Çağdaş Ertuna

Çağdaş Ertuna

cagdas.ertuna@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

‘The Crown’ dizisini izleyenler bilir, Kraliçe II. Elizabeth, iletişim gurularını cebinden çıkaracak kadar başarılıydı. Tahtta bu kadar uzun kalmasına rağmen zamanın ruhuna her zaman hâkimdi. Zaten halk tarafından yıllarca sevilmek de zamanın ruhunu iyi okumaktan geçiyor. 

Ancak iyi okuyabilen ayakta kalıyor. 

Zamanın gerisinde kalmamak için kim olursanız olun, İngiliz Kraliyet Ailesi de olsanız, çağın gereklerine göre tüm kuralları esnetmek gerekiyor. 

Kraliçe Elizabeth’in ardından

70 yılda 15 başbakan 

Kraliçe II. Elizabeth, 64 yıl boyunca tahtta kalan Kraliçe Victoria’yı geride bırakarak en uzun süre tahtta kalan İngiliz hükümdarı oldu. 

Haberin Devamı

Tahtta bulunduğu 70 yıl boyunca Kraliçe II. Elizabeth’e 15 başbakan hizmet etti. Winston Churchill’den ‘Demir Leydi’ lakaplı Margaret Thatcher’a kadar farklı başbakanlarla farklı zorlu ilişkileri başarıyla yönetti. Peki, ama sırasıyla hangi Başbakanlar? 

Winston Churchill, Anthony Eden, Harold Macmillan, Alec Douglas-Home/Ev, Harold Wilson, Edward Heath, James Callaghan, Margaret Thatcher, John Mayor, Tony Blair, Gordon Brown, David Cameron, Theresa May, Boris Johnson ve 2 gün önce görev verdiği Liz Truss. 

Kraliçe II. Elizabeth, Harry Truman’dan itibaren son 14 ABD başkanından Lyndon Johnson hariç 13’üyle de görüştü. 

Kraliçe II. Elizabeth’in görüştüğü 13 ABD Başkanı’nı da sırasıyla hatırlayalım: 

Dwight D Eisenhower, John F Kennedy, Richard Nixon, Gerald R. Ford, Jimmy Carter, Ronald Reagan, George Bush, Bill Clinton, George W Bush, Barack Obama, Donald J. Trump, Joseph R. Biden. 

İşte bütün bu isimleri tek tek sayınca daha da iyi anlıyoruz, Kraliçe II. Elizabeth’in aslında tarihte ne kadar uzun yıllar önemli bir görev üstlendiğini. 

Pandemi öncesinde, İngiliz Kraliyet Ailesi ile ilişkili turizm istikrarlı bir şekilde büyüyordu. 

Royal Estate’e yapılan bilet girişlerinden elde edilen gelir, perakende satışlarda yaklaşık 20 milyon İngiliz Sterlini’ne ek olarak 2019/2020’de yaklaşık 50 milyon İngiliz Sterlini oldu. 

Kraliçe II. Elizabeth hep güçlü ve hep mesafeliydi. 

The Crown’da da gördüğümüz gibi Kraliyet Ailesi duygularını her zaman saklamayı başarıyor, ama belki de ilk defa Kraliçe II. Elizabeth’in 73 yıllık eşini uğurlarken gözlerinden yaş süzüldüğüne şahit olduk. 

Haberin Devamı

Sadece Kraliçe değil, tüm Birleşik Krallık halkı da Prens Philip’in ardından çok üzülmüştü. 

Şimdi ise Kraliçe Elizabeth’in ardından Birleşik Krallık’ta hayat durdu. 

Evet, büyük oğlu 3. Charles yeni kral ilan edildi ama 70 yıllık Kraliçe II. Elizabeth’in yerinin doldurulması çok zor.