Çağdaş Ertuna

Çağdaş Ertuna

cagdas.ertuna@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Bu hafta İngiliz gazetesi Guardian’da Elif İnce imzalı bir Türkiye haberi vardı. Hayır, politika ya da turizmle ilgili değil.
Konu, çakma çanta ve kıyafetler. 2019’dan 2020’ye sahte kıyafet ve aksesuarlarda Türkiye’den satışın üç kat artması ve Türkiye’nin Çin ve Hong Kong’dan sonra en büyük sahte ürün imalatçısı haline gelmesi.
Haberi okurken gözümün önüne ister istemez yıllar önce Kate Moss’un Bodrum barlar sokağındaki alışveriş görüntüleri geldi.
Evet, Kate Moss sık sık Bodrum’a LifeCo’ya detoksa geliyor, Türkbükü’nde kalırken İpekçe’den bol bol alışveriş de yapıyor.
Zaten alışveriş de olmasa, o kadar saat aç biilaç nasıl geçer belli değil!
Buraya kadar her şey normal...
Ama seyahatlerinden birinde Kate Moss’un barlar sokağında bir çakma çantacıda çekilmiş fotoğrafı yayınlandı gazetelerde.
Bodrum barlar sokağından çanta, deri ceket ve kilim alışverişi yaptığı yazıyordu.
Daha fazla detaya girilmemişti.
Oysa fotoğrafa biraz dikkatli bakınca arkadaki sıra sıra çantayı fark etmemek mümkün değildi.
Dünyanın en önemli lüks markalarının yüzü ol, bunun için milyonlarca sterlin kazan, modaevlerinin patronlarından kreatif direktörlerine herkesi tanı, her sezon her modaevinden kıyafet ve aksesuarlar hediye yağsın, her kadının gardırobunu ele geçirmek istediği stil ikonu ol...
Buna rağmen Bodrum’un artık barlar sokağından çok, çakma çantacılar sokağı haline gelmiş sokaklarında kendini alışverişe ver.
Hatta bir de arka fona bu çakma çantaları alıp esnafla hatıra fotoğrafı çektir!

Haberin Devamı

Kate Moss bile bunu yapıyorsa

Fransa gibi ülkelerde cezası var!

Lüks markalar bu fotoğrafları görse Kate Moss’un kokain ile yakalanmış fotoğraflarından daha çok tepki verir.
Markaya, tasarıma ve emeğe saygısızlık, uyuşturucudan çok daha büyük cezalar alabilir moda dünyasında.
Zaten Fransa gibi ülkelerde hem büyük para cezaları hem de hapis cezası var.
Bizde ise bırakın cezayı; ülkenin en popüler tatil bölgesi, sanki satacak ya da övünecek başka hiçbir şeyimiz yokmuş gibi tamamen ‘çakma’ üzerine kurulu bir alışveriş bölgesine dönüştürüldü ve kimsenin buna itirazı yok.
Koskoca stil ikonu Kate Moss’u bile çakma çantalarla böyle tavladıysak, bir kez daha görebiliriz bu alanda ne kadar sınır tanımadığımızı ve ne kadar ileri olduğumuzu.
Tabii bir de her alışveriş canavarının içinde karşı konulamaz bir istek ve almak istediği şeyi daha ucuza yakalama arzusu olduğunu.
İşte bu durumda Guardian’ın yaptığı habere de, TikTok’ta 155 bin takipçisi olan ve tüm Avrupa’dan müşterileri ve takipçileri olan sahte ürünler satan online mağazanın sahibine ve demeçlerine de şaşırmıyoruz.
Moda markalarının efsane yüzü Kate Moss bile çakma çanta alışverişi yapıyorsa, herkes yapabilir!
İşte lüks markaların çakma versiyonlarına bu kadar sonsuz bir talep oldukça, daha da çok üretici ve satıcı olması kaçınılmaz tabii.