Cadde ÇAY VE iKRAMLIKLARIN GETiRDiĞi BiTKi KEYFi

ÇAY VE iKRAMLIKLARIN GETiRDiĞi BiTKi KEYFi

09.11.2010 - 00:09 | Son Güncellenme:

Soğuk kış günlerinde sıcak evimize gelince bizi karşılayan bir fincan taze çay ve enfes kokulu kurabiyeler yorgunluğumuzu tatlı bir huzura çevirebilir

ÇAY VE iKRAMLIKLARIN GETiRDiĞi BiTKi KEYFi

Keskin ve buruk tadı olan zencefili, 18 yıl önce bir Asya ülkesinde keşfettim. Tadı tarçını andırıyordu ama o değildi. İçinde ne olduğunu öğrendikten sonra bu baharat, mutfağımda vazgeçilmezlerim arasına girdi. Aslında zencefil, anneannemin mutfağında yıllar önce gördüğüm eğri büğrü bir odun parçası gibi duran baharatmış.
Limonatadan, kurabiyelere keklerden et yemeklerine kadar türlü tarifimde yer buldu. Zencefil vücut için çok faydalı. Kan dolaşımını uyararak kanın yüzeysel bölgelere rahatça ulaşmasını sağlıyor. Terletici ve ateş düşürücü etkileri var. Öksürük, grip, soğuk algınlığı hastalıklarını yatıştırıcı etkiye sahip.


Kestaneli puding

Malzemeler (6 kişilik)
1 lt. süt
20 adet kestane
6 çorba kaşığı un
6 çorba kaşığı toz şeker
Yarım paket vanilya
2 çorba kaşığı Hindistan cevizi



Hazırlanışı: Kestaneleri çizin ve suda haşlayın. Haşlandıktan sonra kabuklarını çıkarın. Un, süt ve şekeri karıştırın, tencereye koyun. Muhallebi kıvamına gelene kadar pişirin ve vanilyayı ekleyin. Kestaneleri püre haline getirin ve muhallebiye ilave edin. Servis kaselerine alın ve Hindistan ceviziyle süsleyerek servis edin.


Tarçınlı ve Zencefilli Belçika kurabiyesi
Malzemeler
(4 kişilik)
l 500 gr. un l 375 gr. kahverengi şeker
l 250 gr. tereyağı
l Yarım yemek kaşığı tarçın l 1 tatlı kaşığı zencefil l 1 çay kaşığı muskat rendesi l 2 yumurta l 100 gr. badem (toz)

Haberin Devamı

Hazırlanışı: Malzemelerin tama-mını karıştırın ve karışımı bir gece soğukta bekletin. Hamuru yarım santim kalınlığında açın. Arzu etti-ğiniz şekillerde kesin. Şekilleri tepsiye yerleştirip 15 dakika pişirin.


Ihlamurlu meyve çayı

Malzemeler (4 kişilik)
l 5 çay fincanı su l 1 çay fincanı elma suyu l 3 çorba kaşığı ıhlamur l 2 adet elma kabuğu l 1 adet ayva kabuğu l 1 çay kaşığı rendelenmiş portakal kabuğu l 1 tatlı kaşığı kakule l 1 adet çubuk tarçın l 6 adet karanfil l Yarım çay bardağı kuru üzüm l Her fincan için ince bir dilim limon

Hazırlanışı: Tüm malzemeyi karıştırın ve kaynatın. Kaynattıktan sonra 10 dakika demlendirin ve servis edin.

Baharat çayı

Malzemeler (4 kişilik)
l 4 fincan sıcak su
l 1 fincan sıcak süt
l 3 adet kakule
l 2 adet çubuk tarçın
l 1 adet tane karabiber
l 5 çorba kaşık demlenmiş çay
l 1 çay kaşığı rezene
l 1 çay kaşığı zerdeçal
l 1 çay kaşığı zencefil
l 1 çay kaşığı taze nane
l 1 adet karanfil
l 1 çorba kaşığı melisa
l 5 adet ayva çekirdeği
l 1 adet elma kabuğu

Hazırlanışı: Süt hariç tüm malzemeler kaynamış suda demlenir, servis yaparken 1 ölçü demlenmiş bitki karışımına yarım ölçü sıcak süt eklenir. Üzerine tarçın serperek servis edilir.