benim gibi yeni keşiflerin peşindeki sanatseverlere imkan tanıyan MARTCH Art Project, Seçil Büyükkan’ın solo sergisini ağırlıyor.
Daha önce Base İstanbul’dan hatırlayacağımız sanatçının son dönem üretimlerini içeren ‘Yeni Bir Günün Anısı’, zamandan ve mekandan bağımsız, soyut bir evrenin kapılarını aralıyor. İnsan ve doğa arasında yüzyıllardır süregelen karşıtlık dolu ilişkiyi tuvallerine konu edinen Büyükkan’ın, izleyicinin zihnini referanslara boğmayan sade ifade dilini beğendim. Yaşam, ölüm, yaratım ve yıkım gibi kavramların bütüncül bir sistemin ayrılmaz parçaları olduğu gerçeğini akıllara getiren sergiyi, 29 Mart’a kadar izleyebilirsiniz.

Haberin Devamı

RENKLİ BİR ZAMAN YOLCULUĞU
artSümer ise Basim Magdy’nin üçüncü solo sergisini izleyiciyle buluşturdu. Sanatçının özgün kurgusal dünyasından içeri girenleri, geçmişle gelecek arasındaki sınırların silikleştiği, renkli bir zaman yolculuğu bekliyor. İsmini, Magdy’nin 2016’da yaptığı ‘No Shooting Stars’ filmindeki bir satırdan alan ‘Esrarengiz Zaman Makinelerine İnen Bir Yürüyen Merdiven’; video, fotoğraf ve metinlerin kuşatmasında bir evren sunuyor. Aile albümlerindeki çocukluk fotoğraflarından, insanlığın bencilce üretip, yok ettiği şeylerin izlerine uzanan bu dünyayı, bir okyanus zemininden gözlemleme fırsatı sunan sergiyi başarılı buldum. Sergi, 23 Mart tarihine dek ziyarete açık.