Barış Kuyucu

Barış Kuyucu

barisk@cnnturk.com.tr

Tüm Yazıları

* İyi ki varsın Lefterim
Büyükadalı Lefter, futbolu bırakalı 56 yıl oldu. Kıvrak çalımlar çok uzaklarda kalsa da o adı hâlâ dillerde dolaşan bir futbol efsanesi
Yıl: 2008
Yer: İstanbul – Büyükada
Barış: Lefter Bey! Affedersiniz efendim, rahatsız etmiyorsam sizinle fotoğraf çektirebilir miyim? Bu onuru yaşamak istiyorum.
Lefter: Benimle mi? Genç adam artık ünlü değilim ki. Bir sürü yıldız varken benimle neden zamanını harcıyorsun?
Barış: Zaman harcamıyorum, unutulmaz bir an yaşıyorum. Lefter’den daha büyük bir yıldız da göremiyorum. Sizinle konuşuyorum, hatta yüzünüzdeki tebessümden anladığım kadarıyla birlikte bir fotoğrafımız bile olacak.
Lefter: Hadi olsun be! Gel yanıma haydi!
Barış: İyi ki varsınız.

Haberin Devamı

Lefter’i izleme ayrıcalığı
Oldu. Fotoğrafım oldu. Lefter ile anım oldu.
Peki bu satırların yazarı sadece bu küçük ama unutulmaz anısıyla mı, yoksa spor kitabı okuma sevgisi sayesinde öğrendikleriyle mi size Ordinaryüs’ü anlatacak?
Büyük usta Lefter’i izleme ayrıcalığı yaşayanları ne kadar kıskansam da söz hakkının onlarda olduğunu biliyorum.

Saha temaşa sanatının bu en büyüğü, akıl yok edici eşsiz futbolu ile sahalara yazılması çok zor bir ‘Lefter Klasiği’ bırakıp giderken, arkasında ağaç kovuğu değil, 30 yıldır her gün bollanan bir boşluk bırakmıştır…

Üniversiteye ayak sürmediği halde, çimenlere bir kürsü kurup anlatılamaz futbolunun başına ordinaryüslük serpuşunu geçiren Lefter Küçükandonyadis.
İslam Çupi – Tercüman Gazetesi 11 Haziran 1980

Tek başına bir takımdı. O iyi oynadığı zaman hiçbir rakip onu durduramazdı. Topu istediği yere atardı. Frikikleri, penaltıları önlemezdi. Rakiple dalga geçerdi.
Can Bartu – Fenerbahçe’nin efsane yıldızı

Eğer Lefter’i seyretmeseydim, kendimi eksik adam hissederdim.
Necmi Tanyolaç – Efsane gazeteci

YASSU LEFTERiMU*


"İstanbul deyince aklıma
Stadyum gelir
Kanımın karıştığını duyarım ılık ılık
Memleketimin insanlarına
Daha fazla sokulmak isterim yanlarına
Ben de bağırırım birlikte
Avazım çıktığı kadar
Göğsümü gere gere
Ver Lefter'e
Yaz deftere!"...
Bedri Rahmi Eyüboğlu

BÜYÜK YILDIZIN BÜYÜK KARiYERi
1925 doğumlu Lefter, yoksul bir balıkçı ailesinin 12’nci ve son çocuğu olarak imkansızlıklar içinde büyüdü.
Genç yaşta Büyükada'da futbol oynarken dikkat çekti. Ağabeyi Panahi, Beyoğlu Spor'da oynuyordu, ama onu Taksim Kulübü kaptı. Yaşı henüz 16'ydı, ama çoktan İstanbul Mahalli Ligi'nin en gözde oyuncuları arasına girmişti.
Sonrasında da vatani görevini yapmak üzere Diyarbakır'a gitti. Askerlik sırasında İstanbul'a izne geldiğinde, Fenerbahçe'nin antrenmanlarına katıldı. 1946 yılının aralık ayında terhis olup İstanbul'a döndüğünde, bu kez onu Fenerbahçe Kulübü bekliyordu.
Sözleşmeler yapıldı ve Lefter, ‘Üç yeşil kağıt’ karşılığında Fenerbahçe'ye transfer oldu. 1947'den 1965'e kadar sarı lacivert formasıyla takımını başarıdan başarıya götüren Lefter, futbola erken başladı, geç bitirdi. Jübile sonrası da futboldan kopamadı. Önce Yunanistan'da Egaleo ve Güney Afrika'da Johannesburg takımlarında oyuncu-antrenörlük yaptı.
Ardından Samsunspor, Orduspor, Mersin İdman Yurdu ve Boluspor'da teknik direktör olarak sahaya çıktı. Futbolu bıraktıktan sonra Büyükada'da yaşamaya devam etti. Çünkü Büyükada, Lefter'in en büyük tutkusuydu.