Banu Çarmıklı

Banu Çarmıklı

banu.carmikli@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

VENEDİK’E BEŞ KALA
Avrupa’nın en prestijli sanat etkinliklerinden Venedik Bienali, gelecek hafta kapılarını açıyor. Bu yılki edisyonun ülkemiz açısından ayrıca bir önemi var. Ulusal pavyonda İnci Eviner’in temsiliyetinin yanı sıra bienal sanatçıları arasında gösterilen Halil Altındere’nin işleri de izleyiciyle buluşacak.
Küratörlüğünü Londra’nın en önemli kurumlarından Hayward Gallery’nin yöneticisi Ralph Rugoff’un üstlendiği 58. Uluslararası Venedik Bienali, 11 Mayıs’ta başlıyor. Pek çok sanatçının kariyer basamaklarında önemli bir adımı teşkil eden bienal, pratiğini uluslararası düzeye taşımış sanatçıları davet ederek, güncel üretimleri ve eğilimleri sanatseverlere sunuyor. Bu yılki seçkide yer alacak 79 ismin arasında Halil Altındere’nin de olması gurur verici bir haber... Daha önce Documenta, Manifesta, İstanbul, Gwangju, Sharjah, São Paulo ve Berlin Bienali’nin yanı sıra; MoMa PS1, Centre Pompidou, Moderna Museet ile MAXXI gibi prestijli müze ve kurumlarda işlerini sergileyen sanatçı, bienal için ürettiği yeni projeleriyle yurt dışı başarılarına bir yenisini
daha ekleyecek.
‘Çıtayı yukarıya taşıyacak’
1990’ların ortasından günümüze giderek yükselen bir ivmeyle, Türkiye güncel sanat sahnesinde etkisini sürdüren Altındere; video, heykel, yerleştirme, fotoğraf ve performans alanlarındaki disiplinlerarası çalışmalarıyla biliniyor. Bu yıl ‘May You Live in Interesting Times’ başlığı üzerine tematik kurgusunu oluşturan Venedik Bienali’nin başarılı sanatçımıza kayıtsız kalmadığını görmek sevindirici. Sanatçı tercihlerinde kavramsal çerçevede vurguladıkları şekilde; bugün küresel olarak içinden geçtiğimiz kritik döneme ve gündeme dair söyleyecek çarpıcı sözü olan, alternatif bakış açıları öneren isimleri dahil eden bienal ekibi, beklentileri epey yükseltti diyebilirim. Halil Altındere’nin hicivli göndermeleri, eleştirel yaklaşımı ve özgün ifade diliyle bienalin çıtasını da yukarıya taşıyacağından eminim. Her zaman vurguladığım gibi dünyanın gündeme daha duyarlı, toplumsal, ekonomik, politik dinamikleri gözlemleyen ve üretimine aktarabilen sanatçılara ihtiyacı var. Bienal gibi etkinliklerin odaklandığı tema ve çalışmaların da bu doğrultuda ilerlediğini görüyoruz. Bu açıdan sanatçının işleriyle hak ettiği ilgiyi görmesi ve ülkemiz çağdaş sanat üretimine dikkatleri yöneltmesi çok değerli.
Öncü bir isim
Venedik Bienali, 58. Uluslararası Sanat Sergisi’ndeki Türkiye Pavyonu için yapıt üretecek sanatçı ise, benim de işlerini severek takip ettiğim İnci Eviner olarak duyuruldu. İstanbul Kültür Sanat Vakfı’nın girişimi ve destekçilerin katkılarıyla Arsenale’de yer alacak serginin küratörlüğünü Zeynep Öz üstleniyor. Eviner; kariyeri süresince Sharjah Bienali, Aichi Trienali, Selanik Bienali, Şanghay Bienali ve Venedik Bienali’nin yanı sıra Philadelphia Sanat Müzesi, Thyssen-Bornemisza Art Contemporary, Musée d’Art Moderne de la Ville de Paris, Massachusetts Güncel Sanat Müzesi ile Palais des Beaux-Arts de Lille gibi önemli kurumlarda işlerini sergileme fırsatı bulmuş, öncü bir isim. Çizim temelli videoları, performans ve yeni medyanın harmanlandığı katmanlı pratiğiyle yerel güncel sanatın önemli bir temsilcisi olan sanatçı; iktidar, kadın bedeni, öznellik, arzunun politikası gibi kavramlara eğiliyor.
‘Biz, Başka Yerde’ başlıklı projesi için pavyonu bir sahneye dönüştürecek olan Eviner’in; mimari öğelere, videolara, ses yerleştirmelerine ve objelere yer vereceği sergisi, Venedik’te kesinlikle ses getirecektir. İki sanatçımızın varlığıyla zenginleşecek,
24 Kasım tarihine dek sürecek olan Venedik Bienali’ni heyecan ve merakla bekliyoruz.